Fatih´te ?böcek´ alarmı
GÜNDEM 7.07.2015 12:04:14 373 0

Fatih´te ?böcek´ alarmı

Fatih´te belediye ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, Türkiye´de daha önce varlığı bilinmeyen, verdikleri zararla ağaçları kurutarak yok olmasına sebep olan zararlı ?Anoplophora Spp? isimli böcek tespit edildi.

Fatih´in Yedikule Mahallesi başta olmak üzere yakın bölgelerinde gözlenen zararlı böcekle mücadele etmek üzere Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği çalışmalarını sürdürüyor.

Söz konusu böceklerin larvaları, ağaçların odun dokusundan beslendiği için ağaca zarar verip, ağacın tamamen kurumasına sebep oluyor. Ağacın gövdesinden çıkış yapan erginlerin oluşturduğu çıkış deliklerinden ya da erginlerin görülmesi ile böceğin varlığı daha kolay tespit ediliyor. Ergin çıkış delikleri 10-15 mm çapında olabiliyor.

TEHLİKE GÖZARDI EDİLMEMELİ

Zarar verdiği bitki türleri arasında; akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, huş ağacı, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, alıç ağacı, kayın ağacı, elma ağacı, dut ağacı, çınar ağacı, kavak ağacı, kiraz ağacı, armut ağacı, söğüt ağacı, gül, karaağaç bulunuyor. Özellikle Yedikule bölgesinde rastlanan bu zararlı böcek park ve yeşil alanlarda, cami, okul ve diğer kamu kurumları ile apartman ve konutların bahçesinde gözlendi.

Zararlı böceğin tespit edildiği ağacın belirlenmesinin hemen ardından ağacın ilaçlanması ve devamında gözlenerek gerekiyorsa imha edilmesi gerekiyor. Mücadelesi için de vatandaşların konuya hassasiyet gösterip, anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine bilgi vermesi gerekiyor.

Göz ardı edilmesi durumunda ise Yedikule Mahallesi başta olmak üzere zararlı böceğin yayılarak çok sayıda ağaç ve çalı türünün zarar vermesinin söz konusu olduğu belirtildi. Geçen yıl içinde sadece Zeytinburnu sınırları içerisinde 150´nin üzerinde yetişkin ağacın bu sebeplerden dolayı uzmanların kontrolünde imha edilmek zorunda kaldığı ifade edildi.

AĞACI TAMAMEN KURUTABİLİYOR

Siyah renkte uzun antenlere sahip ve üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundaki böcekler 300 metreye kadar uçabiliyor ve zarar verdiği bölgenin 50 metre civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenebiliyor. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözleniyor. (İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false