Ç.Ü.
EĞİTİM 14.11.2019 10:56:00 1267 0

Ç.Ü.'de Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Türk Dil Kurumu (TDK) İşbirliğiyle 5. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı düzenlendi.

ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen çalıştayın dokuz oturumunda 47 bildiri sunulurken toplantıya Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Faruk Yıldırım, Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanı ve Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Leyla Karahan, Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Fevzi Ersoy ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Prof. Dr. Yıldırım: “Türkiye Türkolojisinin Efsanevi İsimleri Burada.”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını Çalıştay Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Faruk Yıldırım yaptı. Prof. Dr. Yıldırım, 11. yüzyılda yaşayan Türkçenin ilk ağız araştırmacısı Kâşgarlı Mahmut ve 17. Yüzyılda Osmanlı ağızlarını belgeleyen Evliya Çelebi’ye şükran duyduklarını belirterek, “Uzun bir aradan sonra beşincisini düzenlediğimiz ağız çalıştayının bundan sonra düzenli olarak devam etmesi umuyorum. Aramızda bulunan Türkiye Türkolojisinin efsanevi isimlerine programa katıldıkları için çok teşekkür ediyor ve çalıştayın verimli geçmesini diliyorum.”  dedi.

 

Prof. Dr. Karahan: “Ağızlar, Yerli ve Göçmen Ağızları Arası İlişkiler.”

Daha sonra kürsüye gelen Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanı Prof. Dr. Leyla Karahan ise çalıştay programı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Karahan, “Bu çalıştayda temamızı  ‘ağızlar, yerli ve göçmen ağızları arası ilişkiler’ olarak belirledik. Gönderilen 100’den fazla bildiri özeti içinde konuyla doğrudan veya dolaylı ilişkisi bulunan nitelikli 47 bildiriyi programa aldık. Türkiye Türkçesi ağızları sadece Türkiye coğrafyası ile sınırlı değil. Sınır ötesinde uzantılarını da ele aldık”. dedi.

 

Prof. Dr. Ersoy: “Bildiriler ve Sunumlar Kitap Haline Gelecek.”

Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Fevzi Ersoy ise 2008 yılında Şanlıurfa’da başlayan ağız araştırmaları çalıştay macerasının Kars, Sakarya ve Edirne’de devam ettiğini bildirerek yedi yıllık bir aradan sonra 5.’sinin Adana’da Çukurova Üniversitesinde yapılıyor olmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti. Bu çalıştayın bildirileri ve sunumlarının kitap haline getirilerek katılamayan bilim insanlarına ve dinleyicilere ulaştırılacağını kaydeden Prof. Dr. Ersoy çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Prof. Dr. Kibar: “Türk Dilinin Bugün 250 Milyondan Fazla Konuşanı, Yaşayan 21 Yazı Dili Var.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Türk dilinin bugün 250 milyondan fazla konuşanı, yaşayan 21 yazı dili ve Adriyatik’ten Çin’e kadar uzanan geniş kullanım coğrafyası olduğunu ifade ederek, Türk dilinin dünya dilleri arasında çok önemli bir yere ve konuma sahip olduğunu söyledi.

Türkçenin 13. yüzyıldan itibaren Anadolu coğrafyasında gelişen Batı kolunun, 750 yıl boyunca önemli eserler verdiğini ifade eden Prof. Dr. Kibar “Bugün Türkiye Türkçesi adını alan bu kol; bilim, edebiyat, felsefe ve eğitim dili olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Türk demek, dil demektir. Millet olmanın en belirgin niteliklerinden biri dildir.’ derken bu gerçeği vurgulamıştır. Dilimizin her yönüyle araştırılması ve geliştirilmesi, milletimizin bekası için bir mecburiyettir. Kanımca Türkiye Türkçesi ağızlarının araştırılması da bu mecburiyetin bir parçasıdır. Çünkü ağızlar; bünyesinde taşıdığı söz varlığı, dil bilgisi ve kültür ögeleriyle Türkçenin gelişmesine önemli katkılar yapacak bir potansiyele sahiptir. Türkiye Türkçesinin ağızlarıyla ilgili bu toplantının da Türk diline, Türk kültürüne ve Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacağına olan inancım tamdır.” şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Gemalmaz ve Prof. Dr. Gülensoy’a ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’

Konuşmaların ardından açılış oturumu gerçekleştirildi. Bu oturumda Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun, Prof. Dr. Efrasiyap Gemalmaz, Prof. Dr.Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Hamza Zulfikar ve Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya’nın konuşmacı olduğu bir panel gerçekleştirildi. Panel sonrasında 80 yaşını dolduran ve Türk Diline büyük emek vermiş bilim insanları Prof. Dr. Efrasiyap Gemalmaz ve Prof. Dr. Tuncer Gülensoy’a Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Fevzi Ersoy tarafından “Türk Diline Hizmet Ödülü” taktim edildi.

 

İki gün süren çalıştayda yerli ve göçmen ağızları arasındaki ilişki ve etkileşim, çeşitli zamanlarda Türkiye’ye yerleşmiş bulunan Kırgız, Nogay, Girit, Özbek, Karaçay-Malkar ve Balkan göçmenlerinin yerli ağızlardan nasıl ve ne ölçüde etkilendiği tartışıldı, Türkçenin Türkiye, Suriye, Lübnan ve Balkan ülkelerinde konuşulan ağızlarıyla ilgili bildiriler sunuldu.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli