ADATÜB, turunçgil üreticilerini eğitiyor
TARIM 8.03.2018 10:35:39 1004 0

ADATÜB, turunçgil üreticilerini eğitiyor

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB), yurt içinde ve dışında davet ettiği uzman kişiler aracılığıyla üyelerini bilgilendirmeye devam ediyor.

Organizasyona Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ADATÜB Yönetim Kurulu Üyesi Remziye Karabucak, ADATÜB Genel Sekreteri Mehmet Yaşar Özekenci, bitki besleme ürününün pazarlamasını yapan bir firmanın Çukurova Bölge Müdürü Gökhan Tekin ile turunçgil üreticileri katıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan ABD merkezli Planthealthcare firmasının Teknik Müdürü Angel Marin, dünyadaki turunçgil üretim ve ihracatına yönelik istatistik veriler eşliğinde yaptığı sunumda, üretici, ihracatçı ve tüketicileri ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

 İSPANYA, GÜNEY AFRİKA VE TÜRKİYE

 İspanya, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerin turunçgil üretiminin genel tablosu içindeki payları düşük görünse de ürettikleri ürününün önemli kısmının ihraç ettiklerini belirten Marin, şunları söyledi: "Dünyadaki turunçgil üretiminin yüzde 5´ini yapan İspanya dünya ihracatın yüzde 26´sına sahiptir. Bu çok güzel ve özel bir örnektir. İspanya, Güney Afrika ve Türkiye dünyadaki turunçgil ihracatının yüzde 45´ni gerçekleştiriyor. Brezilya portakal üretimin de en büyük paya sahip. Ancak, portakalda hastalık görüldü. Bu hastalıktan ötürü problem yaşayan bir ülkedir. Amerika´da da 5 milyon dekardaki portakal bahçesi bir hastalıktan zarar gördü. Bu yüzden ABD´de de üretim düşerken; Çin gibi ülkelerde ürün talebi artıyor. Türkiye, Orta Doğu ülkeleri, Rusya ve Avrupa´ya turunçgil ihracatı yapıyor. Bu açıdan önemli olan istenen kalitede üretim yapmaktır."

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ ÖNEMLİ

İsrail Tarım Bakanlığı Çiftçi Danışma Servisi Direktörü Asher Azenkot ise üreticilere "Turunçgillerde sulama ve bitki beslenme" konusunda bilgilendirme yaptı. Damlama sulama sisteminin nasıl verimli kullanılabileceği hususunda açıklamalarda bulunan Azenkot, bir takım formüllerle "Bitki ekim aralıkları, damlama hatları, damlatıcılar arasındaki mesafelere" ilişkin deneyimlerini aktardı. Tarımda damlama yöntemi tercih edildiğinde ´suyun kalitesi, toprağın yapısı ve günlük sıcaklıklar´ gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Azenkot, "Damlama sulama sisteminde suyu önce gölge ve kök sistemine daha yakın olan ağaç tacının altına vermeliyiz. Ağaç gölgesinde buharlaşmadan kaynaklı su kaybı minimuma indirilmiş olur. Büyük kapasiteli sistemlerin maliyeti fazla olur. Daha randımanlı ve ucuz sistemlere yönlenmemiz lazım."dedi.

Damlama sistemleriyle yapılan gübrelemenin daha doğru bir şekilde hedef noktasıyla buluştuğunu dile getiren Asher Azenkot, "Böylece fazla gübre kullanımının önüne geçildiğinde başta yer altı suları olmak üzere doğayı da kirletmemiş oluyoruz. ´Bilezik almayla da´ ağacın dış gövdesindeki kabuğu yaralayarak, meyvelerin daha fazla tutumunu ve büyümesini sağlıyoruz. ´Bilezik alma aletiyle´ yapılan kabuk yaralama işlemi sırasında ağacın alt etmenlerine zarar verilmemelidir." diye konuştu.

İngilizce sunumunu yapan Azenkot, programda turunçgil üreticilerinin sorularını cevapladı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli