ŞİİRDEN ROMANA ŞARKI SÖZÜ
KÜLTÜR SANAT 1.04.2018 09:56:32 2207 0

ŞİİRDEN ROMANA ŞARKI SÖZÜ

Bestelenen beş yüz kadar şiir ve şarkı sözünün 300 kadarı albümlerde yer alan; Bülent Ersoy, Emel Sayın, Muazzez Abacı, Adnan Şenses, Muazzez Ersoy, Funda Arar, Emrah, Serdar Ortaç, Ayhan Aşan ve Alişan gibi sanatçıların yorumlayıp, albümlerinde yer verdi

/resimler/2018-4/3/1022145254855.jpg***Şiir, şarkı sözü ve öykü yazıyorsunuz. Şu an üçü de devam ediyor mu?

---Evet

*** Hangisine önce başladınız?

---Manzum hikâyeler.

***Yayınlanan ilk şiiriniz hangisiydi peki Sayın Hülya Şenkul? Ne zaman yazdınız; nerde yayınlandı?  

---1973 yılında Niğde Öğretmen Okulu´nda duvar gazetesinde yayınlandı. Ahmet Kutsi Tecer´in ?Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür? Orda Bir Köy Var uzakta? adlı şirine atıfta atıfta bulunarak,?Gitmediğimiz görmediğimiz o köy bizim köyümüz olamaz? demiştim. Bir sayfalık bir yazıydı. Edebiyat öğretmenim Ahmet Erbaişçok beğenmişti. Köy öğretmeniolmak istiyordum. İdealist bir öğrenciydim.       

***Şiire nasıl başladınız?

---İlk sokak satıcılarından etkilendim sanırım. Sonra pazarcılardan ve kamyon arkası sözlerden ilham aldım. Uzun yolculuklarımda bıkıp usanmadan yanımızdan geçen kamyonların arkasındaki yazıları okurdum. Duygusal bir çocuktum. Pembe kapaklı kilitli hatıra defterlerimiz vardı bizim. Hep /resimler/2018-4/3/1022472286762.jpgbir şeyler yazardım. Bizim nesil hep yazardı 70´lerde 80´lerde büyüyen çocuklar şair ruhluydu. ?Kalbin gibi saf ve temiz olan bu sayfayı bana ayırdığın için?? diye başlar; ?Sepet sepet yumurta sakın beni unutma? diye devam ederdik. Daha ne özlü sözler, ne maniler. Meraklıydık demek. O yıllarda ne telefon, ne bilgisayar ne de televizyon. Tek eğlencemiz sinema. Eee Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Belgin Doruk? Onlar filmlerde sever, sevilir, biz mutlu olurduk; acı çekerlerse acı çeker, hıçkıra hıçkıra ağlardık. Ortaokul yollarında sırdaşımız olan kilitli hatıra defterimize yazıyorduk. Hatırladığım ilk şiirimi yazdığımda ergen bir kızdım:

Hep böyledir bu kentin geceleri

Yalnızlığına sığınmış

Karanlıkla hayalin kucak kucağa

Ağlıyor gökyüzü sensizliğime

Çisil çisil yağıyor yağmur

Onlarda kirlenecek Ümitlerim gibi

Bu kente her düştükçe

                               Hülya Şenkul            

/resimler/2018-4/3/1023229318729.jpg***Şiir nedir, şarkı sözü nedir?.. Arasında bir fark var mıdır?

---?Şiir abartı sanatıdır? kısa ve öz, severim bu sözü. Şarkılarda öyle. Aradaki farka gelince? Her şiir bestelenemez, bestelenmesi için bazı kurallara uymak gerekiyor. Müzik ile söz örtüşmeli, hece vezni ile yazılmış şiirler daha kolay bestelenir. Bestelenen her söz de şiir değildir. Şiir daha fazla özen ister. Konuşma diliyle şarkı sözü yazabilirsiniz, melodiyle uyum sağlaması yeterli olur ama her duygunun ifadesi şiir olamaz.

***Şiirle ilgisi olmayanların, şiirden uzak şarkı sözü yazdıklarını; yer yer şiirin bozulup şarkı sözü olduğunu da gördük? Sizce, şarkı sözü, şiirin anlam, ölçü, ritm, şiirsellik vb. niteliklerinden soyutlanarak bozulmuş hâli olabilir mi?

---Bence ne olduğu değil, nasıl olduğu önemli.  Pop şarkıda farklı rak, rep farklı. TSM farklı türkü farklı sözler ister. Şarkıların türkülerin ille de şiir olması gerekmez.

***Şiirsel özellikler taşımayan şarkı sözlerinin müziğin olumlu gelişmesine engel olduğuyla birlikte, şiirsel nitelikler taşıyan olumlu örneklerinin müziğin olumlu gelişmesine katkıda bulunabileceği söylenebilir mi?

---Bulunur elbette? Dediğim gibi, müziğin tarzına bağlı biraz da bu. Şiirlerden çok güzel şarkı sözleri olur ama her şarkı sözü de şiir değildir. Özellikle TSM´de, özgün müzik de, türkülerde sözler derinlik ister ve şiir tadında sanatsal ağırlığı olan sözler kullanıldığında daha nitelikli, daha kalıcı ve daha etkileyici eserler ortaya çıkar.

/resimler/2018-4/3/1023474475515.jpg***Şarkı sözü yazarlığına ne zaman ve nasıl başladınız?

---1990 yılında iki çocuk annesi bir köy öğretmeniydim. Aile bütçemi genişletmek için el işi yapıyordum.  Kızkardeşim V. Özkan Turgay´la (besteci-aranjör) evlenince şarkı sözü yazarlığının bir meslek olduğunu öğrendim. Özkan Turgay´a yazdım verdim besteledi. İlk Aysun Kocatepe´nin albümünde yer alan ?Ninni? adlı şarkı sözümden para almadım. Unkapanı´nı keşfettim. Nil Ünal´ın albümüne ?Ok Yaydan Çıktı? diye bir şey yazdım. Rahmetli Sıtkı Avaz´dan aldım ilk paramı. Şan Müzik yanılmıyorsam. Beste kime aitti unuttum. Çok heyecanlanmıştım. Sonra Özkan Turgay yine Aysun Kocatepe için şarkı istediğinde ?Bir naz bir naz olmaz ki/Böyle de yapılmaz ki./ Deli divane gönlüm/Böyle de harcanmaz ki?yi yazdım. Hemen peşinden, ?Haydi Şimdi Gel?  ve ?Tak tak tiki tiki tak? adlı şarkı sözlerim bestelenerek Emrah´ın albümlerinde yer aldı. İki albüm de, şarkılar da tuttu. Garip bir duyguydu; her yerde çalan şarkıları ben yazmıştım? Otobüste, yolda izde gençler mırıldanıyor, yazlıklarda her akşam eğlence mekânlarında okunuyordu da kimsecikler tanımıyordu beni. Ben hâlâ köy öğretmeniydim.

***Şiir ya da şarkı sözü yazmak konusunda yararlandığınız isimler oldu mu? 

--- Halil Soyuer, Bekir Sıtkı Erdoğan, Cemal Safi ve tabii Aysel Gürel.

/resimler/2018-4/3/1024136819787.jpg***Bir kitap ve iki şiir albümünüzün yayınlandığını biliyorum. Bunun dışında başka şeyler var mı?  Yeni kitaplar, albümler çıkacak mı?  Öyküler romana erişebilecek mi?

---Çok istiyorum, ancak yazmak yetmiyor. Okur sayısı çok az, yayınevleri yatırım yapamıyor. Kendi paramla bastıracağım kitap bana pek anlamlı gelmiyor. Hikâyelerim var. Roman için uzun zaman kendi içine kapanmak gerek; ben sabırsız bir yazarım. Roman yazmayı hep istedim hatta başladım ancak bitiremedim.

***Günümüz şarkı sözü yazarlarındansınız; birçok ürünleriniz bestelendi? Şarkı sözlerinizi özel olarak mı kaleme alıyorsunuz?

---Bazen.

***Şimdiye kadar kaç şarkı sözünüz bestelendi? Bunlardan bazılarını ve yorumlayan, albümlerine alan sanatçı isimlerini söyleyebilir misiniz?  

---500 kadar şarkı sözüm ya da şiirim bestelendi, 300 kadarı albümlerde yer aldı ve hâlâ bunların 10´u ?patladı? derler ya hani, patladı. 30 kadarı ses getirdi, 50 kadarı duyuldu. Hâlâ radyo ve televizyonlarda okunan eski şarkılarım var. Muazzez Ersoy, Muazzez Abacı, Bülent Ersoy, Ebru Gündeş, Emrah , Serdar Ortaç, Adnan Şenses, Ayhan Aşan, Funda Arar, Ali Şan,  Emel Sayın gibi sanatçıların albümünde yer aldı yazdığım şarkılar

/resimler/2018-4/3/1024529164201.jpg***Kendi alanında önemli ve kutlanacak bir başarı doğrusu? Peki, Teliften kazandıklarınla yaşamını sürdürebiliyor musun?

---Benden çok daha fazla eseri olan arkadaşlarımız da var tabi. Ben ortalarda bir yerdeyim. Henüz sadece eserden kazandığı parayla hayatını sürdürebilen kimse yok maalesef.

***Şiirsel özellikler taşımayan şarkı sözlerinin müziğin olumsuz gelişmesine engel olduğuyla birlikte; şiirsel nitelikler taşıyan olumlu örneklerinin müziğin olumlu gelişmesine katkıda bulunabileceği söylenebilir mi?

---Söylenebilir elbet? ÖzellikleTürk Sanat Müziği, özgün müzik ve türkülerde nitelikli şarkı sözleri, güfteler daha nitelikli, özgün ve kalıcı olma yönünde yararlıdır.

***Yıllardan beri müziğin zor durumda olmasından yakınılıyor. Eskisi gibi değil milyonlar, yüzbinler; çok daha az sayıda albümler çıkıyor. Siz bu konuda ne diyorsunuz?.. Günümüz müziği ne durumda? Kötü durumda ise, canlandırılması için birşeyleryapılması gerekiyor mu?

/resimler/2018-4/3/1033518549726.jpg---Devir değişiyor, eskiden sadece radyolar, taş plaklar vardı. Sonra kaset devri cd´ler peşinden dv´diler, şimdi de dijital. Zamana uyum sağlamak gerekiyor.  Sosyal medya ağı genişledi, gazinolar yok artık. Müziğin, hayatın her alanında kullanılıyor. Albüm yapmak önemli değil artık. Önemli olan kullanımı artırmak. Mesela turistik otellerde büyük mağazalarda hep yabancı müzik kullanılıyor, neden? Bizim kendimize has şarkılarımız, türkülerimiz var, onların kullanılmasını sağlamak gerek. Tabi bir de yasalarla teliflerimizi garantiye almak şart. Açılan her iş yerinin meslek birliklerimizle sözleşme yapıp, müzik kullanım parasını ödeyip makbuzunu almaları kanunlarla sağlanırsa olay çözülür. Yıllık küçük gibi görülen bu paralar bir araya geldiğinde sanatçının cebine de yüklü bir telif girer. 

***Sunuculuk, şiir yorumculuğu ve organizatörlük gibi görevler de üstleniyorsunuz? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

---Birbirine bağlı işler?

/resimler/2018-4/3/1025193852269.jpg***Bir dönem MESAM´da görev aldınız? Ne diyorsunuz; telif hakları konusunda yeni gelişmeler var mı?

            ---Mutlaka olacak bekliyoruz.

            ***Beğendiğiniz, etkilendiğiniz, örnek aldığınız sanatçılar oldu mu?

            ---Dinlediğim an etkilenirim, geçer, kimseyi örnek almadım. Çocukluğum ve gençliğimde de aynıydı durum. Hepsinden birşeyler almış olabilirim. Ben hiç futbol takımı tutmadım mesela. Partici de olmadım, kahramanım da olmadı.

            ***Sanat yaşamınızdaki bir anınızı paylaşabilir miyiz?

            ---Hangisini anlatayım, Ebru Gündeş´in ilk Özkan Turgay´ın ofisine geldiği o saf, o masum hâlini mi? Emrah´ın, ?Haydi Şimdi Gel? adlı albümünden sonra nasıl büyüdüğünü mü? Serdar Ortaç ile albüm yapım aşamasında ünlü olması üzerine kurduğumuz komik hayalleri mi?.

1994-95´di sanırım. Adnan Şenses de iki şarkım var; Biri ?Duman Oldum?,  kliplik; Abacıda da, ?Tanık Geceler Tanık?. O da A 1 . İkisi birlikte Günay´da tanıtım yapıyor, davetliyim. Ertesi gün, öğretmenlik yaptığım köy okuluna gittiğimde biraz geç kalmıştım. Müdür kapıda karşılayıp, saatine bakarak: ?Bir daha olmasın? dedi. O anda erken emekli olmaya karar verdim. Yirmi yılım dolunca 1996-97 öğrenim yılında emekli oldum.

            ***Hülya Hanım, röportaj için teşekkür ediyorum. Dilerseniz son yazdığınız şiirlerden biriyle tamamlayalım röportajımızı.

            ---Ben teşekkür ederim. 

NEDEN GÜLÜMSÜYOR 

ÖLÜRKEN İNSAN

Acıyı tadarak can kafesinde 

Ağlıyor dünyaya gelirken insan

Neler hissediyor son nefesinde

 Neden gülümsüyor ölürken insan 

                       ***

Dönüşü olmayan yola giderken

Her ölüm zamansız her ölüm erken

Daha çok yapacak işim var derken 

Neden gülümsüyor ölürken insan

                       ***

Herkes başka türlü kul farklı farklı

Kimsenin ölüme ermiyor aklı 

Ölümde nasıl bir mutluluk saklı 

Neden gülümsüyor ölürken insan  

                               ***

Sevgili mi yoksa anamı ölüm

Sevip sevilenden yana mı ölüm

Düğün mü dernek mi kına mı ölüm

Neden gülümsüyor ölürken insan 

                               ***

Baharda yeşerir dalda yaprakta 

Beden yeşermiyor kara toprakta

Böyle yaşamanın anlamı yokta

Neden gülümsüyor ölürken insan 

                               ***

Kiminin varlığı aleme yeter

Kiminin yokluğu ölümden beter

Varlıkta yoklukta ölümle biter

Neden gülümsüyor ölürken insan

                                               Hülya Şenkul

           HÜLYA ŞENKUL

Bursa Kız Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü mezunu (1975), Anadolu Ünviversitesi Açık Öğretim Fakültesi Eğitim Ön Lisans mezunu (1988) Milli Eğitim Bakanlığı´ndan sınıf öğretmeni olarak emekli oldu. MÜYORBİR (Müzik Eseri Yorumcular Meslek Birliği) üyesi olan Hülya Şenkul; Çeşitli dergi ve gazetelerde kitaplarda yayınlanmış yazılarının yanı sıra, 20 yıldır birçok belediye festivalinin organizasyonunu gerçekleştirmiş, sunuculuk şiir yorumculuğu ve organizatörlük yapmaya devam etmektedir. ?Aşk Meşk vs.? adlı bir şiir kitabıyla birlikte,yayınlanmış ?Beyaz Düşler? ve ?Aşk Mektupları? adlı şiir albümleri bulunmaktadır.  ?Ben Daha Büyümedim?, ?Bir Naz Bir Naz Olmaz ki?, ?İllk Yaz( ninni)?, ?Ara Sıra Gel?, ?Haydi Şimdi Gel?, ?Tak Tak Tikitiki Tak?, ?Hey Hey Taksi?, ?Zakkum Çiçekleri?, ?Tanık Geceler?, ?Ağlama Meleğim?, ?Ya Onu Geri Ver Ya Beni de Al?, ?Beyzadem?, ?Ve Sakın Unutma?, ?Sarıl Bana?,  ?İğne İle Kuyu Kazmak gibi bir şey? (Sevmez Olaydım), ?Duman Oldum?, ?Bedel? (Kader) gibi bestelenen yüzlerce şiiri başta Bülent Ersoy, Emel Sayın,  Hüner Coşkuner, Arif Susam, Funda Arar, Aysın Kocatepe, Ebru Gündeş, Emrah, Coşkun Sabah, Muazzzez Abacı, Muazzzez Ersoy, Alişan, Serdar Ortaç,Vahdet Vural, Ayhan Aşan, Nadide Sultan, Yılmaz Morgül ve Ferhat Güzel gibi sanatçılar başta olmak üzere birçok sanatçı tarafından seslendirilip, albümlerde yer aldı. Çeşitli tarihlerde yapım şirketlerine sözleşmeli danışmanlık, personel müdürlüğü, işletmecilik yaptı. Halen Fikri ve sinai haklar, telif hakları konusunda yeminli bilirkişi olan ve MESAM denetleme kurulunda görevli olan Hülya Şenkul; MESAM (Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birkiği) Yönetim Kurulu Üyeliği, Haysiyet Kurulu Başkanı, Denetleme Kurulu üyeliği, Muhasip Üye gibi görev bulunmuş olup hâlen MESAM Yönetim Kurulu Yedek Üyeliği devam etmektedir. 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli