AOSB´de ?Enerji Verimliliği? eğitimi
EĞİTİM 25.10.2018 10:01:06 321 0

AOSB´de ?Enerji Verimliliği? eğitimi

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB)´nde sanayici ve çalışanlarına eğitim desteği sağlayan AOSB Akademide, ?Enerji Verimliliği? eğitimi düzenlendi.

AOSB Seyhan Toplantı Salonu´nda gerçekleştirilen eğitim toplantısına, konuşmacı olarak Enerji Verimliliği Eğitim ve Etüt Yöneticisi Ayhan Sarıdikmen katıldı.

Sarıdikmen, katılımcılara, ?Enerji verimliliği, atık sı sistemleri, yanma ve yakma sistemleri, endüstriyel fırınlarda enerji verimliliği, elektrik üretim ve dağıtımı, elektrik motorlarında verimlilik uygulamaları, basınçlı hava sistemleri, iklimlendirme sistemlerinde verimlilik ve yenilenebilir enerji? konularında bilgiler aktardı.

Enerjide yüzde 75 oranında dışa bağımlı olan Türkiye´de enerji verimliliğin zorunlu olduğuna dikkati çeken Sarıdikmen, ?Elektrik enerjisine olan ihtiyaç giderek artıyor. Enerji ithalatı, ihracat gelirimizin yarısı kadar. Cari açık, sürdürülebilirlik sınırları dışında? dedi.

Sarıdikmen, işletmelerde üretim maliyetlerini belirleyen en önemli bileşenin enerji maliyetleri olduğun vurgulayarak, bu maliyetlerin mutlak suretle düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sanayide enerji verimliliğinin önemi

Güneş, rüzgâr, dalga ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bilgiler de aktaran Sarıdikmen, Organize Sanayi Bölgelerinde enerji verimliliğinin öneminin giderek arttığına işaret etti. Sarıdikmen, şunları söyledi:

?Sanayide enerji verimliliği, hem enerjide dışa bağımlılığı azaltma, hem ülke ekonomisi, hem de uluslararası rekabet gücü açısından çok önemli. Sanayide enerji verimliliğini artırmak için, enerji muhasebesi, kontrol sistemleri, yalıtım, yeni teknolojiler ve endüstriyel süreçler, hammadde özellikleri, ürün çeşitleri ve özellikleri, iklim şartları ve çevresel etkiler, kapasite kullanımı gibi alanlarda çalışmalara önem verilmelidir. Ayrıca elektrik tüketimini miktar ve zaman yönünden etkileyecek, uygulama ve değerlendirme çalışmaları da yürütülmelidir. Bu çalışmalar, talep yönetimi olarak adlandırılmaktadır.?

Sarıdikmen, üç yöntemle yapılan talep yönetimi çalışmalarının herhangi biri veya birkaçının bir arada uygulanabildiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Bu yöntemlerden birincisi olan teknik önlemler; yüksek verim sağlayan aydınlatma, yüksek verimli motorlar, soğutma sistemleri, bina yalıtımı gibi alanları içerir. İkinci yöntem bilgilendirme olup, hazırlanan teknik belgelerle tüketicilerin bilgi eksikliği giderilmektedir. Bilgilendirme; enerji verimlilik merkezlerinde enerji talebinin düşürülmesi ile ilgili çalışmaları yönlendirmek, danışmanlık yapmak, eğitim kursları ve seminerleri düzenlemek ve enerjiyi verimli tüketen donanım kullanımını özendirmek üzere tanıtım konularını içermektedir. Üçüncü ve en çok uygulanan yöntem ise tarifelerde farklılığa gidip, tüketim yapısını değiştirmek, kullanma zamanına veya kullanma miktarına göre fiyatlandırmalar yapmaktır.?

Sarıdikmen, aydınlatmada yüksek basınçlı sodyum lambaların kullanılması, gece çalışan işletmelerde daha az insanın girip çıktığı bölümlerdeki iklimlendirme ünitelerinin ayarlanması, açık bulunan fanların, fırınların ve motorların gerekmediği zamanlarda kapatılmasının, işletmelerde tasarruf sağlayacağını kaydetti.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli