ÇÜ
GÜNDEM 22.05.2015 16:16:20 539 0

ÇÜ'de 8. Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı” Yapıldı

8. Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı” Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu’nda başlayan ve iki gün süren çalıştayın açılış konuşmasını yapan ÇÜ Ziraat Fakültesi tarım Makinaları Bölümü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Bereket Barut Koruyucu toprak işlemenin, yoğun tarımı sürdürülebilir yapacak en önemli tarımsal uygulamalardan biri olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı.

Prof. Dr. Barut: “Tarımsal Üretimde Birim Alandan Daha Fazla Verim Alınması Zorunluluğu Üreticileri Yoğun Teknoloji Kullanımına İtti.”

Aynı zamanda “8. Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı”nın da Düzenleme Kurulu Başkanlığını yapan Prof. Dr. Zeliha Bereket Barut, her geçen gün artan dünya nüfusunun yarattığı temel gereksinimlerin karşılanma baskısı, buna karşın üretim alanlarının son noktasına dayanması, tarımsal üretimde birim alandan daha fazla verim alınması zorunluluğunun üreticileri yoğun teknoloji kullanımına ittiğine işaret etti.

Endüstriyel Tarım uygulamalarının 20. yüzyılın son çeyreğinde insan sağlığı ve çevresel etkileri nedeniyle tartışılır hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Barut, “Artan girdi ve enerji fiyatları, çevresel ve toprak bozumunun artışı, kırsal yoksulluğun yükselişi, iklim değişiklikleri, su kıtlığının yaygınlaşması, gıda güvenliği gibi nedenlerle Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim uygulamaları sürdürülebilir tarımsal kalkınmanın ana bileşenlerinden biri olmasını sağlamıştır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Kibar: “Araştırmacılar Tarımsal Üretim Yöntemlerinde Yeni Arayışlara Yönlendi.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, doğal kaynakların kullanımı ve korunması ile birlikte, hızla artan dünya nüfusunun temel gereksinimlerinin karşılanması zorunluluğunun, araştırmacıları tarımsal üretim yöntemlerinde yeni arayışlara yönlendirdiğini söyledi.

“Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Konusuna Daha Fazla Ağırlık Verilmeli.”

“Bu arayışlarda temel hedefler olarak; elbette üretim kaynağı olan toprağın verimliliğini koruyarak; tarımsal ekosisteme uyumlu, yüksek verimli, düşük maliyetli, sağlıklı ve kaliteli ürünler elde etmektir.” diyen Prof. Dr. Kibar konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Sürdürülebilir tarımın temel felsefesini de oluşturan bu amaçlar doğrultusunda, birim alandan elde edilen üretimi artıracak gerekli önlemleri alırken aynı zamanda doğal üretim kaynaklarının gelecekte maruz kalacağı verimsizleşmeyi önlemek ve ekonomik gelişmeyi sağlamak da temel esastır. Sizlerin çok iyi bildiği gibi, ülkemizin tarım alanlarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşması, üreticilerimizin daha karlı ve verimli bir üretim modeli ile işlemleri yürüterek dünya ile rekabet edebilir konumda olması için koruyucu toprak işleme ve doğrudan ekim konusuna daha fazla ağırlık verilmesi gerekmektedir.”

“Çalıştayın Üniversitemizde Düzenlenmesinde Emeği Geçenleri Kutluyorum.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, “Çevresel sorunlara yol açan üretim modellerinin uzun dönemde ürün verimini düşürerek ekonomik kayıplara yol açacağı gerçeğiyle, bu konuda çalışan ortak paydaşları bir araya getirmesi, sorunlara çözüm üretmesi ve koruyucu toprak işleme uygulamalarının ülkemiz genelinde yaygınlaşması amacıyla gerçekleşen çalıştayın Üniversitemizde düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.

Çalıştay, Oturumlarla Devam Etti.

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik, “Türkiye’de Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekimin Yaygınlaştırılması İçin Atılması Gereken Adımlar” adlı sunum gerçekleştirdi. Çalıştay, oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Adnan Değirmencioğlu ve Prof. Dr. Yusuf Zeren’in yaptığı oturumlarla devam etti.  (HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli