GÜNDEM 13.11.2018 12:06:35 297 0

"4 milyon sığınmacıya bakan tek ülkeyiz"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Türkiye´deki 4 milyon sığınmacıya adli yardımda bulunmak ve yargı güvenliklerini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile ortak yürütülen ve Adalet Bakanlığı´

?TBB VE BAROLARIMIZ BU ÜLKENİN BİRLEŞTİREN GÜCÜDÜR?

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, ?Bunlar bilmezler ki; suç mağduru olan, yarın suç işler. Dayak yiyen çocuk, kamçıyla işe koşulan evlat yarın bıçakla birini öldürür. Bunların kriminolojiden, adli psikoloji biliminden zerre haberi yoktur. Sosyoloji bilmezler, bilim bilmezler ama lafa söze geldiğinde hepsi büyük milliyetçidir, büyük sosyal demokrattır, büyük muhafazakârdır? dedi.

Türkiye Barolar Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliğiyle Antalya´da düzenlenen ve iki gün (12-13 Kasım 2018) sürecek olan ?Mültecilerin Adalete Erişimi-Hukuki Yardım ve Adli Yardım? konulu konferansın açılış konuşmalarını Feyzioğlu ve UNHCR Türkiye Temsilci Yardımcısı Jean Marie Garelli yaptı.

Feyzioğlu, konuşmasında, Türkiye´nin çağdaş zamanların en büyük sığınmacı hareketiyle karşı karşıya olduğunu, dünyada Türkiye kadar büyük bir sayıyı sınırları içine alıp misafir etmek zorunda kalan hiçbir ülke olmadığını söyledi. Feyzioğlu, ?4 milyon sığınmacıyı çok kısa sürede ülkesine alıp, bu çok büyük sayıyı sindirmek için topyekûn mücadele veren tek ülkeyiz. Bu sadece hükümet meselesi değildir; devlet meselesidir, toplumu, milleti doğrudan doğruya ilgilendiren bir sorundur? diye konuştu.

SIFATLARIN ÜÇ KURUŞLUK DEĞERİ YOKTUR

Faydalı bir iş yapıldığı için katılımcılara teşekkür eden Feyzioğlu, ?Ama faydasının ne olduğunu bir kez daha yüreğimizde hissederek şu işe girelim istiyorum. Hep söylediğim bir cümle var: Bu ülkede kendimizi çok süslü sıfatlarla ifade edebiliriz. Siyasi yelpazede kendimizi tanımlarken milliyetçi, sosyal demokrat, liberal gibi bir sürü sıfatı kullanabiliriz. Ama işimizi, görevimizi iyi yapmadığımız ve bunu yaparken Türkiye´nin milli menfaatlerini her türlü menfaatin üzerinde görmediğimiz takdirde vatan sevgimiz eksiktir, kendimize taktığımız sıfatların da üç kuruşluk değeri yoktur? dedi.

ÇOK BÜYÜK BİR MİLLİ MESELE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Feyzioğlu, ?Avrupa Birliği üyesi ülkeler için çok önemli olmayabilir ama biz burada 4 milyon sığınmacıyı misafir ediyoruz, sorunlarıyla boğuşuyoruz, bize yansıyan sorunlarını çözmeye çalışıyoruz, kendi toplumumuza yönelik çok büyük bir sorunu, sınırdan yavrusuyla kaçana çelme takarak değil; yavrusuyla birlikte kucaklayarak, en insani şekilde çözmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

KLAVYE KAHRAMANLARINA YANITI

Feyzioğlu, Türkiye´deki 4 milyon sığınmacıya adli yardımda bulunmak ve yargı güvenliklerini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile ortak yürütülen hukuk klinikleri projesini eleştirenlere şu yanıtı verdi:

TBB VE BAROLAR GÖREVİNİ YAPIYOR

?Sorun şudur: Ülkemizde 4 milyon sığınmacı vardır; Suriyeli, Afgan, Pakistanlı? Ve bu 4 milyon sığınmacının anlamlı bir kısmı potansiyel olarak suç mağdurudur, suç failidir. Bu projeyi paylaştığımızda sosyal medyada bazı klavye kahramanları, ?ülkemizin bu kadar büyük derdi varken, milletimiz inim inim inlerken Suriyelilere ne klinik açıyorsunuz?´ diye bizi ağır bir saldırının hedefi de yapmışlardır. Bunlar bilmezler ki; suç mağduru olan, yarın suç işler. Dayak yiyen çocuk, kamçıyla işe koşulan evlat yarın bıçakla birini öldürür. Bunların kriminolojiden, adli psikoloji biliminden zerre kadar haberi yoktur. Sosyoloji bilmezler, bilim bilmezler ama lafa söze geldiğinde hepsi büyük milliyetçidir, büyük sosyal demokrattır, büyük muhafazakârdır. Görevini yapmayan hiç kimse yüreğinde beş kuruşluk vatan sevgisi taşımaz. Siz görevinizi yapıyorsunuz. Türkiye Barolar Birliği ve barolar görevini yapıyor.?

AYRIŞTIRAN DEĞİL, BİRLEŞTİREN GÜCÜZ

Türkiye Barolar Birliği ve baroların bu ülkenin ayrıştırıcı değil, marjinalleri alkışlayan gücü değil, birleştiren gücü olduğunu kaydeden Feyzioğlu şöyle devam etti:

?Türkiye Barolar Birliği, Türkiye´nin birliğidir ve Türkiye´nin birliğini korumak için şu anda 4 milyon sığınmacıyı yargı güvenliğine ve Türkiye Cumhuriyeti´nin şefkatli adaletine sahip kılmak zorundayız. İnsanlık için zorundayız, kendi milletimizin milli menfaatlerini korumak için zorundayız. Hamasetle hiçbir yere varılmaz. Yelpazenin o tarafından da hamaset yapsanız zarar verirsiniz, bu tarafından da hamaset yapsanız zarar verirsiniz. İşini yapan, görevini yapan bu millete hizmet edendir.

BU, DÜNYANIN MESELESİDİR

Ben bu vesileyle bu çok değerli projede ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Projenin fonlanması önemli ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti hiç kuşkusuz bu fonları kendi de bulabilir. Ama bu fonun bu projede harcanıyor olması meselenin sadece Türkiye´nin meselesi değil, Ortadoğu´da olanlara yıllarca sırt çevirmiş olan dünyanın da meselesi olduğunun güvendiğimiz sivil toplum örgütleri ile güvenmek istediğimiz Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi tarafından da sahiplenildiğini gösteriyor. Bu, dünyanın meselesidir. Dünyanın meselesinde Türkiye önde, cephede bir kaledir. Liderlik yapmaktadır. Bu bakımdan ben değerli ortaklarımıza teşekkür ediyorum.

ADLİ YARDIM SİSTEMİMİZİN EMSALİ YOKTUR

Bitirirken şunu da kıymetli meslektaşlarımla paylaşmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti´nin Avukatlık Kanunu´ndaki adli yardım düzenlemeleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu´ndaki baro tarafından görevlendirilen ve bu toplantılarda adli yardım kapsamında ifade edilen ?baro tarafından avukat görevlendirmeleri sistemi´ dünyanın en ilerisidir. Adli yardım sistemimizin dünyada emsali yoktur. Şu halde Türkiye´de meslektaşlarımızın ve barolarımızın sahip olduğu birikimin de emsali yoktur. Buradan Adalet Bakanlığı´na da teşekkür ediyorum, destekleri için. Ancak Napolyon´un dediği gibi: İhtiyacımız para, para, para. Çünkü bu ülkenin gönüllü çalışan adli yardım avukatları dünyada hiçbir ülkenin avukatının yapmayacağı bir büyük fedakârlığı yapmaktadır. Yüz binlerce adli yardım davasında üç kuruşluk ücretlerini, KDV´lerini aylar önce ödeyip, 1,5-2 sene sonra almaktadır.

ADLİ YARDIM ANGARYA OLMAKTAN ÇIKARILMALI

Bana gelmiş birileri diyor ki, İngiltere´de bu işler parasız yapılıyor. Siz de bize İngiltere´deki gibi yılda sadece 5 bin müracaatı sağlayın, biz de parasız yapalım. Ama adli yardıma yüz binlerle müracaat edilen bir ülkede, elbette ki adli yardım modern sosyal devleti bir yükümlülüğüdür. Avukatlar için bir angarya olmaktan çıkarılmalı, avukatlar ücretlerini bir ay içerisinde alır hale getirilmelidir. Çünkü bu ülkenin avukatları görevlerini iyi yapmaktadır, bu ülkenin avukatları bu ülkenin gerçek vatanseverleridir. Kuşkusuz CMK ücretler de asgari tarifeyle eşitlenmelidir."(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false