Aşırı terlemeyi önemseyin!
SAĞLIK 2.08.2018 10:43:22 525 0

Aşırı terlemeyi önemseyin!

Aşırı terleme sorunu yaşayanların kabusu, yaz ayları oluyor. Sıcaklıkla beraber daha da artan terleme, kişinin yaşamını çekilmez hale getirebiliyor. Klimanın serinliği de bu hastaların sorununa çare olmuyor!

Aşırı terleme yani hiperhidrozun pek çok nedeni var: sistemik hastalıklara bağlı olabileceği gibi tamamen yapısal da olabilir. Ancak terlemenin aşırı olması, kişinin yaşamını çekilmez hale getirebiliyor. El sıkışma, kalem tutma, müzik aleti kullanma, direksiyon tutma gibi günlük hayatta sık karşılaştığımız durumlarda hissedilen ıslaklık hissi, kişiye aşırı rahatsızlık verebiliyor. Ayrıca bu durum, utanma hissine dolayısıyla özgüven eksikliğine yol açabiliyor.  Uzman Dr. Deniz Çetinkünar, aşırı terleme şikâyeti ile başvuranların öncelikle ayrıntılı tıbbi geçmişinin sorgulanması, muayene sonrasında ise gerekli tetkiklerinin yapılarak bu durumun sebep olabileceği diğer hastalıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini anlatıyor. Tedavi seçiminde terlemenin yaygınlığı, şiddeti, yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, kişinin yaşı ve sağlık durumunun mutlaka dikkate alındığını belirtiyor.  Aşırı terleme tedavisinde farklı yöntemler olduğunu söyleyen Dr. Deniz Çetinkünar´dan bu yöntemler hakkında bilgi aldık.  

Sprey, krem ve solüsyonlar

Sprey, krem ve solüsyonlar hafif terlemelerde etkili oluyor. Alüminyum tuzları içeren solüsyonlar, spreyler terleme için kullanılabiliyor. Genellikle gece uygulanırlar, kontrol sağlandıktan sonra haftada 1 uygulamaya geçilebiliyor. Tahriş edebileceklerinden kullanım sıklığına dikkat edilmesi önemli.

Sistemik ilaç tedavileri

Terlemeyi azaltan sistemik antikolinerjikler, beta ve kalsiyum kanal blokeleri ve psikiyatrik ilaçlar da söz konusu. Bu tip ilaçlar ağız kuruluğu, görme bozukluğu, idrar yolları problemleri gibi yan etkiler oluşturabileceğinden diğer tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda, şiddetli terlemelerde öneriliyor.

İyontoforez tedavisi

Bu tedavi yönteminde, el ve ayaklar suyun içine sokuluyor ve elektrotlar uygulanarak ilgili bölgelere elektrik akımı veriliyor.  Tedaviden başarılı ve etkili sonuç alabilmek için uygulamanın sürekliliği önem taşıyor. Özellikle el ve ayak terlemesinde başvurulan iyontoferez tedavisine ara verilirse, sorun 1-2 hafta sonra yeniden ortaya çıkıyor.

Botulinum toksin  tedavisi

Adını Clostridium Botulinum adlı bakteriden alan bu tedavi ile bakteri kaynaklı toksinin, sorunlu bölgelere enjekte edilerek terlemenin durdurulması sağlanıyor. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemeleri, saçlı deri terlemelerinde kullanılan en etkin tedavi seçeneklerinden biri. Uygulaması kolay, yan etkileri ise minimum düzeyde oluyor. Başarılı sonuçlar için ilk uygulamadan 6 - 8 ay sonra uygulanmanın yenilenmesi gerekiyor.

Cerrahi tedavi

Cerrahi tedavide koltuk altı ter bezleri çıkarılabiliyor, küretaj yapılabiliyor ya da lazer ile yok edilebiliyor. Koltuk altı ve el bölgesi için uygulanan diğer bir cerrahi yöntem ise endoskopik Torakal Sempatektomi. (Burada yer alan cümle çıkarılmıştır) Minimal invazif olan bu yöntemin uygulandığı hastalar, kısa süre içerisinde normal yaşantılarına dönebiliyorlar. Kompensatuar terleme yani ameliyat öncesi terleme olmayan vücut bölgelerinde aşırı terleme görülmesi ise bu yöntemin en önemli komplikasyanlarından biri.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli