Gübre Yasağı Meclis gündeminde?
SİYASET 14.06.2016 12:22:19 217 0

Gübre Yasağı Meclis gündeminde?

Gübre yasağının ürün rekoltesinin düşmesine neden olacağını belirten TÜRKMEN; kararın, üretici ve çiftçiye ek maliyetler getirdiğini, esnafı da ekonomik darboğaza soktuğunu söyledi.

?ÜRETİCİ VE ESNAFIN ZARARI KARŞILANSIN?

Hükümetin terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle amonyum nitratlı gübrenin satışını yasaklama kararı üretici, çiftçi ve esnafın tepkisine neden olurken, konu TBMM gündemine taşındı. CHP´li Türkmen, üretici ve esnafın mağdur olmaması için ek tedbirler alınması ve ek desteklerle, üretici ve esnafın zararının karşılanması gerektiğini söyledi.

Meclis Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Başbakan Binali Yıldırım´ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek sorunu TBMM gündemine taşıdı. Gübre satışına getirilen yasaklama kararının ürün rekoltelerinde büyük kayıplar yaşanmasına ve diğer gübre fiyatlarının yüksekliği nedeniyle de ek maliyetler getirmesine neden olacağını ifade eden Türkmen, gübreyi satan esnafın da ekonomik olarak büyük bir darboğaza girdiğini kaydetti.

Tarımla uğraşan çiftçilerin yüzde 80´ninin yasaklanan 26 ve 33 nitrat gübresini kullandığına dikkat çeken Türkmen şunları söyledi:

YASAK, BAŞTA PAMUK´U VURACAK

?Çiftçinin bu gübrenin yerine kullanmak zorunda kalacağı diğer gübreler arasında yüzde 70´e varan fiyat farkı olmasının yanında her ürüne diğer gübrelerikullanma şansı da bulunmamaktadır.Çukurova bölgemizde ve Adana´da önümüzdeki günlerde pamuk üreticileri ikinci ürün ekimlerine başlayacaklar ve bunun için yüzde 33 nitratlı gübreyi mutlaka kullanmaları gerekmektedir.  Bu durum pamukta yüzde yüz zarar yaşanmasına neden olacaktır?

Maalesef ki, terörün ülkede tırmanarak devam ettiğini belirten Türkmen, ?elbette terörle mücadelede gereken tedbirler alınmalı, eğer söz konusu gübrenin yasaklanması ile terör ile mücadelede bir sonuç alınacaksayasaklansın.Ancak bu yasaklanırken, üretici ve esnafın da mağdur olmaması için ek tedbirler alınmalı, ek desteklerle, üretici ve esnafın zararı karşılanmalıdır? dedi.

Türkmen, Başbakan Yıldırım´a söz konusu gübrenin yasaklanması ve kullanılmaması nedeniyle ülke ve ürün genelinde ne kadarlık bir rekolte kaybı yaşanacağının hesaplanıp hesaplanmadığını sorarak, şu sorularına cevap verilmesini istedi:

-Bu gübreyi kullanamadığı için rekolte kaybı yaşayacak ve zarar edecek üretici ve çiftçinin bu zararını karşılamayı, üretici ve çiftçiye alternatif gübre desteği vermeyi düşünüyor musunuz?

-Yasaklanan gübrenin yerine daha pahalı farklı gübre kullanmak zorunda kalacak olan üretici ve çiftçinin bu ek maliyetini karşılayacak mısınız? Bu konuda bir planlamanız var mı?

-Deposunda bulunan ve yasaklama kararı nedeniyle gübreyi satamayan esnafın ekonomik kayıplarını nasıl gidereceksiniz? Bu konuda bir çalışmanız var mı?

-Hükümetinizin söz konusunu gübre satısını yasaklayarak terörle mücadelede başarı elde edeceğinden emin misiniz? Yine patlayıcılarda kullanılan tüp-gaz ve demir bilye satışlarına da benzer yasaklama getirmeyi düşünüyor musunuz?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı