ABD Kongresinde İki Zıt Tepki: ?IŞİD´i Vur Ama PKK ile Uzlaş?
DÜNYA 29.07.2015 09:37:39 443 0

ABD Kongresinde İki Zıt Tepki: ?IŞİD´i Vur Ama PKK ile Uzlaş?

Türkiye´nin hem IŞİD hem de PKK´ya eşzamanlı operasyonlar başlatması, Amerikan Kongresi üyelerinin farklı tepkilerine yol açtı.

VOA- Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan bir yorum haberde Amerika´nın İncirlik konusunda Türkiye´den izin almasına rağmen Ankara´nın radikal İslamcılarla mücadele eden Kürt güçleri bombalamasından dolayı şaşkınlık hissedildiği görüşü yer alıyor.

Michael Bowman imzalı haberde şu saptamalara yer veriliyor:

?Kongre´nin Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyeleri, Türkiye´nin IŞİD´e karşı daha etkin önlemler almasının yanı sıra, İncirlik Hava Üssü´nü IŞİD´le mücadele için Amerika´ya açmasından memnunluk duyuyor.

?İncirlik stratejik olarak son derece iyi konuma sahip? diyen Cumhuriyetçi Partili Senatör Johnny Isaakson, Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, gerek Körfez Savaşı´nın önemli bir kısmında, gerekse Afganistan harekatında Türkiye´nin İncirlik´e erişim vermediğini söylüyor, ancak IŞİD´le mücadelede üssü kullanıma açmasını ?iyi bir işaret? olarak yorumluyor.

?Türkiye net bir şekilde bölgede kendini daha öne çıkarıyor, daha aktif oyuncu haline geliyor, NATO´yla daha fazla yakınlaşıyor? diyen Senato Dış İlişkiler Komisyonu´nun en kıdemli Demokrat Partili üyesi Ben Cardin ise, yine Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, ?Günün sonunda IŞİD´e karşı mücadelemizde bu iyi bir haber olacak? diye konuşuyor.

?İncirlik bölgedeki en önemli güzergahlarımızdan biri? diyen Cardin, Türkiye´yle işbirliğinin Amerika´nın seçeneklerini arttırdığını savunuyor.

Bununla birlikte Türkiye dün ağırlıklı olarak kendi sınırları içinde PKK hedeflerine odaklandı. NATO ise direnişçiler ve teröristlerle savaşta ?Türkiye´yle güçlü dayanışma içinde olduğunu? vurguladı.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Brad Sherman´a göreyse, bir taraftan IŞİD´i, bir taraftan IŞİD´le savaşan güçleri bombalayan Türkiye, IŞİD´le mücadelede Amerika´nın işini kolaylaştırırken, IŞİD´in düşmanlarını bombalama fırsatını da ele geçirmiş oldu.

?Türk hükümeti Kürt nüfusuyla uzlaşmalı´

Temsilciler Meclisi´nin Cumhuriyetçi Partili üyesi Dana Rorabacher da Türkiye´den karmaşık sinyaller aldığı görüşünde. Rorabacher, Amerika´nın İncirlik konusunda Türkiye´den izin almasına rağmen Ankara´nın radikal İslamcılarla mücadele eden Kürt güçleri bombalamasından dolayı şaşkınlık hissediyor: ?[Türkler´in] Bir karar vermesini sağlamak gerekiyor. Bizimle birlikte mi olacaklar, yoksa Batı medeniyetini yok etmeye çalışan radikal Müslümanlar´la mı??

Rorabacher, ?Türk hükümetinden şizofren bir mesaj almak beni kaygılandırıyor? diyor ve ekliyor: ?Kendi yararları için yapmaları gereken şey, Kürt nüfuslarıyla hükümetlerinin geri kalanı arasında bir uzlaşma yapmaları gerek?

Senatör Cardin ise Türkler´le Kürtler arasındaki tarihi gerginliği, ?karmaşık bir durum? diye tanımlıyor. Cardin bununla birlikte Ankara ve Kürt güçler arasında hala ?IŞİD´le savaşmak gibi ortak bir gündem olduğunu? belirtiyor.

Cardin, ?Kürt nüfusuyla Türkiye aşırıcılarla savaşma ve bölgede istikrarı koruma konusunda ortak çıkarlara sahip? diye konuşuyor.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false