ÇAĞRI MERKEZLERİ İLE KİŞİLERİN İLİŞKİLERİ KONUSUNDA SEMİNER
EKONOMİ 30.05.2016 15:18:15 401 0

ÇAĞRI MERKEZLERİ İLE KİŞİLERİN İLİŞKİLERİ KONUSUNDA SEMİNER

Çağrı Merkezleri Derneği, çağrı merkezlerini ve gerçek kişilere ait veri işleyen diğer tüm sektörleri ilgilendiren yasal düzenlemeler hakkındaki farkındalığı arttırmak adına önemli bir seminer gerçekleştirdi

 

Çağrı merkezi sektörünün bilgi merkezi olan Çağrı Merkezleri Derneği´nin, kişisel verilerin gizliliği ve korunması ile kişilerin izni olmadan ticari amaçlı iletişim kurulmasının önüne geçen yasal düzenlemeler hakkında düzenlediği seminer yoğun ilgi gördü. Seminerde, veritabanlarının izinli sayılabilmesi için gereklilikler aktarıldı ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin yapılması gereken hazırlıklar konusunda sektör profesyonelleri bilgilendirildi.

Dedeman İstanbul´da gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı yaptı. Tarakçı, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanununa dair hem firmalar hem de vatandaş tarafında yorum farklılıkları olabildiğinden söz konusu düzenlemeye dair soruların bu seminerde bir kez daha yanıtlanarak detayların netleştirilebileceğini belirtti.

/resimler/2016-5/30/1524471362473.jpg

Diğer yandan, 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, veri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişileri ilgilendirdiğinden, firmaların süreçlerinin kanuna uygun olup olmadığını kontrol etmeleri ve ne gibi hazırlıklar yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmek amacı ile bu semineri düzenlediklerini ifade eden Tarakçı, sözkonusu düzenlemelerin orta ve uzun vadede hem sektörler hem de vatandaşlar açısından faydalı olacağını da sözlerine ekledi.

Seminerde her iki kanununun temel gerekliliklerini katılımcılara detaylı olarak anlatan ÇMD´ nin avukatı, Hukuk ve Dijital Kimlik Danışmanı Emre Berk, programın son bölümünde soruları yanıtladı. Berk´in altını çizdiği önemli konular ise şunlar oldu;

"1 Mayıs 2015 itibariyle hayatımıza giren izinli iletişim düzenlemesi ile artık vatandaşın önceden, fiziki ya da sanal ortamda yazılı olarak alınan izni olmadan kendisi ile ticari maksatlı hiçbir şekilde iletişime geçilemiyor. Bu durumun istisnaları ise; ticari ileti gönderilmesi amacıyla alınmış herhangi bir şekilde onay ve mal-hizmet teminine yönelik işlemler sırasında alınan iletişim bilgisi olmaktadır. Alınan izinlerin gerektiği durumlarda ispatlanabilir ve kayıtlarına erişilebilir olması gerekmektedir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, 1 Mayıs düzenlemeleriyle ilgili iletilen şikayetler 50 bini aşmış durumda. Yasa yürürlüğe girdiği halde yanlış yorumlama nedeniyle veya kötü niyetle izni olmadan müşterilere ticari iletiler halen gönderilebilmekte. Buna ek olarak vatandaşımızın da yasal sürece dair net bilgisi olmadığından her şeyi haklı veya haksız şikayet edebilmekte.

Dernek olarak misyonumuz gereği bu bilgilendirmeyi yapmayı ve soruları cevaplamayı istedik. Örneğin vatandaşımız aranmak istemiyorsa ilk önce ilgili kuruma bunu bildirmeli, talebi dikkate alınmaz ve ticari ileti almaya devam ederse bunu Bakanlığa şikayet olarak taşıyabilir. Oysa geldiğimiz noktada her durumda şikayet için Bakanlık aranıyor. Mevcut yönetmeliğe ilişkin bir revizyon gündemde olduğu için dernek olarak hem sektörümüzü hem de vatandaşlarımızı korumak adına önerilerimi Bakanlık yetkililerine tekrar ileteceğiz ve destek olacağız 

Diğer yandan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 2013 yılından beri Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin gündemindeydi ancak 07 Nisan 2016´da Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, her sektörden veri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor. Yasada şirketten şirkete olan iletiler (B2B) ve tüzel kişilere dair bilgiler istisnaya tabi tutulmuş durumda. İlk kez ?kişisel (hassas) veri?, ?veri sorumlusu?, ?veri işleyicisi?, ? veri sahibi? ve ?izin (açık rıza)? kavramları tanımlanıyor. Veri toplama prensipleri, verilerin saklanması ve silinmesi, 3.kişilere aktarılması gibi süreçler de yine kanun kapsamında açık olarak tariflenmiş duruma. Bir diğer önemli bir husus da, 6 ay içerisinde kurulacak olan Veri Koruma Kurumu ve buna bağlı Kurulunun şikayet üzerine ya da kendiliğinden kurumları denetleyebilecek, yaptırım uygulayabilecek oldukça yetkin bir yapı ile faaliyete geçecek olması."

AB ile uyumluluk kapsamında bu yasa gerekl 

Bu kanunun çok daha sofistikesinin Avrupa Birliği ülkelerinde de olduğunu ve ülkemiz için de bir gereklilik olarak göründüğüne dikkat çeken Avukat Emre Berk, ?İlgili düzenleme, Avrupa Birliği normlarına uyum için de önemli bir yasal adım. Yaygın kanının aksine Kanun, sektörü ve kişileri koruyan bir yapıda hazırlandı. Orta ve uzun vadede kanunun faydalı olacağını söyleyebilirim. Ama bu konuda mutlaka hazırlık yapmamız gerekiyor. Bu seminerde de katılımcılarımıza hangi bilgileri nasıl korumaları ve saklamaları gerektiğini anlattık; konu hakkındaki doğruları-yanlışları uygulamalı olarak gösterip gelen soruları yanıtlamaya çalıştık? dedi.

Yasa ihlali durumda 3 yıla kadar hapis cezası

 ?Yasanın ihlali durumunda para cezaları, ihlal başına 5.000 TL - 1.000.000 TL arasında seyrediyor. Hapis cezası ise, Türk Ceza Kanunu hükümlerine atfen; 6 ay ile 3 yıl arası hapis cezası şeklinde. Veri ihlali ile ilgili bir kurumun basına haber olarak yansıması da ciddi bir itibar kaybı ortaya çıkaracaktır.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB?) Yasalarına göre, bir ülkenin AB mevzuatına paralel ve eş düzeyde yürürlükte olan bir veri koruma yasası yoksa, o ülke ?güvenli olmayan ülke? olarak nitelendirilir ve o ülkeye veri aktarımı söz konusu olamaz. Artık yürürlükte bir Veri Koruma Kanunu´muz olduğu için, Türkiye AB için ?güvenli? bir ülke olma yolunda çok ciddi bir adım atmıştır ve Türk şirketleri artık, AB sınırlarında yerleşik bir şirketin verisini işleyerek hizmet verebilecek bir duruma gelecektir. Bu özellikle halihazırda hizmet ihracatı yoluyla yurtdışına çağrı merkezi hizmeti sunan çağrı merkezleri ve yurtdışına hizmet veren diğer işkolları için de çok önemli bir gelişmedir. Ancak bu konunun Avrupa Birliği nezdinde netleşmesi, Kanun´nun ne şekilde uygulanacağı ve özellikle de Veri Koruma Kurulu´nun yapısına ve de işleyişine bağlı olacaktır. Hepbirlikte gelişmeleri ve önemli müzakere sürecini heyecanla takip ediyor olacağız?.

Çağrı Merkezleri Derneği, Türkiye´de çağrı merkezleri sektörünün gelişimini sağlamaya, faaliyet ve etki alanını genişletmeye yönelik iş/güç birliğini hedefleyen referans kuruluş olmak üzere, Kasım 2008 tarihinde 9 kuruluşun ortak girişimiyle kurulmuştur. Çağrı Merkezleri Derneği, kısa sürede toplam 49 kurumun üyeliğiyle, sektörün %90´ından fazlasını temsil eder konuma gelmiştir. Çağrı Merkezleri Derneği, çağrı merkezlerinin faaliyet alanlarını kamuoyuna daha iyi tanıtmayı, sunulabilecek katma değerleri iş dünyasına anlatmayı, mesleki sorunları paylaşmayı, değişik paydaşlar arasında bir iletişim ve uzlaşı platformu olmayı ve sektör problemlerine çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Çağrı Merkezleri Derneği hakkında daha ayrıntılı bilgiyi www.cagrimerkezleridernegi.org adresinden alınabilecektir.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli