?İDLİB´TEKİ SİLAHSIZLANDIRILMIŞ BÖLGE KURULMASI ARA ADIM?
DÜNYA 21.09.2018 15:41:26 238 0

?İDLİB´TEKİ SİLAHSIZLANDIRILMIŞ BÖLGE KURULMASI ARA ADIM?

Rusya Dışişleri Bakanı Ravrov, Rusya ve Türkiye´nin, İdlib´de kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakat sağlandığını açıkladı

Rusya ve Türkiye´nin İdlib kararını ´ara adım´ olarak nitelendiren Lavrov, silahsızlandırılmış bölgenin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini kaydetti.

 Lavrov, El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) militanlarının ve tüm ağır silahların ekim ayı ortasına doğru silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerektiğini de söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi temaslarda bulunmak için Bosna Hersek´in başkenti Saraybosna´ya geldi. Lavrov resmi temasları kapsamında, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic, konseyin Sırp üyesi Mladen İvanic ve konseyin Hırvat üyesi Dragan Covic ile bir araya geldi.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Suriye hakkında açıklamalarda bulundu. Lavrov, Suriyeli muhaliflerin Soçi Anlaşmasını fırsat bilerek Suriye´nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturacağı görüşüne katılmadığını kaydetti ve Türkiye ve Rusya´nın Suriye´deki terörizm tehdidini yok etmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Türkiye ve Rusya´nın İdlib´de oluşturduğu askersiz bölgenin geçici olduğunu vurgulayan Lavrov, Rus ve Türk ordusunun İdlib´deki askersiz bölgenin değişkenleri konusunda anlaştıklarını açıkladı. 

 ´BÖLGE, SURİYE ORDUSUNA VE HMEYMİM ÜSSÜNE SALDIRILARI ENGELLEYECEK´

SPUTNİK AJANSINDA yer alan habere göre de Lavrov, "Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib´deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi´de varılan anlaşmaları ifa süreci, son derece aktif şekilde ilerliyor" dedi.

Rusya ve Türkiye´nin İdlib kararını ´ara adım´ olarak nitelendiren Lavrov, silahsızlandırılmış bölgenin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini kaydetti.

Lavrov, "Bu elbette ara adım, zira sadece bir silahsızlandırılmış bölge kuruluyor. Ancak bu aynı zamanda gerekli bir adım, zira bu bölgenin kurulması, İdlib gerilimi azaltma bölgesinden Suriye ordusu mevzilerine ve Hmeymim´deki Rus üssüne saldırıları önleme imkanı sunacak. İdlib anlaşması, her şeyden önce terör tehdidinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

´EL NUSRA, EKİM ORTASINA DOĞRU SİLAHSIZLANDIRILMIŞ BÖLGEDEN ÇIKMALI´

Lavrov, El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) militanlarının ve tüm ağır silahların ekim ayı ortasına doğru silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerektiğini de söyledi.

´ANA TEHDİT ABD KONTROLÜNDEKİ FIRAT´IN DOĞUSUNDAN YÜKSELİYOR´

Diğer taraftan Lavrov, Suriye´nin bütünlüğüne yönelik ana tehdidin ABD´nin kontrolündeki Fırat Nehri´nin doğu kıyısından yükseldiğini belirtti.

Suriye muhalefetinin İdlib anlaşmasının ülkenin bütünlüğünü bozacağı yönündeki değerlendirmelerine değinen Rusya Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu değerlendirmelerin BM Güvenlik Konseyi kararında altı çizilen Suriye´nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme amacına hizmet ettiğini söyleyemeyiz. Suriye´nin toprak bütünlüğüne yönelik ana tehdit, ABD´nin doğrudan kontrol ettiği ve fiiliyatta bağımsız özerk yapıların kurulduğu Fırat´ın doğusundan yükseliyor."

haber merkezi/iha

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli