ARATOS DERGİSİ´NİN 71.SAYISI  ÇIKTI
KÜLTÜR SANAT 15.09.2015 10:50:00 594 0

ARATOS DERGİSİ´NİN 71.SAYISI ÇIKTI

Tarsus´ta 2004 yılında yayın hayatına başlayan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 71. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık´ın yayınladığı ve adını Antik Çağ´da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos´tan alan dergi bu yıl kurumsallaşarak Arato

Aratos dergisinin yayımlanan 71. sayısının konu ve yazarları şöyle: Bordo Renkli Ojeli Tırnağı Kırılan Kadın-1 (Ahmet Ünal), Ubuntu, Afrikalı Bir Anketör, Yorgun Şans Melekleri ve Rafal Olbinski (Seval Deniz Karahaliloğlu), Kıssa´dan Hisse: Başkaldırıyoruz Öyleyse Varız? (Doç. Dr. Zehragül Aşkın), Ezidi Çocuğun Türküsü/Şiir (Özgür Daşlı), Okunması ve İzlenmesi Gerekenler (Prof. Dr. Çetin Veysal), Bir Cinsel Obje Öğesi Olarak Fotoğraf: Nü, Erotizm, Pornografi (Ali İhsan Ökten), Anadolu Kentleri (Turan Alptekin), Tarsus´un Geleneksel Mimarisinin Baştacı Kapıların Taş Süslemeleri (Hüseyin Adıbelli), Bir Eski Zaman Masalcısı: Tarsuslu Destancı Dede Yusuf Işık (Uğur Pişmanlık).

Aratos dergisinin yayın kurulu üyesi Doç. Dr. Zehragül Aşkın derginin ?Genişletilmiş Düşünce Tarzı; ?Kendini Başkasının Yerine Koyarak Düşünmek? sunusunda şu düşünceleri dile getiriyor,

?Tarihsel ve toplumsal bir olgu olan özgürlük Aremt?in belirttiği gibi Vita contemplativa (düşünen) ile vita activa (eyleyen) arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, eyleme ve söyleme dayalı politik örgütlenmeye dayanır. Bu bağlamda tarihsel olarak Platon, Aristoteles, Kant, Roussesau, Hobbes ve Marks gibi düşünürler tarafından kavramsal çerçevesi çizilen insani eylemin gerçekleştiği arena olarak politika toplumsal özgürlüğü kazandıracak barış, adalet ve eşitlik gibi ilkelerin korunması için gerekli olan koşulları oluşturmakla yükümlüdür. Oysa bugün özgürlüğün politik bir deneyim olmaktan çıkarılarak anti politik bir içerimle tek bir kişinin tahakkümüne dayanan tiranlığa nasıl dönüştürülebileceğinin denemesi yapılıyor.

Bizler biliyoruz ki pragmatizmin emrine giren düşünce etik ve politik temelde kendini diğer düşüncelere bağlı görmeyeceğinden kendisi gibi düşünmeyenleri insan olmak bakımından değerden düşürür. Nitekim bugün toplumumuzda her geçen gün ivme kazanarak artan adaletsizlik, şiddet ve çatışma değer rölativizminden beslenen söz konusu değerden düşürme politikalarının bir sonucudur. Öyleyse burada yanıtlanması gereken felsefi problem bu şiddet ve çatışma döngüsünün temelinde yatan etik zemini oluşturan ?değer rölativizminin? üstünden nasıl gelinebileceği sorusudur.

Soruya yanıt daha sonra Marks tarafından geliştirilen Kant´ın ?Sensus Communis? (Ortak Duyu) kavramından gelmektedir. Halk arasında gündelik ilişkilerde ?önce iğneyi kendine, sonra başkasına batır? deyiminde içerilen kavram, en genel anlamda her bir insanın din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin kendisini dğer insanlara ortak insani kaygı yani insanlık idesi ile bağlaması ve bu bağlamda kendisini diğer insanların yerine koymasıdır. Bu noktada Felsefede Stoacı gelenek yanında Sokratesci ahlakın ve siyaset felsefelerindeki hemen hemen tüm toplumsal ütopyaların arka desenini oluşturan Sensus Communitas kavramı daha özel bir anlamda insanlık ile özdeş olma duygusudur.

Sokratesci bilincin Delphi Tapınağının girişindeki ?kendini bil? şiarında kendisini bize buyuran genişletilmiş düşünceye sahip olmayan her insan toplumsal barış için tehdittir. Binlerce yıl öncesinden Sokrates, politik eylemin barış gibi ortak insani kaygılarda temellenen yüksek değerlerden değil de kendi paçasını kurtarmak için araç değerlere tutunan insanların kendi çıkarlarını diğerlerinin acısı üzerine inşa etmesinin getireceği toplumsal felaketleri önceden görmüştür.

Sokrates´in işaret ettiği ahlak ve politika arasındaki içsel ilişkinin Kant tarafından etik-politik bir görünüme dönüştürülmesinin temelindeki sorun çatışma ve şiddet döngüsünden ortak insani değerlerin yeşerdiği barış durumuna nasıl geçilebileceği sorusudur. Kant´a göre politik ahlaksallık ötekini yargılarken duraksamayı ve genişletilmiş düşünce tarzının buyurduğu gibi kendi tikelliğimizden çıkıp başkasının yerine geçip düşünmeyi gerektirir. Çünkü Kant´a göre ancak böylesi bir duraksamaya eşlik eden bir perspektif ile pragmatizmin çarklarından kurtulup çokluktan çoğulculuğa ve ortak insani değerlere ulaşılır?.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli