İŞ DAVALARINA ZORUNLU ARABULUCUK YÖNTEMİ HEDEFLENİYOR
EKONOMİ 1.06.2016 12:19:48 425 0

İŞ DAVALARINA ZORUNLU ARABULUCUK YÖNTEMİ HEDEFLENİYOR

Hazırlandığı bildirilen İş Mahkemeleri Kanunu tasarısının 3´üncü maddesinde bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmnın zorunlu hale getirileceği haber

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Oğuz konu hakkında şu bilgileri aktardı:

?Arabulucuk, yargının hızlandırılması için getirilmiş olan güvenli, gizliliği esas alan, gönüllülük prensibine dayanan ve özellikle yargıda birikmiş olan birikmiş olan davaların iş yükünün azaltılması için getirilmiş olan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur? dedi. Arabuluculuk kavram olarak, aralarında davaya konu olmuş ve olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin problemlerini bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere edip, çözüme kavuşturmaya çalıştıkları bir süreç olmakla birlikte, şahısların iletişimini kolaylaştırarak, kişileri masada tutan bazı sistematik yöntemler uygulamasıyla biliniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ?Türk İş Hukuku´nda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları? adlı kitabının yazarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nda Toplu İş Sözleşmesi alanında arabuluculuk yapan, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Oğuz, ?Arabulucuk, yargının hızlandırılması için getirilmiş olan güvenli, gizliliği esas alan, gönüllülük prensibine dayanan ve özellikle yargıda birikmiş olan birikmiş olan davaların iş yükünün azaltılması için getirilmiş olan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur?

?DAVA AÇILMADAN ÖNCE ARABULUCULUĞA BAŞVURMAK ZORUNLU HALE GETİRİLECEKTİR? 

Oğuz, getirilmesi planlanan İş Mahkemeleri Kanunu tasarısının 3´üncü maddesi iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğa ilişkili olduğunu belirterek, ?Bu Kanun tasarı taslağına göre kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale getirilecektir. Bu hususta, arabuluculuğa başvurulacak uyuşmazlıklar kanundan, bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklı bireysel hak uyuşmazlıkları olacaktır. Tasarı taslağındaki açılacak davalarda ibaresi nedeniyle menfaat uyuşmazlıklarının çözümü için bu kanun kapsamında arabuluculuğa başvurulamayacaktır. Toplu menfaat uyuşmazlıklarının çözümünde başvurulabilecek arabuluculuk müessesesi 6356 sayılı STİSK (Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Kanunu) ile düzenlenen olağan veya olağanüstü arabuluculuklardır. İş ilişkisinden kaynaklanan işverenin alacaklarıyla ilgili davalarda, işçiye verilen disiplin cezalarıyla ilgili davalar gibi diğer davalarda zorunlu arabuluculuk hükümlerine başvurulamayacaktır? diye konuştu.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı