?133 bin 33 çocuk işçimiz var?
GÜNDEM 29.05.2016 12:06:58 377 0

?133 bin 33 çocuk işçimiz var?

Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneği Başkanı Özlem Pekduraner, önemli bir konuya dikkati çekti

Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneği Başkanı Özlem Pekduraner, önemli bir konuya dikkati çekti. Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´nde çocuk emeği sorununun büyüklüğüne vurgu yapmak için basın toplantısı düzenleyen Pekduraner,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın açıkladığı istatistiklere göre Türkiye genelinde Ocak 2016 itibariyle 18 yaş altında çalışan çocuk işçi sayısının 133 bin 33 kişiyi bulduğunu belirtti. Pekduraner, ?Çocuk işçilerden 59 bin 571´inin kız, 73 bin 432´sinin ise erkek olduğu tespit edilmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu´nun 71. Maddesine göre ise onbeş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.  Her ne kadar İş Kanunumuzda ve Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme de bu ifadeler yer almakta ise de  iş hayatında bunun tam tersi durumla karşılaşmak mümkün.  Çocuklarımız,  fiziksel, sosyal, kültürel, duygusal ve eğitsel gelişime zarar veren koşullarda çalıştırılmaktadır? dedi.

Oyun çağında olan, çalışma koşullarının ağırlığını, ruhen ve bedenen taşıyamayacak olan çocuklarımızın özellikle sanayide ağır ve tehlikeli işlerde, sokakta, mevsimlik, geçici tarımda, inşaat, tekstil vb. sektörlerde çalışmaya yönelten çok sayıda neden olduğuna işaret eden Pekduraner, şunları söyledi:
?En önemli nedenlerden biri, çocuğun içinde bulunduğu ailenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısının alt seviyede olmasıdır. Temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak olan aileler, çareyi çocuklarını çalıştırmakta bulup, onların eve ekonomik anlamda katkı sağlamaları beklentisi içinde oluyorlar.  Bazen de aileler, uğradıkları doğal afetler sebebiyle ortaya çıkan  zararı telafi etmek ve eski düzenine kavuşabilmek amacıyla çocuklarını çalışmaya zorluyorlar.  Diğer bir neden, topluma hakim olan geleneksel kurallardır. Çocukta sorumluluk bilincinin oluşması, artması ve paranın nasıl kazanıldığını bilmesi gerektiği konusundaki yaklaşım, çocuklarımızı  oyun alanlarından uzaklaştırıp, acımasız iş dünyasının girdabına atmaktadır.  İşverenlerin işçilik maliyetlerini azaltmak istemesi ve belki de haklarını bilen ve savunan yetişkinleri çalıştırmaktansa kendilerini savunamayacak olan çocukları çalıştırmanın işlerine gelmesi de çocuk işçi çalıştırmanın bir başka nedenidir.
?ÇOCUKLAR, ÇOCUKLUKLARINA HASRET KALACAK?
Unutmamalıyız ki, çocuk işçiliği,  bir insan hakları sorunudur ve ailelerin çocuklarını çalıştırmaya iten nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için de ülkenin ekonomik ve sosyal refah düzeyinin artması gerekmektedir.  Kişilerin sosyo-ekonomik ve kültürel seviyeleri artmadıkça, gelir dağılımları arasındaki adaletsizlik ortadan kaldırılmadıkça çocuklarımız, çocukluklarına hasret kalacak ve belki de toplumumuz için tehlike oluşturacaklardır.  Çocuk emeğinin sömürülmesinin önüne geçilmesini, bu konuda duyarlılık oluşturulmasını   ve çocuk işçiliği ile  mücadele konusunun merkezi ve yerel yönetimler  tarafından en kısa sürede gündeme alınmasını istiyoruz.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false