İNGİLTERE´DE YENİ BREXİT KRİZİ
DÜNYA 9.07.2018 19:35:48 380 0

İNGİLTERE´DE YENİ BREXİT KRİZİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson´ın hükümetin Brexit politikaları sebebi ile istifa ettiği öğrenildi.

Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi, hükümetin Avrupa Birliği´nden ayrılma politikası olarak bilinen Brexit stratejisini desteklemeyen Dışişleri Bakanı Boris Johnson istifa ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, ?Bu öğleden sonra Başbakan, Boris Johson´un Dışişleri Bakanı görevinden istifasını kabul etmiştir. Onun yerine kimin geçeceği çok kısa bir süre içinde açıklanacaktır. Başbakan, Boris´e yaptığı işlerden dolayı teşekkür ediyor? ifadeleri yer aldı. Brexit bakanlarından David Davis ve Steve Baker´ın istifasından sonra Boris Johson, Brexit stratejileri sebebi ile istifa eden 3´üncü bakan oldu.

Brexit karşıtlığı ile bilinen Boris Johnson, Theresa May´in AB´den ayrıldıktan sonra Avrupa ülkeleri ile kuracakları ilişki planını görüşmek üzere gerçekleştirilen zirve sonrası, May´in ön gördüğü planı ?Dışı güzel ama içi boş olarak? değerlendirmişti.  

YENİ BREXİT KRİZİ

İngiltere (Birleşik Krallık), Avrupa Birliği´nden (AB) çıkış sürecinde (Brexit) yeni bir kriz yaşıyor. AB ile çıkış süreci müzakerelerini yürüten Brexit Bakanı Daniel Davis ile Yardımcısı Steve Baker´in ardından Dışişleri Bakanı Boris Johnson´ın da istifa etmesi, Başbakan Theresa May´e ağır darbe oldu. Her iki bakan da May kabinesinde ´sert Brexit´in önde gelen savunucuları olarak biliniyordu. May, ´yumuşak Brexit´ planını bir gün süren toplantıda kabineye kabul ettirebildi.

Ardından İngiltere hükümetinin, AB ile özel serbest ticaret ve gümrük birliği anlaşmaları yapılmasını öngören ´yumuşak Brexit´ politikasını benimsediği açıklandı. Ama açıklamayı istifalar takip etti.

 

Johnson´ın istifası, Başbakan Theresa May´in ´yumuşak Brexit´ planıyla ilgili Avam Kamarası´nda konuşma yapmasının yarım saat öncesinde geldi.

May ´´Brexit müzakerelerini ilerletmenin en iyi yolu üzerinde uzlaşamıyorduk´´ açıklamasını yaptı.

TUSK: ?BREXİT DÜŞÜNCESİ GİTMEDİ?

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Davis ve Johnson´ın istifalarını "Siyasiler gelir ve giderler ancak insanlar için yarattıkları sorunlar kalır´´ diye değerlendirdi. Tusk Twitter´dan şu paylaşımda bulundu:

"Siyasiler gelir ve giderler ancak insanlar için yarattıkları sorunlar kalır. Tek üzüldüğüm husus, Brexit düşüncesi Davis ve Johnson ile beraber gitmedi. Ama? Kim bilir?"

Birleşik Krallık, Haziran 2016´da yapılan referandumla yüzde 48´e karşı yüzde 52 oyla AB´den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017´de de Lizbon Anlaşması´nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

´Vote Leave´ (Terk etmeye oy ver) kampanyasıyla referandumdan Brexit kararı çıkmasında başrollerden birini oynayan Johnson´ın hükümetten ayrılmasının, May´i güvensizlikoylaması sürecine kadar götürebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

MUHAFAZAKAR PARTİDE LİDERLİK YARIŞI BAŞLAR MI?

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, Johnson´ın istifasının, May için can sıkıcı ve zor bir durumu tam anlamıyla bir krize dönüştürme potansiyeli taşıdığını belirtti. Boris Johnson´ın 2016 referandumunda ´Brexit kampanyasının yüzü´ olduğunu hatırlatan Kuenssberg, onun istifasının Muhafazakar Parti´de liderlik yarışını tetikleyebileceğine dikkat çekti.

ALİ KEMAL´İN TORUNU BORIS

Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu´nun linç edilerek öldürülen son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal´in torunu Stanley Johnson´ın oğlu.

2015´te AB´yi vuran sığınmacı krizini takip eden Brexit kampanyasını neredeyse tümüyle yalanlar üzerine kuran Johnson, AB korkusu yaymak için Türkiye´yi de malzeme yapmış, Türkiye´nin kısa süre içinde AB´ye üye olacağını iddia etmişti.

2016´da Daily Telegraph gazetesinde yayımlanna yazısında Almanya Başbakanı Angela Merkel´i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ´kaprislerine boyun eğmekle´ suçlayan, ´´Merkel, Erdoğan´ı memnun etmek için komedyenleri susturuyor´´ diyen Muhafazakar Partili eski Londra Belediye Başkanı, The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray´in açtığı ´Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a hakaret içerikli şiir yarışmasında´ da birinci gelmişti.

 

 iha/haber merkezi


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli