ABD VE RUSYA, SURİYE´DE ŞİDDETİN DURDURULMASI KONUSUNDA ANLAŞTI
DÜNYA 12.02.2016 11:44:14 312 0

ABD VE RUSYA, SURİYE´DE ŞİDDETİN DURDURULMASI KONUSUNDA ANLAŞTI

Almanya´nın Münih kentinde gerçekleştirilen Suriye toplantısının ardından yapılan açıklamada Kerry ateşkes kelimesini kullanmadı ve bunun bağlayıcılığı niteliği neden ile kabul görmediğini söyledi ? Lavrov ise Rus güçlerinin IŞİD ve El Nusra´ya yönelik

MÜNİH (İHA) - Almanya´ nın Münih kentinde 17 ülkenin Dışişleri Bakanının katılımı ile gerçekleştirilen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında karar çıktı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM´nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.

Suriye´deki şiddetin 1 hafta içinde durması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın ulaştırılması kararı konusundaki Kerry, açıklamaları sırasında anlaşmaya DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını söyledi. Öte yandan, açıklamaları sırasında ateşkes yerine şiddetin durdurulması tanımını kullanan Kerry, ateşkes kelimesinin hukuki anlamda bağlayıcılık içerdiğini ve bu noktada bazı katılımcı ülkelerin bunu benimsemediğini ifade etti.

ORTAK GÖREV GÜCÜ KURULACAK VE   NERELERİN VURULABİLECEĞİ BELİRLENECEK

Kerry, ?Şiddetin durdurulması amacıyla BM´nin himayesi altında çalışacak, ABD ve Rusya´nın eşbaşkanlıklarını yapacakları bir görev gücü kurma konusunda da anlaşmaya vardık. Gelecek hafta bu grup, şiddetin ve saldırıların  uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacak? diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise DAEŞ ve El Nusra´ya yönelik operasyonların devam edeceğini söyledi ve "Suriye´de insani durum kötüleşiyor, düzeltmek için ortak çaba gerekiyor" açıklamasında bulundu. Bu durumda Rus güçlerinin IŞİD ve El Nusra´ya yönelik hava saldırılarının süreceği anlaşılıyor. Lavrov, Münih´teki toplantı öncesi Suriye´de sağlanacak ateşkes için tekliflerini ilettiklerini, bu teklifler konusunda uluslararası güçlerden yanıt beklediklerini açıklamıştı

ABD ve Rusya´nın öncülüğünde Almanya´nın Münih kentinde yapılan ve Türkiye de dahil 17 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında varılan anlaşmaya göre kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konusunda da  uzlaşıldı.

Bununla birlikte ´ateşkes´ yerine ´şiddetin durdurulması´ kavramını kullanması dikkat çeken Kerry,  bir gazetecinin sorusu üzerine, ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini söyledi.

Kerry, insani yardımların da bu hafta başlayacağını ve ilk olarak en acil yerler olarak belirlenen Deyr Ez Zor, Fuaya, Kefraya, Şam´ın bazı kırsal bölgeleri, Madaya, Muhammediye ve Kafra Batna´ya gönderileceğini söyledi..

KERRY: ?ESAD LİDERLİĞE DEVAM EDERSE BARIŞ GELMEZ?

Bu arada basın toplantısındaki açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini kaydetti ve  Esad´ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye´de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydetti.

(İHA/HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false