BRUNSON ÖZEL UÇAKLA ALMANYA´YA GİTTİ
GÜNDEM 13.10.2018 00:56:15 384 0

BRUNSON ÖZEL UÇAKLA ALMANYA´YA GİTTİ

Trump´tan ´´Brunson´un salıverilmesi memnuniyet verici. Cumartesi günü Brunson´u Oval Ofis´te ağırlayacağım´´ açıklaması gelirken, muhalefet kararın ABD´nin baskısı ile çıktığını ve hem ABD´de de hem de uluslararası toplumda Türkiye´de yargı tarafından b

İzmir´de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada hakkındaki adli kontrol hükümleri kaldırılarak 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen ABD´li Andrew Craig Brunson, özel uçakla Almanya´ya gitti.

ABD´li rahip Andrew Brunson, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılıp, hükümle birlikte serbest bırakıldıktan sonra İzmir Alsancak´ta bulunan Işılay Saygın Sokak´taki evine geldi. Brunson´ın evine ABD´nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier´de geldi. Çevrede yoğun güvenlik önlemleri alınırken, bir süre sonra Brunson´ın eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da eve girdi. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Brunson´ın evinde elektronik kelepçesini çözdü. Brunson, evde 3,5 saat kaldıktan sonra İzmir Adnan Menderes Havalimanına gitti. Havaalanında geniş güvenlik önlemi altında rahip Brunson, eşiyle birlikte özel uçakla Türkiye´den ayrıldı.
Brunson´ın Almanya´ya gittiği ve burada 2 gün kaldıktan sonra ABD´ye gideceği öğrenildi.  

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, mahkemenin Rahip Brunson kararı ile ilgili, ?Türkiye demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır? dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, mahkemenin Rahip Brunson kararı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ?Bugün ´Andrew Brunson´ hakkında verilen mahkeme kararı Türkiye´nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye´de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur. Ne yazık ki hatırı sayılır bir süredir Türkiye´nin bağımsız yargısı Amerikan yönetimince baskı altına alınmaya çalışılmış, ülkemiz çeşitli yaptırım tehditlerine maruz bırakılmıştır. Cumhurbaşkanımız her fırsatta Türkiye´nin bu türden tehditlere boyun eğmeyeceğini, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının vesayet altına alınamayacağını belirtmiş, ´Türk yargısının vereceği karara herkesin saygı duyması gerektiği´ni vurgulamıştır. Mahkeme kararının ardından ´Working very hard on Pastor Brunson!´ diye mesaj atan ABD Başkanı Donald Trump´a bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Türkiye demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır. Bu gerçek Anayasamızın 138. maddesinde açık ve net bir biçimde vurgulanmıştır; ´Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasa´ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.´ Türk mahkemeleri gibi Türkiye Cumhuriyeti devleti de hiçbir organ, makam, merci ya da kişiden talimat almaz, kendi kuralları ve iradesiyle kararlarını alır? ifadelerine yer verdi.

BAHÇELİ: ?TAHLİYE KARARI MİLLİ VİCDANI RAHATSIZ VE HUZURSUZ ETTİ?

MHP lideri Bahçeli, Papaz Brunson´un tahliye kararı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, . ?Papaz Brunson; terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddialarıyla İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve hakkında bugün karar verilmiştir. Buna göre Brunson´un ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırılarak 3 yıl 1 ay 15 gün ceza verilmiş, yattığı süre göz önüne alınıp tahliyesi sağlanmıştır? dedi. 

Milliyetçi Hareket Partisi´nin yargı kararına saygı duyduğunu belirten Bahçeli, ?Ancak Papaz Brunson´un tahliye kararı milli vicdanı rahatsız ve huzursuz etmiştir. İfade değiştiren gizli ve satın alınmış tanıklar, davanın savcısında yapılan değişiklikler soru işaretlerini güçlendirmiş, şaibeleri arttırmıştır. Türkiye aleyhine faaliyetlerin merkezinde yer alan, terör örgütleriyle irtibat ve iltisakı tespit edilen bir şahsın siyasi baskı ve şantajlarla serbest bırakılması geldiğimiz bu aşamada düşündürücü, bir o kadar da esef vericidir. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararına bir üst mahkemede itiraz hak ve süreci doğal olarak vardır, kuşkusuz bu temin edilmek durumundadır. Rahip Brunson davasının hem hukuki hem de siyasi boyutlarının varlığı her türlü izahtan varestedir? ifadelerini kullandı.

?Dava ABD tarafından Türkiye´ye yönelik tehdit ve baskı aracına dönüştürüldü? 

Bahçeli, ?Hukuken sancılı ve sakat bir seyir izleyen mezkur davanın özellikle ABD tarafından Türkiye´ye yönelik tehdit ve baskı aracına dönüştürüldüğü, siyasi ve ekonomik operasyonların bahanesi olarak görüldüğü herkesin malumudur. ABD Başkanı Trump ve yardımcısı Pence´in dozajı giderek artan yaptırım tehditleri, sabır ve tahammül ölçülerini aşan husumet dolu açıklama ve mesajları Brunson davasını gölgelemiş, meseleyi hukuki içerikten ziyade siyasi anlaşmazlık ve çatışma konusu hüviyetine büründürmüştür. Papaz Brunson, kabul edilemez ve vicdan sahibi her insanımızın itiraz ettiği karanlık bir sürecin sonunda serbest kalmıştır. Anlaşılan odur ki, papaz bugün akşam saatlerinde ABD´ye gitmek üzere yola koyulacaktır. ABD´nin Türkiye´ye bakışında temel siyasi ve diplomatik silaha dönüşen Papaz Brunson davasının neticeleri itibariyle ne getirip ne götüreceğini yakın zamanda görmek ve idrak etmek mümkün olacaktır. ABD için anlamlı ve vazgeçilmez olan Papaz Brunson´un serbest kalması, Trump yönetimine siyasi ve ahlaki olarak ikame ve telafisi mümkün olmayan sorumluluklar da yüklemiştir? dedi. 

?ABD ya FETÖ elebaşını veya FETÖ´nün tepe isimlerinden Türkiye´ye vermeil ya da Hakan Atilla´nın iadesini sağlamalıdır?

MHP Genel Başkanı Bahçeli, ?Bu kapsamda ABD´nin önünde iki seçenek vardır ve çok nettir; ya FETÖ elebaşını veya FETÖ´nün tepe isimlerinden birisini Türkiye´ye verecekler ya da Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla´nın iadesini sağlayacaklardır. Papaz Brunson ABD´ye hareket ettiği anda bu ülkenin iadesi ahlaken ve hukuken mecburi olan isimler de aynı zamanda ülkemize gönderilmelidir.. Türkiye Cumhuriyeti egemenlik ilkelerine dayalı bağımsız bir hukuk devletidir. Rahip Brunson davasının hukuki sakatlıkları bir yana, siyasi olarak Türkiye´nin talep ve beklentilerini karşılayacak bir mana ve muhtevaya kavuşması en samimi dileğimizdir. Aksi halde kaybeden Türkiye olacaktır. Buna da hiç kimsenin, hiçbir gücün hakkı yoktur, haddi olmayacaktır?  

TRUMP: ?BRUNSON´I OVAL OFİS´TE AĞIRLAYACAĞIM?

ABD Başkanı Donald Trump´tan ´´Brunson´un salıverilmesi memnuniyet verici. Cumartesi günü Brunson´u Oval Ofis´te ağırlayacağım´´ açıklaması geldi.

Öte yandan Reuters´in haberine göre Cincinnati´de gazetecilere konuşan ABD Başkanı Trump, Brunson´ın serbest kalması karşılığında Türkiye´ye yaptırımların kalkacağı konusunda bir anlaşmanın bulunmadığını söyledi.

 

BEYAZ SARAY: ?BRUNSON, MARYLAND´DEKİ ABD HAVA ÜSSÜNE GELECEK?

Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada ise Brunson´ın cumartesi günü Maryland´deki ABD Hava Üssü´nde karşılanacağı söylendi.

MUHALEFET TEPKİLİ: ?ABD´NİN BASKISI İLE KARAR ÇIKTI?

Amerikalı rahip Andrew Brunson´ın serbest kalmasına muhalefet cephesinden tepki geldi. Kamuoyundaki Brunson kararına yönelik tepkilere karşı ilk resmi açıklama ise, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından Twitter aracılığıyla yapıldı. Altun, ilk mesajıyla ?Bugün Andrew Brunson hakkında verilen mahkeme kararı Türkiye´nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye´de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur? görüşünü savundu.

Altun, ABD Başkanı Trump´ın konuya yaklaşımına da tepki göstererek, ?Ne yazık ki hatırı sayılır bir süredir Türkiye´nin bağımsız yargısı Amerikan yönetimince baskı altına alınmaya çalışılmış, ülkemiz çeşitli yaptırım tehditlerine maruz bırakılmıştır? ABD başkanı Donald Trump´a bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Türkiye demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır? diye yazdı.

Bu arada Brunson kararı sonrasında Türk Dışişleri Bakanlığı´ndan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu´nun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi yaptığı da duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı´nın yargı bağımsızlığını vurgulayan açıklamasına rağmen muhalif kesimler Brunson kararına tepkili.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve emekli diplomat Ünal Çeviköz, Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, ?Beklenen sonuç olduğunu düşünüyorum, hiç şaşırmadım. ABD yaptırım yoluyla belirli konularda Türkiye´ye çözüm dayatabileceğini anlamış durumda görünüyor? dedi. Cumhurbaşkanlığı´nın bugünkü kararı ?yargı bağımsızlığıyla? açıklamasını ise gerçekçi bulmadığını da belirten Çeviköz, ?ABD de Türkiye´de yargı bağımsızlığı olduğunu düşünmüyordu ve zaten yaptırımlarla sonuç almaya çalıştılar. Bugünkü karar alma şekline bakıldığında da hem ABD´de de hem de uluslararası toplumda Türkiye´de yargı tarafından bağımsız hareket edilemediği görüşü pekişecektir? diye konuştu.

İyi Parti´nin resmi Twitter hesabından isim vermeksizin Erdoğan´ın bugüne kadar Brunson konusuna ilişkin açıklamalarına göndermede bulunularak, ?Ajan demedim, ajans demedim? tweeti paylaşıldı.

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç da, Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD arasında gizli anlaşma yapıldığı yönünde yaygın inancı destekleyici bir gelişme yaşandığını vurgulayarak, ABD´deki medya kuruluşu NBC´nin dün itibariyle Brunson´ın serbest kalacağını duyurmuş olduğuna dikkat çekti. NBC´nin haberinden hareketle ?Halkbank´ın cezasını indirme gibi pazarlıklar yapılmış olabileceğini? kaydeden Oluç, ?Brunson hakkındaki bugünkü karar, yargının geldiği durumun içler acısı olduğunu gösteren son örnek olmuştur. Mesela ?gizli tanıklar´ denilerek saçma ifadelerle insanlara yönelik suçlamalar yapılmasıyla sağlıklı yargılama yapılamayacağı bir kez daha görülmüştür. Ancak Cumhurbaşkanlığı´nın iddia ettiği gibi de yargı kesinlikle bağımsız bir karar almamıştır. Yargı Saray´a bağımlı ve taraflıdır. Saray´ın talepleri doğrultusunda karar alınmaktadır. Bu davanın açılması, gizli tanıkların getirilmesi de ve bugünkü karar da bağımsız değildir? dedi.

Ekonomide dövizde düşüş beklentisi de tepkiye yol açtı

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, ekonomideki beklenti açısından Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, Brunson´ın serbest kalışı çerçevesinde gerçekçi beklentiler ortaya konulmadığı görüşünü aktardı. Yılmaz, ?Bu karar açıklanmadan önce piyasada ve sosyal medyada ortaya çıkan bir takım yanlış haberler zaten fiyatlandırmaya yansımıştı. Ancak karar açıklandıktan sonra çok fazla bir etkisi olmadı. Şu anda da döviz kurunda yukarıya yeniden tırmanış başladı. Reel ekonomideki tablo olduğu yerde duruyor. Sorunlara gerçekçi çözüm bulunması gerekir. Bankacılık sistemi ve reel sektördeki sorunlarımızda hiçbir değişiklik olmadı? dedi.

Brunson´ın gidişiyle Amerikan doları kurunda düşüş ve ekonomide iyileşme olacağı beklentisi sosyal medyada da farklı tepkilere yol açtı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, ?Brunson komedisi bitti. ABD ile gerilim ve krizdeki rolü de bitti mi? Eğer öyleyse, 5,85 TL´likmiş etkisi, şimdi yeniden 6 TL ve üstüne çıkabilir, çıkmaktadır. Kriz ABD ile gelmedi, yılların beceriksizliğinin, hatalarının ürünüdür, aşılması da yılları bulacaktır; hem de ne bedelle!? görüşünde. Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Özgür Demirtaş da, ?Brunson da serbest bırakıldığına göre şimdi asıl ekonomik problemlere odaklanabiliriz!? mesajını yazdı.

Erdoğan ne demişti?

Rahip Brunson´ın yargı sürecinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Türkiye?ABD ilişkilerinde ?pazarlık? iddialarına da neden olan açıklamaları gündemdeydi. ABD Başkanı Donald Trump´ın kendisinden Brunson´ın serbest bırakılmasına sıkça tepki gösteren Erdoğan, 2016 yılındaki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen´in ABD´de yaşadığını hatırlatarak, ?Bizden papazı istiyor. Bir papaz da sizde var. Üstelik bizdeki yargılanıyor, sizdeki yargılanmıyor. Sizdekini bize verin biz de size verelim? demişti. Erdoğan, Brunson´ın terör örgütleriyle bağlantılı olarak yargılandığını da vurgulayarak, ?Bu fakir bu görevde olduğu sürece sen o teröristi alamazsın? diyerek de Trump´a tepkisini göstermişti.

İHA/HABER MERKEZİ 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı