Anne sütü bebeği birçok  hastalıktan korur”
SAĞLIK 22.05.2015 16:15:19 506 0

Anne sütü bebeği birçok hastalıktan korur”

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ayhan Çeri, dünya süt gününde anne sütünün önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yapılan pek çok bilimsel çalışma sonucunda anne sütü alan bebeklerde kulak ve akciğer enfeksiyonları, menenjit, viral sindirim sistemi hastalıkları daha az görüldüğünü belirten Uz. Dr. Çeri, bu hastalıklara karşı bebeği koruyan başlıca maddenin anne sütündeki Ig A adı verilen protein olduğunu söyledi. Çeri, “Bu protein anne sütünde ve özellikle de kolostrum adını verdiğimiz ilk zamanlardaki sütte bol miktarda bulunur. Ayrıca anne sütünün daha sonraki hayatta ortaya çıkabilecek diyabet, kolesterol, hipertansiyon ve enlamatuar bağırsak hastalıklarının gelişimini önlemede kısmen etkili olur.Anne sütü yerine, çeşitli formül mamalarla ya da inek, koyun, keçi sütü ile beslenen bebeklerde alerjik rahatsızlıklar daha fazla görülür. Sadece anne sütünde bulunan Ig A bebeğin sindirim sisteminde koruyucu bir tabaka oluşturur ve bu tabaka olası alerjik besinlerin bebeğin sindirim sitemine ulaşmasını engeller” dedi.

OBEZİTEYİ ÖNLER

Amerikan Pediatri Akademisi’nin şişmanlığı önlemek için bebeklerin anne sütü ile beslenmesini önerdiğini hatırlatan Uz. Dr. Çeri, “Çünkü anne sütü alan bebeklerin daha iyi bir beslenme alışkanlığı edinmekte olduğu gözlenmiştir. Ayrıca anne sütü daha az insülin (acıktıran, yağları depo eden hormon) ve daha fazla leptin (iştahı kapatan, yağları yakan hormon) içerdiği için bebeğin aşırı kilo almasını önler. Çeşitli bilimsel araştırmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin daha zeki olduklarına ilişkin sonuçlara ulaşılmış olup bu araştırmaların birinde 17 binden fazla bebek doğumdan sonra 6,5 yıl süre ile takip edilmiş ve bebeklerden uzun sure anne sütü alanların daha yüksek bir zeka katsayısına sahip olduğu gözlenmiştir” diye konuştu.

EMZİRME, MEME KANSERİNE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar sonucunda annenin, ne kadar uzun süre ile bebeğini emzirirse meme ve yumurtalık kanserine yakalanma olasılığının o oranda azaldığını gösterdiğini ifade eden Uz. Dr. Çeri, “Uzmanlar, anne ve anne adaylarına, meme kanserinden korunmaları amacı ile bebeklerini en az bir yıl süre ile emzirmelerini önermektedirler. Pek çok anne bebeğini emzirirken ruhen rahatladığını hisseder. Bu rahatlamanın nedeni, bu süreçte anne vücudundan salgılanan oksitosindir. Uzmanları bu yargıya ulaştıran çeşitli epidemiyolojik çalışmalar da mevcuttur ve olası nedenin oksitosin adlı hormon olduğu düşünülmektedir” şeklinde konuştu. (İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli