?DÜNYADA UYUŞTURUCU KULLANIMI DÜŞERKEN TÜRKİYE´DE ARTIYOR  -  ACI GERÇEK: TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ?
23.08.2018 15:39:19 313 0

?DÜNYADA UYUŞTURUCU KULLANIMI DÜŞERKEN TÜRKİYE´DE ARTIYOR - ACI GERÇEK: TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye´de uyuşturucu kullanımının ve buna bağlı ölümlerin ürkütücü boyutlara ulaştığını kaydederek, konuyla ilgili mutlaka ve en kısa süre içinde gerekli önlemler alınm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye´nin sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada yer aldığını,yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle 2017 yılında 580 kişinin yaşamını yitirdiği belirterek, ?Toplumların uyuşturucu ile mücadelesi aynı zamanda gençlere verdikleri önemin de göstergesidir. Bu önem ne kadar artarsa uyuşturucuyla mücadele de o kadar başarılı olur? dedi.

Ağbaba,Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin uyuşturucu konusunda daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.Her yıl artan uyuşturucu kullanımının Türkiye´nin en önemli ve çözüm bekleyen sorunlarından biri olduğunu kaydeden Ağbaba, ?Türkiye´de uyuşturucu kullanım yaşının 9´a kadar düşmesi ve uyuşturucu kullanan kişi sayısının bir buçuk milyona yaklaşması sorunla ilgili vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğinin göstergesidir.?dedi.

UYUŞTURUCU GÜZERGAHINDAKİ TÜRKİYE

Türkiye´nin coğrafi olarak, uyuşturucu üretim bölgeleri ile tüketim bölgelerinin arasında olduğunu,yasa dışı uyuşturucu ticareti açısından en önemli transit yol olarak adlandırılan ?Balkan Rotası? üzerinde bulunduğunu kaydeden Veli Ağbaba, hem hedef hem de transit ülke olan Türkiye´nin, Afganistan kaynaklı afyon ve türevleri, Avrupa kaynaklı psikotrop maddeler ve bunların üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin trafiğinden etkilendiğini geçiş güzergahında olmaktan kaynaklı Türkiye´de her geçen yıl uyuşturucu kullanımının hızla arttığını ifade etti.

15 YAŞ ALTI MADDE KULLANIMINDA YÜZDE 92 ARTIŞ VAR

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi´nin (EMCDDA) 2017 Uyuşturucu Raporu´na göre, Türkiye sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada yer aldığını, aynı raporda; yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle, 2017 yılında Türkiye´de 580 kişinin yaşamını yitirdiğinin açıklandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ?Türkiye´de 1990 yılında yaklaşık 381.200 kişi madde kullanım bozukluğuna sahipken, 2016 yılında bu sayı 664.906 kişiye yükselmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yalnızca gümrüklerde bir önceki yıla göre 2017´de 8 kat artışla 26.4 milyon ton uyuşturucu yakalandığını açıklamıştır. Son 10 yılda madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle tedavi görenlerin oranının 25 kat arttığı belirtilirken, yapılan araştırmalara göre 15 yaş altı madde kullanımının yüzde 92 yükseldiği ifade edilmektedir?dedi.

BONZAİ KULLANIMI 5 YILDA 15 KAT ARTTI

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 29,5 milyon bağımlı olduğu belirtilirken, Türkiye´de Bonzai kullanımı 5 yılda 15 kat artış gösterdiğini, 2017´de dünya genelinde 207 bin kişi yüksek dozda uyuşturucudan yaşamını yitirirken, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi´nin verilerine göre uyuşturucu kullanımı nedeniyle gerçekleşen ölümlerde Türkiye´nin Avrupa birincisi olduğunu belirten Ağbaba, Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı oranı düşerken, Türkiye´de uyuşturucu kullanım oranı yıllara göre artış gösterdiğini kaydetti. Ağbaba araştırma önergesinde ?Araştırmalara göre son 10 yılda uyuşturucudan ölenlerin sayısı 2 bin 400 olarak açıklanmıştır. Ölenlerin yaş ortalaması önceki yıllarda 35 iken, genç ölümlerinin artması nedeniyle bu yaş 31´e düşmüştür. Türkiye´de son 10 yıl içinde uyuşturucudan yatan hasta sayısı yüzde 380 oranında artmıştır. Uyuşturucu tedavisi için hastaneye yatan hastaların yüzde 40´ının 15-19 yaş aralığında, yüzde 30´unun 20-24 yaş aralığında, yüzde 11´nin ise 25-29 yaş aralığında olduğu belirtilmektedir?ifadelerine yer verdi.

Toplumların uyuşturucu ile mücadelesinin aynı zamanda gençlere verdikleri önemin de göstergesi olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ?Bu önem ne kadar artarsa uyuşturucuyla mücadele de o kadar başarılı olacaktır.Türkiye´de ki artan uyuşturucu kullanımının sebeplerinin araştırılması, 9-10 lu yaşlara kadar gerileyen uyuşturucu kullanımın önüne geçilmesi, uyuşturucu ile mücadele için aktif politikaların belirlenip hayata geçirilmesi amacıyla meclisin daha aktif rol alması gerekmektedir?dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli