ARŞ. YAZAR CUMALİ KARATAŞ, ABDURRAHMAN YAĞDIRAN´IN HAYATINI KİTAPLAŞTIRDI
KÜLTÜR SANAT 22.05.2018 08:12:46 1661 0

ARŞ. YAZAR CUMALİ KARATAŞ, ABDURRAHMAN YAĞDIRAN´IN HAYATINI KİTAPLAŞTIRDI

Cumali Karataş´ın, Adanalı ünlü kaynak kişi Abdurrahman Yağdıran´ın hayatının ve sanatının yer aldığı ?Postacı? - ?Adana Yollarında? adlı kitabı Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı. Araştırmacı-Yazar Karataş´ın geçtiğimiz aylarda ?Çu

Arş.-Yazar Cumali Karataş´ın, ?Canım Gülüm Postacı? ve ?Adana Yollarında? adlı türküleriyle tanınan Adanalı ünlü kaynak kişi Abdurrahman Yağdıran´ın hayatının ve sanatının yer aldığı ?Postacı? - ?Adana Yollarında? adlı kitabı Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı. Mete Şahin, Yusuf Delikoca ve Zeynep Şahin´in yayın kurulunda yer aldığı ?Postacı? - ?Adana Yollarında? adlı kitabın sanat danışmanlığını Mahmut Tülek üstlendi.  Ön kapağında Asfalt Rıza´nın Emirgan Çay Bahçesi´nde postacı resmi giysisiyle ?Postacı? bestesini sahnede mektup dağıtarak seslendirdiği nostaljik bir fotoğraf bulunurken; arka kapağında ise Abdullah Balkanlı´nın karikatürize ettiği çizimiyle postacı Abdurrahman Yağdıran figürü yer almaktadır. 

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 60. Sanat yılı kutlanan 85. yaşındaki halk müziği sanatçısı Abdurrahman Yağdıran yazıp, besteleyip, seslendiren, korolar yöneten, öğrenciler yetiştiren çok yönlü bir Türk Halk Müziği sanatçısı. Adana Belediye Konservatuvarı´nın açıldığında ünlü bestekâr /resimler/2018-5/22/1407091895280.jpgAvni Anıl tarafından konservatuvara davet edilerek, THM bölümünün yöneticisi olması teklif edilen Abdurrahman Yağdıran´ın adı konservatuvar hocasına da çıkmıştı. Abdurrahman Yağdıran´ın 60. sanat yılı nedeniyle de Adana Büyükşehir Belediyesi birkutlama gerçekleştirmiş,ayrıca da MHP Genel Merkezi´nde yapılan kutlama da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından, kendisine ve Cahit Seyhanlı´ya 60. yıl ödülleri vermişti. 

Cumali Karataş tarafından hazırlanan, Abdurrahman Yağdıran´ın hayatını ve sanatının anlatıldığı kitabın önsözünde Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü; ?Her Adanalının türkülerinde kendini bulduğu Adana´nın sembol sanatçısı olarak? söz ettiği Abdurrahman Yağdıran´ın ?ilkokul görmeden türkülere Adana imzasını atan bir sanatçı? olduğundan söz etmekte. Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mete Şahin, ?Orhan Kemal´den Muzaffer İzgü´ye kadar uzanan bereketli topraklardaki sanat zincirinin güzel bir halkası?; Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Yusuf Delikoca, türküleriyle büyüdüğü çok yönlü sanatçı Abdurrahman Yağdıran´ın Adana ve Çukurova´nın gurur duyduğu bir sanatçısı; yine, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Mahmut Tülek, ?Adana ve Çukurova´nın haklı gururu olarak Abdurrahman Yağdıran´ın 60. Sanat yılını kutladıkları önemli bir Türk Halk Müziği sanatçısı olduğunu vurgulamışlar. 

?Adana Büyükşehir Belediyesi´nin, Adana´nın kültür ve sanatına sahip çıkmak ve müzik tarihine altın bir yaprak bırakma bilinciyle Abdurrahman Yağdıran adına attığı bu adımın son derece önemli ve yerinde?? olduğunu kitapta yer alan  ?Türkülerdeki Adana İmzası: Abdurrahman Yağdıran? adlı önsöz yazısında belirten Arş.Yazar Cumali Karataş; ?Bestesi, güftesi, sahnesi, sunusu, konservatuar hocalığı, şefliği gibi çok yönlü yeteneklerle donanan Abdurrahman Yağdıran; her şey den önce kendi mesleğinin ve şehrinin türkülerini dillere düşüren dünyanın tek bestekâr postacısı..?olduğuna dikkat çekmektedir.

            Dört kitabı bulunan, 150 kadar şiiri bestelenen, TRT repertuvarında 2 bestesi ve 25 kadar da bestelenen şiiri bulunan; aralarında TRT, Kültür Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Narlıdere ve Polatlı Belediyesi gibi kurumların da bulunduğu yerlerden şiir, güfte ve beste dallarında 20 kadar ödül kazanan MESAM Asıl Üyesi Cumali Karataş; kitapta yer alan yazısında; Adana ve Çukurova sevdasını ortaya koyan Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü´nün bu konudaki tespit ve duyarlılığını olumlu açıdan değerlendirirken; kitabın yayınının  mutlu edici bir sanatsal, kültürel kazanım olmaktan öte ve önce; sanatı ve kişiliği önünde saygıyla eğildiğimizi de bir anlamda ortaya koyan bir gönül borcu ifadesi taşıdığını da belirtmek gerektiğinden söz etmektedir. 

?Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş? diyen o ünlü veciziyle, ufuktaki tehlikeyi yaklaşık yüz yıl öncesinden haber veren Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün engin bir yaklaşım ve buruklukla işaret ettiği o günlerin ne yazık ki sanat adına bu gün yaşanmakta olduğunun altını çizen yazar Cumali Karataş;  ?O gün bu gündür yani, bu gün de yapılan yerindedir? Sanatın, kültürün, müziğin özünden saptırılıp, yozlaştırılmaya itildiği bir fetret dönemi ya da sanat/kültür emperyalizmi olarak vurgulayabileceğimiz bu gün duruşumuz güzel ve olumlu gelişmelerle daha da değer kazanması düşünülen ulusal sanatsal değerlerimizin yanında olmaktır ki, Çukurova ve Adana adına önemli bir yegâne kaynaklardan biri olan Abdurrahman Yağdıran ve sanatı da bunlardan biri olarak anlam kazanacaktır.?, anlam kazanmaya örnek olacaktır demektedir. 

Araştırmacı-Yazar Cumali Karataş´ın Muzaffer İzgü´den Abdurrahman Keskiner´e, Etem Çalışkan´dan Mustafa Sağyaşar´a uzanan; edebiyat, müzik, sinema, resim ve tiyatro gibi beş sanat dalında kendi dallarında önemli başarılar elde eden Adanalı ve Çukurovalı 50 kadar sanatçıyla yaklaşık 30 yılda gerçekleştirdiği röportaj ve söyleşilerinin yer aldığı ?Çukurova Söyleşileri? isimli, kitabı da geçtiğimiz aylarda Seyhan Belediyesi tarafından kitap olarak yayımlanmıştı. /resimler/2018-5/22/1410217211402.jpg/resimler/2018-5/22/1410480024420.jpg/resimler/2018-5/22/1411214556317.jpg/resimler/2018-5/22/1411392369190.jpg


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false