Afganistan
DÜNYA 13.12.2019 10:31:00 1140 0

Afganistan'da ABD üssü yakınlarındaki saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi

Afganistan'daki en büyük ABD askeri üssü olan Bagram Hava Üssü’ne yapılan saldırı sonrası güvenlik güçleri olay yerine konuşlandı

Taliban, Afganistan'daki en büyük ABD askeri üssü olan Bagram Hava Üssü yakınlarındaki bir sağlık merkezinin hedef alındığı saldırının sorumluluğunu üstlendi. İki gün önce sabah erken saatlerde gerçekleşen saldırıya ilişkin yetkililer, en az iki sivilin hayatını kaybettiğini ve 73 sivilin yaralandığını aktardı.

Saldırı, Afganistan’ın Parvan vilayetindeki Bagram Hava Üssü’nün güney girişine yakın bir sağlık merkezinde yerel saatle sabah 06:00’da gerçekleşti. İntihar eylemcilerinin iki gün önce Afganistan'daki en büyük Amerikan üssüne yönelik düzenlediği büyük çaplı saldırı en az iki kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına yol açtı. Bu gelişme, ABD ile Taliban arasındaki barış görüşmelerini canlandırma planlarını bozabilir. Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nusrat Rahimi, 3 saldırganın öldürüldüğünü açıklarken, saldırganlardan birinin tutuklandığını ve diğerleri için arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Saldırı geri püskürtüldü

Rahimi, saldırının başında meydana gelen patlamanın, yakındaki evleri tahrip edecek kadar şiddetli olduğunu söyledi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, üyelerinin üssün duvarının yakınında bomba yüklü bir kamyonu infilak ettirdiğini duyurdu. Patlamanın yol açtığı hasar, intihar eylemcilerinin korunaklı askeri kompleksin duvarlarının yıkılarak üsse sızmalarına olanak sağladı. ABD liderliğindeki askeri koalisyon, saldırının geri püskürtüldüğünü açıkladı.

Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu yaptığı açıklamada, askeri hava üssüne saldırmayı başaramayan Taliban militanlarının bir dizi hava saldırısında öldürüldüğünü söyledi. NATO’nun Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu Sözcüsü Debra Richardso, saldırının, üssün yakınında yaşayan Afganlara yardım etmeyi amaçlayan yapım aşamasındaki bir sağlık merkezini hedeflediğini doğruladı. Açıklamada, saldırının Afgan kuvvetleri ve koalisyon ortakları tarafından hızlıca geri püskürtüldüğü belirtildi. Olay yerinde, patlamamış bir bombalı araç bulundu. Saldırı sonrası ABD veya NATO kuvvetlerinde herhangi bir ölüm ve yaralanmanın yaşanmadığı aktarılırken, Bagram Hava Üssü’nün saldırıdan zarar görmediği vurgulandı.

ABD’den açıklama

Saldırıdan saatler sonra Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Bazı silahlı militanların hala sağlık merkezinin içinde olduğunu biliyoruz. Olay sağlık merkezi ile sınırlı, Bagram Hava Üssü tehlikede değil” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, saldırıda bazı NATO askerlerinin yaralandığı belirtildi. Gürcistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Afganistan’daki saldırıda 5 Gürcü askerinin “hafif şekilde yaralandığı” ve hastaneye nakillerinin gerek görülmediği ifade edildi. Afganistan'ın başkenti Kabil'in yaklaşık 50 km. kuzeyinde bulunan Bagram Hava Üssü, ülkenin en büyük ABD askeri üssü olarak kabul ediliyor. Saldırı, ABD ve Taliban temsilcilerinin geçtiğimiz Cumartesi günü Doha’da doğrudan görüşmelere tekrar başlamasının ardından gerçekleşti. Taraflar 18 yıllık çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için görüşmeler gerçekleştiriyor.(Kaynak: Şarkul Avsat)
(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli