KADES erkek şiddetinden koruyor
GÜNDEM 11.11.2019 10:19:00 907 0

 KADES erkek şiddetinden koruyor

Adana'da cep telefonlarına Kadın Destek Uygulamasını (KADES) kuran kadınlar erkek şiddetinden kurtulunca Adana polisi kadınlardan gelen talep üzerine mahalle mahalle gezip KADES uygulaması kurma seansları düzenledi.

Teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların çıkmasıyla birlikte hayatın her alanındaki işlemleri telefonlara indirilen uygulamalarla yapılıyor. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınların polise daha çabuk ulaşabilmek ve anında adres bilgisini öğrenebilmeleri için Kadın Acil Destek İhbar Sistemi uygulaması olan kısa adı KADES programını geliştirdi. Bu programın geliştirilmesinin ardından kadınlar KADES'i cep telefonlarına indirerek erkek şiddetinden kurtulmaya başladı. Polise daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşıldığı için uygulamadan sinyal alan polis anında kadının yanına bulunduğu adrese gelerek erkeğin şiddet uygulamasını önlüyor. Adana'da da uygulamayı kuran kadınlar erkek şiddetinden kurtulduklarını yakınlarına anlatınca uygulamayı kurmak isteyen kadınlar polise başvurdu.
Polise bir çok başvuru gelince Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi ve uygulamayı indirmesi için toplum destekli polislik şube müdürlüğü ile kadına şiddet bürosunun mahalle mahalle gezerek akıllı telefonu olan bütün kadınlara bu uygulamanın indirilmesi talimatını verdi. Bunun üzerine polisler muhtarlar ile irtibata geçerek mahalle mahalle KADES seansları başlattı. Bir toplantı salonunda toplanan kadınlara polisler toplu olarak KADES uygulaması indirdi.
Daha önce erkek şiddeti gören ve KADES uygulaması indirerek şiddetten kurtulduğunu söyleyen N.O., "Psikolojik şiddet görüyorum. İstemediğim halde benimle görüşmeye çalışan, beni rahatsız edip huzursuz eden bir şahıs var hayatımda. Henüz kurtulamadım, devam ediyor ama şuan en iyi olan yönüm KADES programı. Tabi ki 155’i aradığınızda size yardım ediyorlar ama orada siz adresinizi, konumunuzu belirtene kadar yolda yaşıyorsunuz ve nerede olduğunuzu bilmiyorsunuz. Siz adresi verene kadar şahıs ya kaçıyor yada size zarar veriyor. İndirdiğimiz bu program sayesinde anında butona basıyorsunuz ve dün yaşamıştım en geç 3 dakika içerisinde en yakın polis ekipleri yönlendiriliyor. Bizi alıp karakola götürdüler ve en iyi şekilde ilgilendiler. O program olmasaydı ben 155’i arayamayacaktım öyle bir zamanım olmayacaktı. Belki ben zarar görecektim. Öldürülecek veya kaçırılacaktım bu şekilde yanıma yaklaşıldı. Ama program sayesinde hayatım kurtuldu. Programdan polis ekipleri sayesinde haberdar odum. Bilgilendirdiler beni. Bende indirdim ve çok basit kullanımı" diye konuştu.
F.G. (31), 2 yaşında çocuğu olduğunu eşine boşanma davası açtığını belirterek şöyle devam etti:
"Boşanma aşamasındaki eşim kendisi için verilen ihlal kararını aşıp eve geldi. İkamet evimde onunla karşı karşıya geldim. 155’i arayana kadar kendisi beni darp etti. Karakola gittiğimde KADES diye program olduğunu ve bir buton ile en yakın polis ekibinin gelip müdahale edebileceğini öğrendim. Ben ö günden KADES’i yükledim. Adana’da yine tekrar biz karşı karşıya geldik ve KADES’i kullandım. En yakın ekip gelip kendisine müdahale ettiler. Avantajını bu yönde gördüm."
Bu arada seansa eşi 69 yaşındaki Gülistan ile gelen 69 yaşındaki Şakir Işıktaş "50 seneyi geçti evliliğimiz ve hiç şiddet uygulamadım eşime. Eşine şiddet gösterenlere kızıyoruz olmaması gereken şey bunlar" dedi. Gülistan Işıktaş ise güler yüz ve tatlı dilin çok önemli olduğunu söyledi.
Uygulama indirme sonrası Adana Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de KADES uygulamasından uyuşturucu sonucu şiddete maruz kalmaları halinde de ihbar da bulunabileceklerini bildirdi.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı