“TARIMSAL SULAMA ÖDEMELERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
TARIM 24.07.2019 23:32:00 2466 0

“TARIMSAL SULAMA ÖDEMELERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sulama ödemelerinin çok yüksek olduğunu ve Sulama birliklerinin, devlet su işleri bünyesine geçmesinin  çiftçiye yaramadığını söyledi

Adana'nın Yüreğir ilçesinde Tarımsal Sulama Ödemelerinin erkene alınmasına çiftçiler tepki göstererek devlet yetkililerinden çözüm istedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından Sulama Birliklerinin fes edildiğini hatırlatarak, “Bütün Sulama Birlikleri, Devlet Su İşleri bünyesine geçti. Fakat sulama ücretleri halen çok yüksek. Sulama ücretleri yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.

Çiftçinin zor durumda olduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan şöyle konuştu:

 ‘'Çukurova'mızın bereketli topraklarında ve Türkiye genelinde Sulama Birlikleri, 1994 yılında Devlet Su İşleri'nden alınarak çiftçinin hizmetine verildi ve yapılan seçimlerle Sulama Birlikleri kuruldu. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından Sulama Birlikleri feshedildi. Bazı bölgelerde çıkan yolsuzluklardan dolayı sıkıntılar yaşandı. Aslında birliklerin çoğu iyi idare ediliyorlardı. Bütün Sulama Birlikleri, Devlet Su İşleri bünyesine geçti. Yüreğir Bölgesinde 10 adet bulunan Sulama Birliği başına bir tane mühendis başkan olarak atandı. Geniş bir bölge olan Yüreğir ovasına bir Sulama Birliği başkanının yetişmesi mümkün değildir"

"Sulama birliklerinin, devlet su işleri bünyesine geçmesi çiftçiye yaramadı"

Sulama Birlikleri feshedildikten sonra sulama ücretlerinin daha iyi olacağını düşünürken hayal kırıklığına uğradığını belirten Doğan şunları söyledi:

 ‘'Sulama Birlikleri var iken, sulama paraları karpuz, kavun, domates gibi meyve ve sebzelerden Temmuz ayının 31'inde paranın tamamı tahsil edilirdi. Mısır, soya, pamuk gibi geç ürünlerde ve narenciyede ise Aralık ayının sonunda çiftçiden sulama paraları toplanırdı. Sulama Birlikleri feshedildikten sonra biz daha iyi olacağını umarken, şimdiki mevcut Sulama Birliği Başkanı ve Devlet Su İşleri sulama paralarını yine domates, kavun, karpuz gibi meyve sebzelerde 31 Temmuz'da alınacağını, diğer ürünlerde ise yarısı Temmuz ayında, diğer yarısı da Aralık ayında olmak üzere iki eşit parçada alınacaktı. Biz de bunlara itiraz ettik. Narenciye için alınan sulama parası 11. aya, mısır, soya gibi ürünlerde ise Eylül ayının sonuna ertelendi. Aslında eski Sulama Birlikleri Başkanlarının yönetimi kötü diye ellerinden alındı. Şimdiki yönetim onlardan daha kötü ve yönetemiyor''

‘'20 milyon TL'ye yakın para 1 yıl içerisinde bitti'

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Sulama Birliği bünyesine 16 milyon TL'ye yakın para ve pamuk prim desteği olan 4 milyon TL'ye yakın para geçtiğini ifade ederek, “Sulama Birliklerinden kalan para 20 milyon TL'ye yakın olması gerekirken şu an Sulama Birliği'nde hiç para yok. Yüreğir Ovası'nda birikmiş olan 20 milyon TL'ye yakın para 1 yıl içerisinde bitti. Şu anda Devlet Su İşleri'nin bütçesinde para olmadığından dolayı çiftçilerin sulama paraları erken tahsil edilmektedir. Biz de çiftçi olarak buna karşıyız. Adana'nın Yüreğir İlçesinde 10 sulama birliği var iken Ceyhan bölgesine bağlı olan Nurdağı Sulama Birliği de Yüreğir'e devredildi. Bu birliğin borcu da Yüreğir'e devredildi. Biz aslında Ceyhan'daki birliğin Ceyhan'a bağlanmasını istiyoruz. Yüreğir Birlikleri'nin de Yüreğir'de kalmasını istiyoruz. Bu durumun da bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli