Gürer: “Süt hayvancılığı da bitiyor!”
5.11.2019 11:43:00 740 0

Gürer: “Süt hayvancılığı da bitiyor!”

Ekonomik kriz en çok üreticiyi vurdu.. Süt hayvancılığı yapanlarda krizden nasibini aldı. Yem fiyatlarının yanında mazot ve elektrik gibi girdi artış fiyatları üretime maliyet artışı olarak yansıdı ama süt satış fiyatına yansımadı.

Çiftçi ve besicinin sorunlarını sık sık dile getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez süt inekçiliği yapanların yaşadığı sorunları TBMM’ye sunduğu Meclis Araştırma önergesiyle gündeme taşıdı.

Yem fiyatlarının yükselmesi ve diğer girdi fiyatları nedeniyle yaşanılan mağduriyetin süt inekçiliği yapanların bu işi bırakma noktasına getirdiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Süt inekçiliği yapanların sorunlarının araştırılarak çözüm üretilmesi için durumun incelenmesi, irdelenmesi, yapılabilecek çalışmalarla destek sağlanmasının yolunun açılması için Meclis Araştırması önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı

Süt üreticilerine ödenen primin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesine ve Tarım ve Orman Bakanlığının bütçede para olmamasını gerekçe göstermesine tepki gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yaptıkları üreticiye vurulan büyük bir darbedir. Mayıs-Haziran destekleri hala ödenmedi. Çiftçi 25 kuruştan prim ödemesi yapılacağını beklerken, bakanlık primi Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere 10 kuruşa düşürdü. Sütte yaşanan durum tam bir kepazelik” dedi.

Niğde, Aksaray, Erzincan gibi illerde süt inekçiliği yapanların mağduriyetlerini yerinde gördüğünü anlatan Gürer, “Yem fiyatlarının yanında mazot ve elektrik gibi diğer girdilerdeki artan fiyatlar, üretime maliyet artışı olarak yansıdı ama süt satış fiyatına yansımadı. Süt işletmeleri genelde aile tipi işletmesi sayılamayacak büyüklükte işletmelerdir. 12 ay boyunca yem vermek bu koşullarda süt inekçiliği yapanlar için çok zor. Artık hayvanlarına bakamadıklarını ve kesmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler, işleri çok zor ve durum çok kötü” dedi.

Çiğ süt fiyatlarının yıllara göre dengesiz bir seyir izlemesinin süt inekçiliğini artık cazip olmaktan uzaklaştırdığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son 10 yılda verilen teşviklerle, özellikle de Ziraat Bankası marifetiyle verilen ”0” faizli kredilerle birlikte büyük süt sığırcılığı işletmeleri kurulsa da, çiğ süt fiyatlarının yıllara göre dengesiz bir seyir izlemesiyle süt inekçiliği eski cazibesini kaybetti. Bugün için her ne kadar süt referans fiyatı Ulusal Süt Konseyi tarafından 2 lira olarak açıklanmış olsa da, sahada yetiştirici daha düşük fiyatlardan süt satmak zorunda kalmaktadır. Sütün içeriği de bu bağlamda tartışılan bir durumdur. Bunun sonucunda maliyet baskısına dayanamayan büyük işletmeler kapanırken sadece küçük aile işletmeleri ayakta kalmaktadır. Bu işletmeler kriz anında ellerindeki düveyle birlikte örneğin 5 ineğinden birini satarak üretimde kalmayı başarsalar da onlarında sorunları giderek artmakta ve masraflarını karşılayamaz duruma doğru gidilmektedir” dedi.

Ulusal Süt Konseyinin kuruluş mevzuatı gereği belirli zamanlarda bölgesel olarak çiğ süt üretim maliyetini hesapladığını ancak bu fiyatlarla süt satımında da yaşanan sorunların devam ettiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizdeki işletmelerin %71,5’ini (10 başın altında) oluşturan küçük işletmelerin varlığı bu aşamada kısmen bir avantaj gibi sayılsa da artan sorunlarla bu anlamda da daralmaların oluşması olağan görülmektedir. Bu işletmelerin ayakta kalması için kooperatifler ve birliklerin önemi artmaktadır” ifadelerini kullandı.

“SÜT ÜRETİCİLERİNE VERİLEN DESTEKLEMELER DÜŞTÜ”

Süt üreticilerine ödenen primin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesine ve Tarım ve Orman Bakanlığının bütçede para olmamasını gerekçe göstermesine tepki gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yaptıkları üreticiye vurulan büyük bir darbedir. Mayıs-Haziran destekleri hala ödenmedi. Çiftçi 25 kuruştan prim ödemesi yapılacağını beklerken, bakanlık primi Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere 10 kuruşa düşürdü. Sütte yaşanan durum tam bir kepazelik. Üreticiler, ceplerine gireceğini düşündükleri destekten oldular. Üreticinin gözü gibi baktığı hayvanlara ayrıca etçil ırk spermi koyup genetiğini değiştirerek süt inekçiliği yerine etçiliğe teşvik ederek süt inekçiliğinin de dokusunu bozacak uygulamalar yaptırılıyor. Bu da süt inekçiliği için ayrı bir darbedir” dedi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli