Davutoğlu bakanları seçti!
SİYASET 26.08.2015 09:58:10 292 0

Davutoğlu bakanları seçti!

Koalisyon için liderlere ?Neredeyse yalvardım? diyen Davutoğlu, geçici kabinede bakanlık teklif edeceği vekilleri belirlediğini söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan´a iade ettikten bir hafta sonra, bu defa 2 aylık seçim kabinesi için mesaiye başladı. Erdoğan, dün Beştepe Sarayı´nda kabul ettiği Başbakan´a geçici hükümeti kurma görevi verdi. Görüşme sonrası Başbakanlık´ta kameraların karşısına geçen Davutoğlu yol haritasını anlattı.

Anayasa gereği önce milletvekillerine daha sonra da bağımsızlara kabinede görev alma teklifi sunacağını söyleyen Başbakan Davutoğlu, ?Devlet tecrübesi ya da sivil toplum tecrübesi benim için önemli hususlar? dedi. Kabine için kafasında bir resim oluşturduğunu belirtip ?İsimler bende mahfuz. En yakın arkadaşlarım bile bilmiyor? diyen Davutoğlu´nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu süreç anayasal zorunluluk. Deniz tükenene kadar her şeyi denedik. Denemediğim yol kalmadı. 45 günün dolmasına müteakip anayasa gereği sayın cumhurbaşkanımız erken seçim kararı aldı.

Güneş motel uygulaması peşinde değiliz. 8 Haziran´da böyle bir girişimde bulunabilirdik. Hiçbir partinin içinde huzursuzluk çıkması için ayak oyunlarına itibar etmeyiz. Kimseye ahlaksız teklifte bulunmadık. Anayasa çok açık şekilde partililere teklif edilir diyor. Ama genel başkanlar görüşmek isterse kapım açık. Neredeyse yalvardım ´45 gün dolmadan hükümet kuralım´ dedim. Madem onlar reddetti TBMM üyelerine teklifte bulunacağım. CHP, MHP vekillerine teklif etmezsem, 7-8 bakanlık boş kalır. Anayasal suç işlemiş olurum. Kriterler belli; ehliyet, liyakat, STK´larda görev almış olmak??

Başbakan, geçtiğimiz günlerde Yarbay Mehmet Alkan´ın kardeşi şehit Ali Alkan´ın cenazesinde sarfettiği sözleri de şöyle yorumladı: ?Bu sözlerin kardeş acısıyla sarf edildiğini düşünüyorum. Ama TSK mensuplarının en acı olaylar karşısında bile vakur davranacak şekilde yetiştirildiğini düşünüyorum. Acıları anlıyoruz ama vakarın korunması gerektiğini düşünüyoruz.?

11´İ AK PARTİ´Lİ OLACAK

Bu arada Başbakan olarak atanan Ahmet Davutoğlu´na, TBMM´den seçim hükümetinde yer alacak partilerin dağılımıyla ilgili çizelge ulaştı. Buna göre, Başbakan ve 3 bağımsız dışında AK Parti´ye 11, CHP´ye 5, MHP´ye ve HDP´ye 3´er bakanlık düşüyor.

TEKLİFİ MEKTUPLA YAPACAK 

Başbakan Davutoğlu, kabinede yer alacak isimlere bugün mektupla bakanlık teklif edecek, bakanlığı kabul edip etmediği sorulacak ve cevap için 24 saat süre tanınacak. Olumsuz cevap veren veya hiç cevap vermeyenlerin yerine bağımsızlara bakanlık önerecek. Davutoğlu´nun en geç cuma günü bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın onayına sunacağı ifade ediliyor.

30 AĞUSTOS TESADÜFÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Beştepe´de görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan ?Seçim hükümeti kurma? görevini aldı. 30 Ağustos 2014´te Başbakan olan Davutoğlu, muhtemelen yine 30 Ağustos´ta yeni kabineyi kuracak ve Türkiye´yi erken seçime taşıyacak.

3 dönemlik 8 bakan yeni kabinede yok

Seçim hükümeti için ?bağımsız bakanlar? tartışmasının gölgesinde çalışmalara başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir yandan da AK Partili 11 isim için mesai yapıyor. Davutoğlu´nun geçici bakanlar kurulunda AK Parti´ye düşen üyeliklere mevcut bakanlardan atama yaparak yola devam edeceği belirtiliyor. Başbakan, hukukçu kurmayları ile yaptığı toplantıda mevcut kabinede yer alan üç dönemlik 8 bakanın geçici kabinede yer almasının Anayasaya aykırı olup olmayacağı masaya yatırıldı. Milletvekili sıfatı taşımadıkları için bu isimlerin partili bakan olamayacakları konusunda görüş birliğine varıldı.

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay da, kabinede 3 dönemlik 8 bakan olduğunu hatırlatarak, ?Milletvekili olmayanlar, yani Ali Babacan gibi, benim gibi, Bülent Arınç konumunda olanlar bu kabine olmayacaklar? dedi. AK Parti kurmayları da iki aylık hükümet için yeni isimlerin kabineye girmesine gerek olmadığını belirtirken, ?Devam eden işler var. Bu işlerin kesintiye uğramaması lazım. İki ay için yeni isim atanacağına mevcutlarla yola devam edilir? değerlendirmesini yapıyor.

Başbakanlık hariç AK Parti´nin 11 bakanlık kontenjanının Dışişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Tarım ve Gıda, Kalkınma, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Enerji, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları ile bir başbakan yardımcılığından oluşabileceği belirtiliyor. MHP ve CHP´ye düşen kontenjanlar için bürokratlardan atama yapılacağı, HDP´ye ise Kültür, Gençlik ve Spor ile yine MGK´da temsil kabiliyeti olmayan bir bakanlığın verileceği kaydediliyor.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli