KURAKLIK BUĞDAYDA VERİMİ DÜŞÜRDÜ
TARIM 19.05.2016 10:35:52 236 0

KURAKLIK BUĞDAYDA VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Çukurova Un Sanayicileri Derneği (ÇUSD) Başkanı Bekir Bağış, bölgedeki iklim koşullarının normalden daha sıcak ve kurak olduğunu, bu nedenle sulanmayan buğdayların verimde düşüşe neden olacağını söyledi.

Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerinden 19 üyesi bulunan Çukurova Un Sanayicileri Derneği (ÇUSD), buğday hasadı öncesi üyeleri ile birlikte son bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yaptı.
Türkiye´de buğday üretiminin yıllık 18 milyon ton olduğunu söyleyen Çukurova Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bağış, Türkiye genelinde birim alandan alınan buğday veriminin 275 kg, dünya ortalamasının ise 250 kg civarında olduğunu söyledi. Çukurova´nın verimli arazilerinde birim alandan alınan verimin ise 450-500 kg civarında olduğunu hatırlatan Bağış, Türkiye´de üretilen buğdayın yüzde 8´ini Çukurova´nın karşıladığını dile getirdi. Bağış, Hatay´da buğday ekim alanının 800 bin dönüm olduğunu, Adana, Osmaniye ve Mersin´de ise bu alanın toplam 2 buçuk milyon dönüme yaklaştığını vurguladı.

?HEKTOLİTRE DÜŞÜK, PROTEİN YÜKSEK OLACAK?
Bu yıl Çukurova´da geçen yıla göre buğday ekiminin yüzde 15 daha az olduğunu dile getiren Bağış, iklim koşullarının da normalden daha sıcak ve kurak olduğunu, sulanmayan buğdayların verimde düşüşe neden olacağını söyledi. Bağış, buğday hasadında bu yıl hektolitrenin düşeceğini proteinin ise iyi olacağını beklediklerini ifade etti. Bağış, ayrıca hasat dönemi yağmur yağmaz ise kalitede çok düşüş olmayacağını vurguladı. Çukurova´da bulunan un fabrikalarının Türkiye´nin diğer bölgelerinden de ürün aldığını söyleyen Bağış, TMO´nun son 2 yıldır Çukurova´da stok yaptığını belirterek, bu durumun un fabrikalarının buğday teminini kolaylaştırdığını söyledi ve bu uygulamanın kendileri açısından olumlu karşılandığını ifade etti. TMO´nun proteine dayalı buğday alımı yapmasının da yerinde bir uygulama olduğunu söyleyen Bağış, fiyatın yüksek olduğu dönemlerde TMO´nun piyasaya bu buğdayları sunmasının fiyatlarda dengeleyici bir etki gösterdiğini dile getirdi.

?VERİMLİ ARAZİLERİN BETONLAŞMASI SORUN?
Un sektörünün en büyük sorunlarından bir tanesinin kapasite fazlası olduğunun altını çizen Başkan Bağış, bir diğer sorun olarak da yıllar boyunca süregelen beton yapılaşmanın verimli araziler üzerinde gerçekleşmesi olduğunu belirtti. Bağış, bu sorunun çözümü için yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı:
?Buğday, patates, mısır ve daha bir çok ürünün yetiştirildiği tarlaların ortasına dikilen satılık arsa levhaları verimli arazilerin azalmaya devam ettiğinin en büyük göstergesi. Şehir merkezinden geçen E-5 karayoluna alternatif olarak, otoyolun kuzeyinde bulunan verimsiz arazilere yapılacak duble yol ile bu sorunun üstesinden gelinebilir.?(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı