31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
SAĞLIK 27.05.2016 09:11:36 330 0

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Ülkemizde tütün kontrol çalışmaları halkımızın da değerli çabalarıyla başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bu çalışmaların en önemli başlıklarından birini de ?´Çocuk ve Gençlerimizin Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunması´´ oluşturmaktadır.

      Bu kapsamda; bu yıl kutlanacak 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin ana teması Sağlık Bakanlığınca ?´Tütünsüz Gençlik´´ olarak belirlenmiştir.

     Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeblerinden birisidir. Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1´inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır.

      Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir.12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır. Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara içicisininkinin yarısına düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek, ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır.

        Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbetteki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz.  Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300.000 kişiye yetecek kadar Sağlık Bakanlığı bütçesinden satın alınması ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulabilmesine olanak sağlayan 2014/6836 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 16 Ekim 2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış idi. Bu kapsamda vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulacak sigara bırakma ilaçlarının dağıtımına 23.02.2015 itibariyle başlanmış, yetkilendirilmiş tüm sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelenmesi ile devam etmektedir.   

       Çocuklarımıza ve gençlerimize rol model olması açısından sağlık çalışanlarının ve tüm kamu görevlilerinin sigara içmemesi önem taşımaktadır. Gençlerimizi sigarasız bir hayata özendirmek, sigara içmeyen kurumlarımızı teşvik etmek amacıyla geçen yıl ilimizde ilk kez hiçbir çalışanının dahi sigara içmediği ?´Dumansız Kamu Kurumları´´ belirlenmiş ve ödül verilmiştir. Geçen yıl 37 kuruma ?´Dumansız Kurum´´ plaketleri teslim edilmiş, bu yıl sevindirici bir artışla 92 kurum ?´Dumansız Kurum´´ olarak belirlenmiştir ve 27 Mayıs´ta gerçekleştirilecek ödül töreniyle plaketleri teslim edilecektir.

      Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaya, ilimizde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerinden randevu almaya davet ediyoruz. 

       Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım. Bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

Kamuoyuna duyurulur.

A D A N A  V A L İ L İ Ğ İ


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli