ÇUKUROVA VE TRT´NİN ONURU SUAT YILDIRIM
KÜLTÜR SANAT 17.04.2017 10:56:36 3633 0

ÇUKUROVA VE TRT´NİN ONURU SUAT YILDIRIM

20 yıl gibi rekor sayılabilecek bir süredir TRT´nin?Akşam Sefası? programının şefliğini yürüten Çukurova ve TRT´nin gururu ses sanatçısı, bestekâr, aranjör, koro şefi ve eğitmen Suat Yıldırım´la Kültür Bakanlığı Beste Yarışması´nda 2.´lik ve ´Adana Büyükş

/resimler/2017-4/17/1059483069582.jpg*Müzik yaşamınız... Nasıl başladı; nerelerde, hangi kişi ve topluluklarda gelişmesini sürdürdü?

Dört yaşında iken ailemin de teşvikiyle kendi kendime blok flüt çalarak başladım. O zamanın moda şarkılarından, Barış Manço´nun ?Dağlar, Dağlar? adlı şarkısını çalıyordum. Daha sonra ortaokul ve lise yıllarında cura, bağlama, gitar, piyano çalmasını kendi kendime öğrendim. Beste yapmaya ortaokul yıllarında gitarla, bağlamayla çalarak ve söyleyerek başladım,

*Ses, enstrüman vb. konularda kimlerden yararlandınız? Hangi topluluklarda, kimlerle sürdürdünüz çalışmalarınızı?

Ses konusunda İ.T.Ü Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü´nde dört yıl şan, enstrüman, keman derslerinin yanı sıra; Ayhan Borar´dan Batı Müziği, Yılmaz Özer´den Türk Müziği dersleri aldım. Cura, bağlama, gitar, flüt, piyano, bendir, tambur ve udu kendi kendime öğrendim. Konservatuar erkekler topluluğunda ses olarak Alâeddin Yavaşça ile Necdet Varol orkestrasında keman olarak, TRT İstanbul Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu´nda tenor olarak, Ahmet Özhan Tasavvuf Müziği Topluluğunda ses olarak, konservatuar adına kurduğum Batı ve Türk Müziği sentezi ?Enterval? adlı grupta besteci solist ve gitar olarak yer aldım. İTU Çok Sesli Türk Müziği orkestra ve korosunda Serdar Öztürk yönetiminde keman çaldım koroda tenor olarak görev aldım

            *O günkü çalışmalarınızın sağladığı altyapı sonunda size TRT´nin kapılarını açmış olmalı...

Yetenek, aile teşviki, azim, çalışma, akademik eğitim sonucunda TRT´ye girdiğimi düşünüyorum.

                      *Bugün müzik çalışmalarınız nasıl sürdürüyorsunuz? Çok yönlü çalışmalarınızın içinde beste yapmanın dışında neler yapıyorsunuz?

            Amatör Korolar çalıştırıyorum, dersler veriyorum, stüdyomda kayıt ve aranje yapıyorum.

                     *İlk bestenizi anımsayabiliyor musunuz? Hangisiydi bu; ne zaman yaptınız bu bestenizi? Bugüne kadar olan toplam /resimler/2017-4/17/1100472133262.jpgbesteniz yaklaşık ne kadar? TRT repertuvarındaki bestelerinizin sayısı ne kadar?

                     İlk bestem ortaokul yıllarında gitar ve utla yaptığım ?Bahar? ve ?Kar Musikileri? adlı bestelerimdir; zira yıllar sonra bu bestelerimle İstanbul Üniversiteler Arası Beste Yarışması?nda konservatuar adına İstanbul 2.si olduk. Toplam bestem 400´e yakındır. TRT repertuvarında 40 civarında bestem vardır.

                      *Denetimden geçip,  TRT repertuvarına alındığını öğrendiğiniz ilk besteniz size nasıl bir duygu yaşattı?   

Harika bir duygu, heyecan ve şevk yarattı.

            *TRT denetiminin beste ve besteci açısından olumlu katkılarına inanıyor musunuz?

            Denetimin kıstasları vardır; prozodi, özgünlük, yeni buluşlar, kompozisyon konularında besteci kendini geliştirmek yenilemek durumundadır, Tabii ki inanıyorum hakkaniyetli bir denetim olursa

            *Beste yaparken özel bir ortamınız oluyor mu? Beste çalışmalarınızda anında enstrüman kullanıyor musunuz?

            Belli olmuyor, zaman ve mekân. Bazen hiç ses çıkarmadan beynimde, ruhumda hissederek sesleri yapıyorum, bazen şiir okunurken etkileniyorum, bazen enstrüman çalarken çıkıyor ama genelde beynimde, ruhumda, kalbimde besteyi yapıyorum

            *Bestelerinizde nasıl bir sanatsal mesaj vermek ve nasıl bir çizgiye ulaşmak istiyorsunuz?

Şarkı sözlerinin ve de dolayısıyla melodinin içi boş olmaması birbirini tamamlaması gerekiyor. Özgün çalışmalar yapmak, geçmiş müziklerimizi çok iyi özümlememiz, bol bol güzel örnekleri dinlememiz gerekiyor

*Besteleyeceğiniz şiirlerde aradığınız nitelik ve içerik özellikleri nelerdir?

Özgünlük, sanatsal kurallara uygunluk, vezne uyum, şarkı sözüne uygunluk, şiirin takılmadan ırmak gibi akması, anlaşılır olması, pozitif ve yapıcı mesajlar vermesi, her şiir şarkı sözü olmaz.

/resimler/2017-4/17/1103178698630.jpg*Bundan sonraki sanatsal çalışmalarınızı nasıl sürdürmeyi düşünüyorsunuz?   

            Allah sağlık ve ömür verirse ses sanatçısı, bestekâr, aranjör, koro şefi, eğitmen ve  nitelikli özgün konserler vermek suretiyle; zaman bulabilirsem resim yaparak

*Günümüz bestelerini nasıl buluyorsunuz? Size göre, iyi bir beste nasıl olmalıdır?

Çok amatör besteler de var, çok güzel besteler de var. Maalesef güzellik de zamanımızda çok göreceli bir kavram olmasını sürdürüyor, zevkler ve renkler tartışılmaz derler ama bir de herkesçe ortak bir noktada gerçekten güzel ve beğenilen bir eser vardır, kimsenin itiraz edemeyeceği. Yine maalesef insanların her yapılan eseri beğenmesi de çok enteresan ve yanlış, bu bir seviyeyi gösterir, toplumun sanat hakkında bilgi sahibi ve eğitimli olması gerekir ki her şeye beğendim demesin. Bu işin yolu yine sağlam bir eğitim müfredatından geçiyor. İyi bir beste makam ve söz uygunluğu olan, prozodisi, kompozisyonu düzgün ve özgün olan, akıcı özellikte olandır. Kalbinizi, gönlünüzü ruhunuzu okşayandır. Doğallıktan fazla kopmamak gerekir.

/resimler/2017-4/17/1103421042932.jpg*Türk müziğinin, bugün içinde bulunduğu yeri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu  konuda herhangi bir öneride bulunmak mümkün mü? Halkın müziğe ilgisi nasıl; beklentileri neler olabilir?

            Pop Müzik ve Halk Müziği alanında gelişmeler oluyor ama aynı paralellikte Türk Sanat Müziği alanında güçlü, özgün bir gelişme pek göremiyorum. Bunun için yeni ve orijinal seslere ve bestelere ağırlık verilip, bunların doğru ve yapıcı projelerle halka sunulması tanıtılması lazımdır. Zira çok yetenekli sesler, sazlar, besteciler vardır ama bu unsurları güçlü bir çatı altında doğru insanlarla birleştirip, kaynaştırıp, çalışmalar yapmak gerekir. Halk güzeli anlıyor ve seçiyor. Halkı da küçümsememek lazım. Bir de şartlı ve klişeleşmiş fikirlerden arınmak gerekir. Objektif ve geniş düşünmek lazım ancak geçmişimizi ve değerlerimizi yok etmeden, onların üzerine doğru şeyler koyarak ileriye bakmak lazım. Geçmişini bilmeyenin sağlam geleceği de olmaz

*Besteci yönünüzle olduğu kadar, sahne deneyimi de bulunan, önemli bir TRT ses sanatçısısınız. Yaptığınız programlardan nasıl tepkiler alıyorsunuz, gözlemleriniz nelerdir?

/resimler/2017-4/17/1104033543345.jpgSunum çok önemlidir, sempatik ve özendirici olmalıdır, çocuk ruhunu, genç ruhunu ve  yaşlı ruhunu iyi analiz edip, ona göre bir vizyon oluşturmak gerekir. Yirmi sene gibi rekor sayılabilecek bir zaman sürecinde ?Akşam Sefası? programının daimi şefi olarak biz bu sunumu programımızda tüm müzik türlerine yer vererek ve orkestrasyon çalışmasıyla sempatik bir tarzda ortaya koyarak, geniş kitlelere ulaşmayı ve sevdirmeyi başardık. Zira seyirci portföyümüzde her yaştan insan görmek mümkün

*Önemli bir altyapı ve kaynağa sahip olarak Türk Müziği ve TSM´nin yaşamasına katkı sağlayan TRT´nin; yeni bestelerin halka ulaştırılması ve bestecilere yönelik teşvik özellikli programlarla, halkın da ilgisini daha yoğunlaştırarak, bu konuda katkı sağlayabilir mi? 

Daha fazla çalışma yapılması lazım, her yeni beste güzel olmayabiliyor. Bunların içinden en vasıflı olanlarını seçmek ve yeni programlar yapmak suretiyle yeterli bir tanıtımla halka sunmak gerekir, tabi ki yetkin bir ekiple

                     *Adana Büyükşehir Belediyesi´nin, Cumhuriyet´in kuruluşunun 80. yılı anısına, düzenlediği Altın Koza TSM Beste /resimler/2017-4/17/1104291981298.jpgYarışması´nda (2004) güfteleri bana ait olan ?Canım Adana? ve ?Bulunur mu Bir Gelen Bir Soran Bir Arayan?  isimli bestelerinizle Jüri Özel Ödülü ve Mansiyon Ödüllerini almanızdan dolayı seni bir kez daha kutluyor ve son yıllarda beste yarışmalarında, sıkça ödül alanlar içinde görülen bir besteci olarak, yarışma ve ödüllerin beste-güfte üzerindeki etkilerini nasıl değerlendirdiğinizi öğrenmek istiyorum.

                   Tabi ki hem güftekârı, hem de bestekârı teşvik ediyor böyle yarışmalar, insanları yeni, daha özgün şeyler bulmaya zorluyor. Yeni eserler ortaya çıkmasını sağlıyor. Sonuçta yararlı buluyorum.

*Besteler, sahne yaşamınız, ses sanatçılığı, şeflik, öğretmenlik vb. sanatsallıklar zamanınızın önemli bir bölümünü alıyor. Hiç düşündünüz mü?... Müziksiz bir yaşamın sizin için nasıl olabileceğini?

Çok zor, lezzetsiz bir yemek yemeye benzer. Zaten insan müziksiz kaldığında hayatından bir şeylerin eksildiğini yokluğunu hissediyor?

/resimler/2017-4/17/1104557450584.jpg*Müzik nedir o zaman sizin için; doğal ve içtenlikli bir tanım yapmak gerekirse?

Müzik doğuştan Allah vergisidir, ruhtur, duygudur, estetiktir, armonidir, ritimdir, hissetmektir, sevgidir, paylaşmaktır, doğadır, kulağa hoş gelen sestir, ritimdir; kulağı rahatsız eden şey müzik değildir gürültüdür?                                                              

*Müzik üzerine konuştuk hep; resimden söz açalım isterseniz... Bir sanatçı için önemli sayılabilecek bir zamanlamada, çok erken bir dönemde Japonya´nın düzenlediği Uluslar Arası Resim Yarışması´nda pastel boya resminizle Türkiye adına Dünya 2. olarak, uluslar arası bir yarışmada ödül aldınız? Devamı geldi mi resim çalışmalarınızın, yoksa müzik kıskançlığının tuzağına mı düştü?

 Resim çalışmalarım hâlen devam ediyor.

*Hangi tarz resim çalışıyorsunuz? Bu konuda kimlerden yararlandınız? Beğendiğiniz ve etkilendiğiniz resim ustaları kimlerdir?

Siyah beyaz ve pastel boya, soyut resim. Ünlü yabancı ve Türk ressamlar?

/resimler/2017-4/17/1105184169706.jpg*Resim gibi, müziğin yanına ekleyebileceğiniz, uğraş verdiğiniz başka bir sanat dalı var mı?

Spor dalı var; masa tenisi oynamak, futbol, basketbol izlemek

*Yine müzik ve şarkılar... Sayı verelim desem, yaklaşık ne kadar şarkılık bir repertuara sahip olduğunuzu söyleyebilir misiniz? 

Sayı vermek zor ama çok sayıda eser geçtik, TRT repertuarında 10.000 kadar eser, eski eserler. Şu an 12.000 civarındaki eserler de yeni besteler var. Bunların en az yarısını icra etmişizdir sanırım

*Yararlandığınız veya etkilendiğiniz besteciler oldu mu?

Batı Müziği alanında Mozart, Beethoven, Çaykovski; Halk Müziği alanında Neşet Ertaş, Âşık Veysel, Özay Gönlüm. Sanat Müziği alanında Yıldırım Gürses, Selahattin İçli, Erol Sayan, Alaeddin Yavaşça, Sadettin Kaynak, Hacı Arif Bey, Dede Efendi. Pop Müzik alanında ise Beetlas, Abba Topluluğu, James Last Orkestrası, Moğollar, MFÖ ve Modern Folk Üçlüsü gibi gruplar.

*Beğendiğiniz besteciler, beğendiğiniz birkaç şarkıyı sıralayın desem?  

Itrî´nin ?Nevâ Kâr?ı.

Şevkefza Şarkı? ?Sebep sensin gönülde ihtilale??

Sadettin Kaynak ? ?Derrtliyim ruhuma hicranımı saldın da yine.?

Şerif İçli? ?Derdimi ummana döktüm.?

Hacı Arif Bey? ?Niçin terk eyleyip gittin.?

Selahattin İçli? ?Gül açılsın dudağında gülüver.?

Avni Anıl??Yağmur Duası?

Erol Sayan? ?Geçsin günler, haftalar.?

Alaeddin Yavaşça? ?Başka söz söylemem.?

Dede Efendi.. ?Yine neşe-i muhabbet.?

v.s

*Besteci adaylarına, genç bestecilere önerileriniz  nedir?

Geçmiş güzel güfteleri besteleri araştırsınlar öğrensinler, makamları ve usulleri iyi bilsinler, kompozisyon bilsinler.

-Zevk ve hobilerinizi nelerdir Sayın  Yıldırım? Müziğin dışında, bir gün içerisinde neler yapıyor Suat Yıldırım?

Sporla ilgilenmek, haber seyretmek, araba kullanmak, değişik mekânları gezmek


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı