?HÜKÜMET DE ASKER DE KAYBETTİ?
DÜNYA 17.07.2016 14:27:04 196 0

?HÜKÜMET DE ASKER DE KAYBETTİ?

Türkiye´deki darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeleri Amerika´nın Sesi´ne değerlendiren Washington´daki Türkiye uzmanlarından Profesör Henri Barkey darbe girişiminden herkesin, her kesimin kaybettiğini ielri sürdü

?Burada herkes kaybetti. Rejim kaybetti, hükümet kaybetti, askerler kaybetti. Türkiye´nin başka ülkelerle olan ilişkileri zedelendi,? diyen Barkey, ?Kazançlı çıkan hiç kimse yok. Darbe teşebbüslerinden her zaman, eninde sonunda darbeyi yapanlar da darbeye maruz kalanlar da, darbeden kazanç alan insanlar bile zarar görüyorlar,? ifadesini kullandı

?ABD tedirgin olacak, ilişkiler zedelenecek?

Türkiye´de yaşanan gelişmelerin ABD yönetimini tedirgin etmesi için iki neden olduğunu kaydeden Henri Barkey, ?Bunlardan en önemlisi, İncirlik Üssü´nün kapatılmasından dolayı IŞİD´e karşı mücadelenin sekteye uğraması. Türkiye´de böyle bir durumun ortaya çıkması, Türk Amerikan ilişkileri için mühim. Türkiye´de komplo teorileri rağbet gördüğü için, ?Amerika yaptı, Amerika bunun arkasında? gibi komplo teorileriyle ve propagandayla Türk Amerikan ilişkilerinin daha da zedelenmesi söz konusu. ABD´de seçim zamanı yaşanması da belirsizliğe sebep olacak? diye konuştu.

?Anlamak ve sonuçlarına bakmak için erken?

?Çok ciddi bir darbe teşebbüsüydü. Başarıya ulaşmadı çünkü darbeyi yapmaya kalkışanlar çok hazırlıksızdılar. Ordunun geri kalanının da onlarla beraber çalışacaklarını zannediyorlardı. Ama böyle olmadı, onlar hükümet ve demokratik sistemin yanında durdu. Bu bir bakıma iyi bir şey çünkü şunu gösterdi ki ordunun büyük kısmı bir devrim yapmak istemiyor. Öte yandan da ordunun bir kesiminin bunu yapmış olması, hem rejim hem de hükümet için çok düşündürücü bir olay. Değişik yanlarını göreceğiz önümüzdeki günlerde. Henüz başındayız olayın. Hem anlamak, hem de sonuçlarına bakmak için birkaç gün birkaç haftaya ihtiyacımız olacak.?

?60´lı yılların darbe kitabına göre yaptılar?

Henri Barkey, hükümetin krizi yönetme şeklini de şu sözlerle değerlendirdi: ?Bence durumu iyi kullandı. Çünkü bu darbeyi yapmaya kalkışan askerler 1960 yıllarının darbe kitabına bakıp ona göre darbe yaptılar. TRT haber merkezine gidip oradan yayın yapmaya çalıştılar. Tam 60´ta böyle oldu 71´de öyle oldu. Hatta Talat Aydemir´in başarısız darbe teşebbüsünde böyle oldu. Ama bugün Türkiye´de sırf TRT yok ki belki TRT en önemsiz kanallardan bir tanesi. CNN Türk var onun gibi bir sürü başka kanal var. Erdoğan´ın da kullandığı gibi Facetime gibi başka ulaşım araçları var. İlginç olan duyduğumuz, bunlar kendi aralarında Whatsapp´la konuşuyorlar, fakat başkalarının aynı teknolojiyi kullanacaklarını düşünmediler. Bu açıdan sınıfta kaldı tabii.?

Sokaklarda yaşanan şiddet olaylarına da değinen Woodrow Wilson Merkezi Ortadoğu Direktörü Prof. Henri Barkey, cumhurbaşkanı tarafından birleştirici mesajlar verilmesi gerektiğini belirtti ve ?demokrasinin yıkılmasını istemeyen fakat hükümete karşı olan insanlar bile şu anda bir boşluk içindeler? dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false