?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE NÜKLEERİN ROLÜ DAHA FAZLA KONUŞULUYOR?
GÜNDEM 28.01.2019 18:11:57 436 0

?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE NÜKLEERİN ROLÜ DAHA FAZLA KONUŞULUYOR?

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü ?Nükleer enerji günümüzde iklim değişikliğinin önüne geçilebilmesi açısından önemli

Türkiye, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından Mersin´de inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali´yle nükleer enerji dünyasına adım atmaya hazırlanırken, dünyada da ?İklim değişikliğiyle mücadelenin yolu nükleer enerjiden geçiyor? görüşü kabul görmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde küresel iklim değişikliğiyle başa çıkmak için nükleer enerjinin ideal çözüm olduğunu söyleyen Microsoft´un kurucusu ünlü işadamı Bill Gates´in açıklamalarına, Türk bilim çevreleri de destek verdi. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü ?Nükleer enerji günümüzde iklim değişikliğinin önüne geçilebilmesi açısından önemli bir avantaj sağlayabiliyor? dedi.

?İKLİM HEDEFLERİNİN KARŞILANMASI OLANAKSIZ HALE GELEBİLİR?

Konuyla ilgili olarak Rosatom tarafından yapılan basın duyurusuna göre İklim değişikliğinin, dünyanın geleceğini tehdit eden en önemli çevre sorunlarının başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Güllü, nükleer enerjinin, enerji üretimi sırasında sera gazı emisyonuna neden olmayan düşük karbonlu bir enerji üretim kaynağı olduğunu belirtti. Güllü ?Nükleer santraller, enerji üretimi sırasında neredeyse hiç sera gazı emisyonuna ya da diğer hava kirleticilerine neden olmaz? ifadelerini kullandı.

?DÜŞÜK KARBONLU KAYNAK ŞART?

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2016 yılında 175 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması´nın düşük karbonlu enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ettiğine dikkat çeken Güllü, ?Bu anlaşma, küresel ortalama sıcaklıklardaki artışı sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecenin oldukça altına düşürmeyi hedefliyor. Uluslararası Enerji Ajansı´na göre, dünyadaki elektriğin yaklaşık yüzde 70´i şu anda yanan fosil yakıtlardan sağlanıyor. Ancak 2050 yılına kadar iklim hedeflerine ulaşmak için, elektriğin yüzde 80´inin düşük karbonlu kaynaklardan karşılanması lazım. Bu da ancak, nükleer enerji gibi temiz, düşük karbonlu teknolojilerin kayda değer şekilde artırılması ile sağlanabilir? diye konuştu.

?GİTTİKÇE DAHA ÇOK ÜLKE FAYDALARINI KABUL EDİYOR?

Günümüzde nükleer enerjiyle, dünya elektriğinin neredeyse yüzde 11´inin üretildiğini ve bu oranın dünyadaki düşük karbonlu elektriğin üçte birine karşılık geldiğini söyleyen Prof. Dr. Güllü, şöyle devam etti:

?Küresel elektrik talebinin 2050 yılına kadar neredeyse 2 katına çıkması bekleniyor. Bu yüzden, nükleer enerjinin ve diğer düşük karbonlu kaynakların dünyanın enerji üretimindeki payının önemli oranda artması sağlanmalı. Aksi halde iklim hedeflerinin karşılanması olanaksız hale gelebilir. Pek çok ülke, nükleer atık bertaraf ve güvenlik önlemlerindeki teknolojik gelişimlere bağlı olarak nükleer enerjiyi mevcut enerji üretim programları içine alıyor. Bu durum, nükleer enerjinin iklim değişikliğinin azaltılması gibi çevresel ve sosyo-ekonomik faydalarının dünya ülkelerince kabul edildiğini gösteriyor.?

?İKLİM DEĞİŞİKLİGİNE NÜKLEER ENERJİ ÇÖZÜMÜ?

Ünlü iş adamı Bill Gates de geçtiğimiz günlerde ?Gates Notes? adlı blogunda şunları dile getirmişti:

?Sera gazı emisyonları 2018´de yükseldi. Benim için, bu kötü iklim değişikliği senaryolarını önlemenin tek yolu temiz enerjide atılımlara imza atmak. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetlerinin düşmesinden mutluyum. Onları uygun olan her yerde konuşlandırmalıyız. Ancak güneş ve rüzgar aralıklı enerji kaynaklarıdır. Güneşin parlamadığı ya da rüzgârın esmediği zamanlar için yeterli enerjiyi depolamamıza izin verecek süper ucuz pillere yakın zamanda sahip olma ihtimalimiz yok. Nükleer, iklim değişikliği ile başa çıkmak için ideal bir çözüm. Çünkü günde 24 saat kesintisiz enerji üreten, karbon içermeyen, ölçeklenebilir tek enerji kaynağı. Kaza riski gibi sorunlar inovasyonla çözülebilir. ABD liderlerini bu alanda ikna etmeyi umut ediyorum.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli