?DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI GİRİŞİMİ  SİYASAL HESAPLAŞMA ARACI OLMAMALI?
SİYASET 25.04.2016 20:15:17 379 0

?DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI GİRİŞİMİ SİYASAL HESAPLAŞMA ARACI OLMAMALI?

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik tartışmalara tepki göstererek, ?Dokunulmazlıkların bir seferde kaldırılmasına dair anayasa değişiklik teklifiyle, hukukun temel ilkeleri çiğnenmekte ,

Av. Çıtırık, günlerdir kamuoyunun gündeminde olan dokunulmazlık konusunu yazılı açıklamayla değerlendirdi.

?DOKUNULMAZLIKLAR, MUHALİFİ MİLLETVEKİLLERİ İÇİN SİYASİ İKTİDARIN BASKI ARACI?

Av. Çıtırık, açıklamasında şunları söyledi:

?Siyasi iktidar milletvekilleri tarafından imzalanarak ,TBMM Başkanlığına sunulan T.C. Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifiyle TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları ve Karma Komisyonda bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar yönünden Anayasanın 83/ 2.maddesinin uygulanmaması ve bu teklifin yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini, halk oylamasına sunulması halinde oylanmasını içeren teklif sunulmuştur.

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusu siyasi iktidar tarafından çeşitli tarihlerde gündeme getirilen, muhalif milletvekilleri üzerinde bir baskı aracına dönüştürülen, hukuki alanda tartışılmasından ziyade siyasi tercihler ve o tarihteki siyasi iklim ön plana çıkarılarak değerlendirmeler yapılan, hassas bir konudur.

Parlamenter demokratik rejimde, milletin temsilcilerinin herhangi bir baskı ve tehdit altında olmaksızın yasama faaliyetini yerine getirebilmelerinin, özgür bir şekilde yasama meclisine gelebilmelerinin, düşüncelerini bir engel olmaksızın ifade edebilmelerinin ve oylarını rahatça kullanabilmelerinin güvencesini yasama dokunulmazlığı oluşturmaktadır. Yasama dokunulmazlığı ; milletvekillerine suç işleme ayrıcalığı, keyfiyet ya da denetimsizliği sağlayan bir müessese değildir. Yine yasama dokunulmazlığı, bir siyasi hesaplaşma aracına dönüştürülmemelidir?

 

?DOKUNULMAZLIKLARIN ALANI DARALTILMAMALI?

Devamla;

?Yurttaşın temsilcileri olan, yurttaşın iradesinin parlamentoda engelsiz temsil edilebilmesi amacıyla milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığının yani parlamento çalışmalarındaki ileri sürdükleri düşüncelerden, görüş ve eleştirilerden, yine kullandıkları oylardan dolayı dokunulmazlıklarının daraltılmasının karşısındayız.

Anayasa´nın 83 maddesine göre. ?Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz? denilmektedir.

Kürsü dokunulmazlığı dışında kalan , geçici dokunulmazlık olarak adlandırılan müessesede ise milletvekillerinin yakalanıp gözaltına alınmadan, tutuklanmadan, teknik takibe alınmadan meclis çalışmalarını yürütebilmeleridir?

?HUKUK ETKİN KILINMALI?

Av. Çıtırık, açıklamasının son bölümünde şunları söyledi:

?Siyasi İktidar milletvekillerince TBMM Başkanlığına sunulan teklif ile, milletvekillerinin geçici dokunulmazlıklarını kaldıran, bunu Anayasa  ile askıya alan, ayrıca Anayasa değişikliği ile sanki lehe düzenleme varmışçasına , geçmişe yönelik uygulama getirilmesi de hukukun en temel ilkelerinin ihlali anlamındadır.

Gerek siyasi iktidar gerekse ana muhalefet ve muhalefet partisi, dokunulmazlık konusunda yapmak istedikleri değişiklikle parlamenter demokratik rejime, milletvekillerinin özgür bir şekilde yasama faaliyeti yürütebilmelerine,millet iradesinin yansımalarına, toplumsal huzur ortamına büyük darbe vurmaya hazırlamaktadırlar.

Dileğimiz, hukukun temel ilkelerine aykırı bu düzenlemeden vazgeçilmesi , hukukun etkin kılınması ile yeni düzenlemelerin yapılmasıdır.

Kamuoyuna saygıyla sunarım.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false