Ahşap yakma sanatına ?renkli boyut´ kazandırdılar
KÜLTÜR SANAT 25.11.2018 12:06:35 1170 0

Ahşap yakma sanatına ?renkli boyut´ kazandırdılar

Sanatçı Gülbol, Hatay´ı tanıtan ahşap yakma sanatının ardından renkli yakma sanatına geçiş yaptı

Medeniyetler Şehri Hatay´da bulunan atölyelerinde ahşap yakma sanatı ile uğraşan Gülbol Ailesi, şehrin tarihi dokusunu, dini motiflerini, mozaiklerini yakma sanatıyla buluştururken bu sanata renkli boyut kazandırarak bir ilki gerçekleştirdiler. 
Merkez ilçe Antakya´da, Hatay tarihini ahşap sanatıyla buluşturan Sanatçı Gülbol Ailesi, ahşap yakma sanatını renkli boyuta taşıdılar. Eşi Naim Gülbol sayesinde ahşap yakma sanatıyla tanıştığını ifade eden Zeynep Gülbol, yakma sanatını keyifle yerini getirdiklerini söyledi. Sanatçı Gülbol, ?Ahşap üzerine yakma resim sanatıyla 28 yıldır uğraşıyorum. Tabii bu iş ile tanışmama vesile olan değerli eşim Naim Gülbol´la tanıştığım zaman yakma resim sanatını ilk defa o zaman tanımıştım. Bana bu mesleği öğrettikten sonra 28 yıldır bu işi beraber yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda özellikle Hatay´ı tanıtan çalışmalara daha fazla ağırlık veriyoruz. Mozaikler, Antakya sokakları, ibadet yerleri. Hatay´ımızı anlatan kendi yakma resim çalışmalarımızı tanıtırken Hatay´ı anlatan çalışmalara daha fazla yer veriyoruz. Çalışmaları tek başıma yapmıyorum tabii en büyük avantajımız bu, eşimle beraber yapıyor olmamız bu işi yaparken birimiz çalışırken birimiz kaldığı yerden devam edebiliyor. Bizim için en güzel, en keyifli tarafı bu? dedi. 
1974 yılından bu yana bu mesleği yaptığını söyleyen Sanatçı Naim Gülbol, ?Ben bu mesleği öğrendiğim zaman korneş ve mobilya üzerinde öğrendim abim bir işyeri açmıştı. O zamanlar korneş, kartonpiyer falan yoktu. Tahtadan korneşlik yapardık. O dönemden beri, 74´lerden beri yaparım ve bugünlere kadar getirdik. Bunun haricinde yardım aldığım hiç kimse olmadı, hep kendi gayretimle bu resimleri, şekillerini çıkarmaya çalışıyorum. Arabistan´a çalışmaya gittiğim zaman işsiz kaldığım zamanlarda 3 tane sergi açtım. Kraliyet ailesine layık bir sergi açtım, çok ilgi gördü. Biraz yadırgayanlar oldu ama o dönemlerde 3 sergi açtım? dedi. 
Sanatı icra ederken eşiyle tanıştığını ve ona yakma sanatını öğrendiğini ifade eden Gülbol, ?Daha sonra Türkiye´ye geldiğimde Armutlu Mahallesinde bir atölye açtım orada eşimle tanıştım. Bu işe meraklı genç bir bayandı. Tabii cazibesine dayanamayıp bu işi öğretmeye çalıştım. Ona yakmayı öğrettim o da beni yaktı. Tabii evlilik oldu, mutluyuz yani 2 tane çocuğumuz var. Bu süreç içerisinde kütük üzerinde, sehpa üzerinde yenilikler yapmaya çalışıyoruz? dedi. 
Mesleği icra ederken yenilikte eklemeye çalıştıklarını, bu çabalar sonucuyla da renkli yakma sanatını gerçekleştirdiklerini söyleyen Sanatçı Naim Gülbol, ?En son yakma ile renkliyi bir arada deneyip bazı eserler çıkarmaya başladık. Şu anda yeni bir şekilde yenilik olarak bu renklileri yapmaya çalıştık. Ne kadar başarılı olacağımızı bilmiyoruz henüz tamamen çok yeni ve tanınmayan, bilinmeyen yeni bir branş kolu anlamına gelir. İnşallah başarılı olabiliriz ve çalışacağız eşimle beraber? açıklamalarında bulundu.(Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı