BİRGÜL AYMAN GÜLER, ?TBMM BAŞKANI´NIN TASLAĞINDA LAİKLİK YOK,? DEMİŞTİ
26.04.2016 13:33:02 584 0

BİRGÜL AYMAN GÜLER, ?TBMM BAŞKANI´NIN TASLAĞINDA LAİKLİK YOK,? DEMİŞTİ

TBMM Başkanı Kahraman dün bir toplantıda Yeni Anayasa konusunda bir değerlendirme yaparken, ?Laiklik ilkesine Anayasa´da yer verilmemeli? dedi ve tarışmalara, tepkilere yol açtı. Halbuki Birgül Ayman Güler bu konuda uyarılarını Mart ayı ortalarında yapmı

Okurlarımızın YENİ ADANA´da yayımlanan yazıları ile yakından tanıdığı ve YENİ ANAYASA yapma girişimlerinin  Türkiye Cumhuriyetinin ve ulusal yapımızın temellerini dinamitleyeceği kaygısısı sürekli gündemde tutup bu görüşünü ülke çapında medyadaki makaleleri, katıldığı konferanslarda yaptığı konuşmalarla ulusumuz ile paylaşan Birgül Ayman Güler ,  İsmail Kahraman´nın ?laikliği reddeden ? çıkışı ile siyasal ortamda neden olduğu dalgalanmaların ilk işaretlerini 14 Mart 2016 tarihinde Egeekspres gazetesindeki yazısı ile de vermişti.

Güler yazısında şu tehlikeli tabloya dikkat çekmişti:

 ?MHP´liler ve kimi CHP´liler, parti unvanı olmayan bazı diyalogcular, ?AKP yeni anayasa için ne getirmeyi düşünüyor bilmiyoruz ki, masada oturulsa öğrenecektik? diye serzenişlerde bulunuyor ve Anayasa Uzlaşma Masası´nın yeniden toplanması için gayret sarf ediyorlar. Bu çizgiden düşünüp konuşanlara yardım olsun diye, AKP´nin Yeni Anayasası´nda ?laik devlet ilkesi? ile ilgili düzenlemeleri aşağıya yazıyorum. Kaynağımı yazının son bölümünde bulabilirsiniz.

*

??.. dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin anayasalarının başlangıç kısımlarında, kendi inançlarını ifade eden; Allah, Tanrı, Yaradan gibi kelime ve ibareler yer almaktadır.?

O halde, Yeni Anayasanızın başlangıç kısmı şöyle olabilir:

?Bizler; adalet, hürriyet, hukukun üstünlüğü, eşitlik, insan hakları, demokrasi, manevi ve milli değerlere bağlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, Yüce Allah´ın devletimizi sonsuza kadar koruması dileğiyle bu anayasayı kabul ediyoruz.?

Yeni Anayasanız sizi laikliğin yarattığı zararlardan koruyacaktır:

??fikir, kanaat ve düşünce hürriyetine pranga vurma aracı olarak kullanılan ?laiklik prensibine/kavramına? taslağımızda yer verilmemiştir.?

Laiklik, Cumhuriyet´in temel niteliklerinden biri olmayacaktır:

Şimdi yürürlükte olan anayasada Cumhuriyet´in niteliklerinden biri olan laik devlet esası yok edilerek, Yeni Cumhuriyet´in nitelikleri şöyledir: ?Cumhuriyetin Niteliği 2. MADDE: Türkiye Cumhuriyeti hak ve adalete, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, halk egemenliğine, kuvvetler ayrılığına bağlı demokratik bir devlettir.?

Şimdikinde olup Yeni Anayasanızda yeri olmayan nitelikler mi? Milli dayanışma, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıç ilkelerine dayanan, laik, sosyal devlet, hukuk devleti.

Yeni Anayasanız Diyaneti laiklik ilkesinden kurtaracaktır:

Din işlerinin yürütmeden ayrılması gerekir. ?Ülkenin asli unsurunu ve çoğunluğunu oluşturan Müslümanlara hizmet vermekte olan Diyanet İşleri Başkanlığı´nın özerkliği ?.. Başkanı´nın seçimle belirlenmesi?.. Diğer inanç gruplarına mensup vatandaşların da dini ihtiyaçlarını karşılamak üzere teşkilatlanabilecekleri?. bir düzen kurulacaktır.

İşte Yeni Anayasanızın 59. maddesi: ?Ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Müslüman vatandaşların dini ihtiyaçlarını karşılamak üzere faaliyet gösteren Kamu Tüzel Kişiliğine sahip Diyanet İşleri Başkanlığı özerktir??. Diğer inanç gruplarına mensup vatandaşlar da dini ihtiyaçlarını karşılamak üzere teşkilatlanabilirler. Bu husustaki usul ve esaslar da kanunla düzenlenir.?

Karşılaştırma olanağı yaratalım, şimdiki anayasanız Diyanet İşleri Başkanlığı için şöyle diyor: 1982 Anayasası Madde 136: ?Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir.?

*

Yukarıda italik olarak yazılmış kısımlar, bir Yeni Anayasa Taslağı´ndan aynen alınmıştır. Bu taslak 2012 tarihlidir. Sahibi, Birlik Vakfı Başkanı, Eski Kültür Bakanı, Avukat İsmail Kahraman´dır.

Sayın İsmail Kahraman, şu anda AKP Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı´dır. Bu yıl, 2016 yılında kurulup 16 Şubat 2016 günü dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu´nun da başkanı olan kişidir.

Dört yıl önce hazırladığı bu taslak ?Yeni Anayasa? için temel olur mu bilemeyiz. Ama şimdi bulunduğu göreve getirilirken, yolunun sahip olduğu bu düşünceler sayesinde açıldığını düşünebiliriz. Bulunduğu makam ve üstlendiği yeni anayasa yaptırma görevini göz önünde tutarsak, Kahraman Taslak´ın dikkate alınması gereken bir belge olduğu tartışmasızdır.

*

Bu metinden haberdar olmamı sağlayan hocam Feyzi Coşkun´a teşekkürlerimle, incelemek isterseniz Taslağın tümünü siz de internette şu adreste bulabilirsiniz: http://www.birlikvakfi.org.tr/fileSource/ANAYASA-TEKLIFI.pdf?

?TBMM BAŞKANI´NIN TASLAĞI VAR?

13 Mart 2016 tarihli Yeni Adana´da yer alan yazısında da Birgül Ayman Güler ?TBMM BAŞKANI´NIN TASLAĞI VAR!? demiş ve  ?Kahraman Taslağı, Anayasa´dan ?başlangıç? hükümlerini çıkarmış. Böylece anayasa, Atatürk felsefesinden kurtarılarak ?ideolojilerden arındırılmış sivil bir anayasa? haline getirilmiş bulunuyor? değerlendirmesini yapmıştı.

Yazının çarpıcı saptamalarından birisi de şöyle:

?Birlik Vakfı adlı bir kuruluş, 2012 yılında çoğu avukat olan sekiz kişilik heyet marifetiyle bir anayasa taslağı hazırlamış.

Taslağın önemi, hazırlayan heyetin başındaki kişiden geliyor. Heyet başkanı Birlik Vakfı´nın kurucu başkanı ve eski Kültür Bakanı avukat İsmail Kahraman. Şimdi AKP milletvekili ve TBMM Başkanı olarak, 2016 Anayasa Uzlaşma Komisyonu´na başkanlık etme yetkisine sahip olan kişi.

Toplam 85 ana ve 5 geçici olmak üzere 90 maddeden oluşan bu metni AKP taslağı saymak doğru olmaz. Ama göz ardı etmek de olmaz. Hem AKP çevresinin rüyalarının izini sürmek, hem de yeni Anayasa hazırlama işinin patronluğuna getirilmiş olan İ. Kahraman´ın nasıl bir anayasa düşlediğini bilmek, Türkiye´yi nelerin beklediğini görmek bakımından yararlı olur.

*

Kahraman Taslağı, Anayasa´dan ?başlangıç? hükümlerini çıkarmış. Böylece anayasa, Atatürk felsefesinden kurtarılarak?ideolojilerden arındırılmış sivil bir anayasa? haline getirilmiş bulunuyor.

İlk maddede değişiklik önermiyor:?Devletin Şekli 1. MADDE: Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.?

İkinci madde şimdikinden epeyce farklı: ?Cumhuriyetin Niteliği 2. MADDE: Türkiye Cumhuriyeti hak ve adalete, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, halk egemenliğine, kuvvetler ayrılığına bağlı demokratik bir devlettir.? Şimdiki anayasada bu maddede bulunan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, laik, sosyal, hukuk devletiilkeleri siliniyor. Kahraman Taslak devletin ?milli egemenlik ilkesi?ni halk egemenliğine dönüştürürken, laik devlet ? sosyal devlet  ? hukuk devleti ilkelerini kaldırıyor.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli