AHMET REMZİ YÜREGİR´İ  SAYGIYLA ANIYORUZ

AHMET REMZİ YÜREGİR´İ SAYGIYLA ANIYORUZ

İnançlarından ödün vermeyen dava adamı Ahmet Remzi Yüregir´in ölümünün üzerinden tam 64 yıl geçti.

4 Ekim 1951 günü İstanbul´da geçirdiği bir trafik kazası sonucu kurtarılamayarak 64 yıl önce bugün hayata veda eden Yeni Adana Gazetesi Kurucusu Ahmet Remzi Yüregir, mücadele dolu bir yaşamı kısasayılabilecek ömrüne sığdırdı. Kurtuluş ve kurtuluşu yaşayan, görevini bugüne kadar sürdürmeyi başarmış bir gazeteyi Türk halkına sunan Ahmet Remzi Yüregir, Osmanlı İmparatorluğu´nun son döneminde ortaya çıkan belirli bir yapıdaki neslin önemli bir örneğidir.

Adana´da Fransız işgaline karşı Avni Doğan ile birlikte ilk direniş odaklarından birisini

kurdukları Yeni Adana Gazetesi ile oluşturan Ahmet Remzi´nin yaşamı ve eylemleri  bugün daha  da anlam kazanmaktadır.  Kuva-i Milliye sürecinde Adana Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kurarak savaşımına başlayan ve Pozantı´da  İstihbarat Müdürü kimliğiyle Çukurova cephesinin düşmana karşı haber alma örgütünü harekete geçiren,  Yeni Adana gazetesini  bu çabaların odağında tutan, vatanın tek karış toprağının dahi yabancı eline verilemeyeceği inancıyla hareket ederek bu inancında başarıya ulaşan Ahmet Remzi Yüregir´in günümüz kuşaklarına bıraktığı örnekler tüm detaylarıyla incelenmelidir. İşgal edilmiş bir vatanın içerisinde bulunduğu durumun yarattığı umutsuzluğa kapılmadan, milli mücadeleci ve gazeteci olarak nelerin başarılabileceğinin en güzel kanıtıdır Ahmet Remzi Yüregir...

25 Aralık 1918´de elinizde bulundurduğunuz gazeteyi -işgalin tüm keşmekeşliğine karşın- yedeksubay arkadaşı Avni Doğan ile birlikte "ADANA" ismiyle kuran Ahmet Remzi Yüregir, kuruluştan 7 gün sonra gazetenin kapatılmasına göz yumamazdı elbette. Gazetenin doğuşuna  neden olan gelişmeleri ezberinde tutan ve bu gelişmelerin kendisinde oluşturduğu cesaret, kararlılık ve inançla,  hakkında verilen ölüm kararı üzerine ´bir kadın çarşafına bürünerek´ kent dışına çıkan Ahmet Remzi´nin Pozantı´da bir tren vagonu içerisinde gazeteyi yeniden cephelere ulaştırması bugün dahi anlamını koruyan bir olaydır.

Adana´yı terk ettikten sonra kendisini Anadolu´nun içlerinde bulan Ahmet Remzi´nin öyküsü daha da hızlı bir tempoya bürünür. İşgalin geçici olduğunu, vatan topraklarının yeniden özgürlüğe kavuşacağını gazete sütunlarına ilmek ilmek işlemeye daha o günlerde başlar. Önce dava arkadaşı Avni Bey´in kaymakam olarak görev yapmaya başladığı Boğazlıyan´a gider. Oradan  Kayseri´ye geçerek Hallaçzade Hilmi Bey´in yayınladığı Erciyas gazetesinde Adana´nın işgali ile ilgili yazılar yazar. Bu işgali protesto niteliğindeki ?bildirilerin? benzerlerini Erzurum´da Albayrak, Konya´da Öğüt ve Sivas´ta yayına başlayan İrade-i Milliye gazetelerinde de yayınlatır. Ama Adana´da kapatılmış olarak bıraktığı Yeni Adana  hep aklındadır. Kayseri´de iken Adana´ya Doğru isimli bir gazeteyi yayın hayatına sokarak Çukurova´daki savaşımın ilk adımlarına yönelir. Kayseri´de Adana Müdafa-i Hukuk Cemiyeti´nin kuruluş işlemlerine başlar. Ancak Sivas Kongresi yapılmış ve  Kuva-i Milliye hareketine bir bütünlük sağlanmaya başlanmıştır. Mustafa Kemal Paşa´nın direktifleri doğrultusunda Cemiyet merkezini 11. Tümen´in konuşlandığı Niğde´e taşır. Gazetesini de orada yayınlamayı sürdürür. Niğde´de  işgalcilerin idam fermanını umursamadan, Mustafa Kemal Atatürk´ün oluruyla merkezi Kayseri´de olmak üzere Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti´ni tek başına hayata geçirmesi,  Ahmet Remzi Yüregir´in dava adamlığını ve ulus bilincini vurgulayan önemli bir girişimdir.

 

Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanlığı ile Ulusal Kurtuluş Savaşımızın örgütsel güçleri arasında yerini alan Ahmet Remzi Bey, Kayseri ve Niğde´den  Çukurova´ya dönerek mücadeleye kaldığı yerden devam etmek azmindedir. Nitekim yeniden yurduna yaklaştığında bu kez hem gazetecidir hem de Müdafai Hukuk Cemiyetinin kurucusudur ve başlangıçta tek üyesidir.

 

Mustafa Kemal Paşa ile haberleşmeye geçerek, Karaisalı ve daha sonra Pozantı´da faaliyete geçecek olan Kuvayi Milliye hareketinin siyasal, lojistik ve moral altyapısını oluşturacak hamlelere girişir. Yeni Adana da bu projenin içerisinde yerini bulur.

Ahmet Remzi Yüregir´in işgale, kaba kuvvete, işgalcinin topu tüfeğine karşı düşünce ile basın yolu ile karşı koyma çabasına girmesi  bugünkü nesiller için gerçekten örnek alınması gereken bir hareket tarzı olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim topa tüfeğe,  Yedi Düvel´in Türk Varlığına karşı giriştiği kıyıma karşı ulusumuz kanını ve canını dökerken, bunu inançları, özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinden aldığı güçle yapıyordu. Bugün düşünce, inanç ve basın gibi kavramların etkisini kaybettiği yolunda düşünceler zaman zaman hepimize egemen olabiliyor. Ama Milli Mücadele´de Yeni Adana, onunla birlikte Anadolu´nun her köşesinde mücadele bayrağını açmış sayısız gazete ve gazeteci düşünüldüğünde, karamsarlığın pek de öyle etkili  olmaması gerekiyor.  Zira ulusal bilinç yapımızın 90 yıl öncesinden gelen kaynaklarının kurumadığını ve kurumayacağını anımsamamız savaşım kararlılığımızı ayakta tutuyor.

 

Ahmet Remzi Yüregir bugün dürüst ve tutarlı yaşamı, halkına ve dava arkadaşlarına vefalı davranışları ile halen anılardadır.  Elbette savaşımı Kurtuluş´un başarılması ile sona ermemiştir. Adana´ya dönüş, ardından Cumhuriyet´in kuruluşu, devrimler ve Genç Türkiye´nin kendisini içinde bulduğu atılım ve yeniden doğuş sancıları... 1946 yılında Seyhan Milletvekili olarak parlamentoya kadar uzanan ve içinde Yeni Adana´nın da etkin rol oynadığı siyasal çalışmalar. Ardında bıraktığı ilkeli ve inançlı duruş imgesi...  Bunun da ötesinde işgal günlerinin karanlıklarında yayınlamaya başladığı gazetesi halen ayakta oluşu.  İşte böyle bir geçmişten güç alan Yeni Adana yeni atılımlarla ömrüne bir bu kadar süre katmanın inancını tazeleme peşindedir bugün de.. Cavit Orhan Tütengil´in sözleri ile değerlendirirsek, ?Atatürk Türkiye´sinin İleri Karakolu?  olma karalılığı içinde  Yeni Adana  Gazetesi, Ahmet Remzi Yüregir´in ilkelerini, umutlarını ve davasını sürdürme yolundadır

 

Evlatları, gazete çalışanları ve dostları olarak inançlarından ödün vermeyen dava adamını, gazeteciyi, ustamızı, sevgi ve saygıyla anıyoruz.

 

 Yeni Adana


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

CHP´li Barut´tan gazetemize 101. Yayın yılı ziyareti

?Yeni Adana Gazetesi Milli mücadelenin temel taşıdır?

YENİ ADANA´NIN 101.YILINI KUTLADILAR

Yeni Adana Gazetenizin 98.kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz..

YENİ ADANA GAZETESİNİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMA YAZILARI

?Yeni Adana, kurtuluşun habercisidir?

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

AHMET REMZİ YÜREGİR´İ SAYGIYLA ANIYORUZ

SÖZLÜ: ?YENİ ADANA GAZETESİ HEPİMİZ İÇİN KIVANÇ KAYNAĞI?

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli