BU SENE PORTAKAL ÇİÇEKLERİ DE KARNAVALI BEKLİYOR
11.03.2019 09:39:26 2369 0

BU SENE PORTAKAL ÇİÇEKLERİ DE KARNAVALI BEKLİYOR

Adana ve Nisan´da Adana´da ekibi bir karnavala daha hazırlanıyorken, benimse gözüm dallardaydı. Sanki bir sırmış, paylaşırsam aksi olacakmış gibi sadece kendime saklamak istediğim bir gelişmeden dolayı içim içime sığmıyordu.

/resimler/2019-3/11/0946088946020.jpgEvet, her sene şubat ortasından itibaren tomurcuk veren, hatta çiçek açan, karnaval zamanında ise o çiçeklerin bir kısmını yerlere döken portakal ağaçları, bu sene havalar soğuk gittiğinden, kış uzun sürdüğünden olsa gerek hâlâ daha inci tanelerini göstermemişti. 

Adeta misafirlerimizi ve nisanı bekliyor, karnavalı, o büyülü kokusuyla tam bir şenliğe döndürmeyi planlıyordu.

Bu durumdan en memnun iki kişiden biri olarak, -diğerini tahmin edersiniz-elim telefona gitti ve karnavalın fikir önderi, sevgili arkadaşım Ali Haydar Bozkurt´u arayarak hem onun ağzından gelişmeleri dinleyeyim, artık gelenekselleşti, yine bir söyleşi yapalım hem de müjdeyi vereyim istedim.

Zeynep Kural: Bir taraftan bahar bir taraftan da Adana´ya muazzam heyecanlar yaşatan karnaval, tam da bu mevsim hepimizi ayrı bir heyecan sarıyor.

Ali Haydar Bozkurt: Evet, havalar ısınmaya başladı ve içimizdeki heyecan da arttıkça arttı. Her sene mart gelince, içimde, Nisan´a çok az kaldı, heyecanı doğuyor. Adana sokaklarını, nisanda portakal çiçeği kokan caddelerini hayal edip, doğrusu günleri iple çekiyorum

Üstelik şimdi bir de bunun üzerine karnaval heyecanı eklendi. Acaba bu yıl nasıl geçecek, katılım nasıl olacak, Adana olarak yine iyi bir sınav verebilecek miyiz, gelenler memnun ayrılacak mı, gittikleri yerlerde nisanda Adana´da olmanın güzelliklerini anlatıp, seneye daha çok kişinin gelmesini sağlayacaklar mı, gibi bir sürü soru kafamızda, karnaval hazırlıklarının en yoğun dönemine girdik.

Zeynep Kural: Aslında geçen sene, hemen karnaval bitiminde, bu senenin takvimini açıklamıştınız. Mart ayına girmekle birlikte heyecanın ve çalışmaların hız kazandığını görüyorum.

/resimler/2019-3/11/0946284102650.jpgAli Haydar Bozkurt: Çok doğru, sadece karnaval tarihi yaklaşınca değil, aslında çalışmalar tüm yıl boyunca devam ediyor.

Ama işte mart gelince, artık aktivite başvurularından, gelecek yerli ve yabancı katılımcıların, kortejin planlanmasına, yerli ve yabancı basın mensuplarının ve davetli sanatçıların programlarının yapılmasına kadar her türlü detay son halini alıyor. Ayrıca, aynı zamanda şehirdeki tüm kurumların iletişim ve planlama koordinasyonu da yoğun bir şekilde ilerliyor. Yani mart boyunca, hem sevinçli bir heyecan hem de uykusuz gecelerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz.

Ne zamanki karnaval başlıyor ve sokaklarda insanları gülümseyen yüzleriyle görüyoruz, işte o zaman içimiz rahatlıyor ve yine herkes nisanda Adana´da, yine herkes gülümsüyor, diyerek huzur buluyoruz.

Zeynep Kural: Başındanberi karnavalın geniş alanlara, farklı semtlere, nerdeyse tüm sokaklara ve caddelere yayılmasını hayal ediyordunuz. Sanırım bu gerçekleşti.

Ali Haydar Bozkurt: Evet, en başından beri hayalimiz buydu. Belirli caddelerde başlayan karnaval, bugüne kadarki süreçte, hayal ettiğimiz gibi tüm sokaklara yayıldı. Geçtiğimiz yıl, herkes, her sokakta eğleniyordu. Bu tabloyu gördüğümüzde, işte hayalimiz gerçek oldu, kuzeyden güneye, doğudan batıya tüm Adana sokaklarda, herkesin yüzü gülüyor, cümleleriyle mutluluğumuzu ifade etmiştik.

Herkes birbirine karşı hoşgörülüydü, hiçbir tatsızlık yaşanmadı. Dışarıdan gelen birçok kadın grubu aynı şeyi söylüyordu; gece geç saatlere kadar sokaklardaydık, kimse bizi rahatsız etmedi, aksine herkes yardımseverdi.

Hep söylüyorum; Adanalı merttir, misafirine sahip çıkar. Bunu altı senedir tüm Türkiye´ye gösterdik, inşallah bu sene de aynı şekilde göstereceğiz.

Zeynep Kural: Bu seneki karnaval hakkında da bilgi rica edebilir miyiz?

/resimler/2019-3/11/0946594420717.jpgAli Haydar Bozkurt: Bu sene karnaval, 3-7 Nisan tarihleri arasında olacak. Kortej geçişi ve resmi açılış ise 6-Nisan Cumartesi günü yapılacak.  Şimdiden, yine çok yoğun bir katılımın olacağını söyleyebilirim. Tüm kurumlar, son hızla hazırlıklarını yapmaya devam ediyorlar. Esnaf hazır, misafirlerimizi bekliyorlar. En önemlisi, her zamanki gibi, asıl ev sahibi yani Adana halkı, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya, bağrına basmaya hazırlanıyor.

Bu sene de birbirinden farklı birçok aktivite başvurusu aldık, hâlâ da almaktayız. Şehrin farklı köşelerinde, her gün farklı saatlerde bu aktiviteleri izleme şansı olacak. Karnaval programımızı, ay sonunda, son haline gelince hem internet hesaplarımızda hem de Karnaval Gazetesi´nde yayınlayacağız.

Karnavalda ne nerededir, Adana´ya gelince ne yapılır, ne yenilir, tüm bunları kolayca takip edebilmek için nisandaadanada.com web adresimiz ziyaret edilebilir. Bu adres, karnavalda herkesin hayatını kolaylaştırmaktadır ve yabancı turistler için de İngilizce seçeneği bulunmaktadır.

Zeynep Kural: Bu seneki çalışmalarınızda da altını çizdiğiniz gibi, şimdi de nisanda Adana´ya gelen ziyaretçi sayısını, diğer günlere de yayarak arttırmayı hedefliyorsunuz.

Ali Haydar Bozkurt: Nisan ayında Adana´da olmanın güzelliği en az üç hafta sürüyor, çünkü tüm narenciye çiçeklerimiz açıyor ve tüm sokakları o büyülü kokuyla dolduruyor. Bu nedenle, karnaval zamanındaki coşkuyu yaşamak isteyenleri karnaval döneminde, daha sakin sevenleri de karnavalın öncesi ve sonrasındaki günlerde Adana´da ağırlamak istiyoruz. Böylece, nisanda Adana´ya gelen ziyaretçi sayısını diğer günlere de yayarak arttırmayı hedefliyoruz. Zaten bu sene, çalışmalarımızda da bunun altını çizmeye başladık.

Zeynep Kural: Yedi yıl öncesine dönüp baktığınızda, karnavalla ilgili neler hissediyorsunuz?

Ali Haydar Bozkurt: Şimdi yedinci senesinde geldiğimiz noktaya bakınca gönül rahatlığıyla diyebilirim ki: Bu maya tutmuştur!

Bizler belki yüz sene sonra olmayacağız, ama portakal çiçeği karnavalı, gelecek binlerce yıl boyunca, bu kentin sokaklarında portakal ve turunç çiçeklerinin açtığı her nisanda, tüm dünyadan misafirlerini Adana´da toplamaya devam edecektir.

Söyleşimiz bittiğinde artık müjdeyi verme zamanıydı. Biliyor musun, dedim, doğa da bizimle, portakal çiçeklerinin açışı, sanki tam karnaval zamanına denk gelecek.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı