?İŞBİRLİĞİ YAPTIĞIM İÇİN BENİ ÖLDÜRMEK İSTEDİLER?
DÜNYA 8.12.2017 12:09:55 268 0

?İŞBİRLİĞİ YAPTIĞIM İÇİN BENİ ÖLDÜRMEK İSTEDİLER?

Rıza Sarraf, tanıklık yaptığı duruşmaların son gününde kaldığı hapishanede bir kişinin kendisine saldırıp öldürmeye çalıştığını iddia etti ve güvenliğinden endişe edip etmediği yönündeki bir soruyu da, ?Türkiye´deki ailem için endişeliyim? yanıtını verdi

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi´nde 28 Kasım´da başlayan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın sanık, Rıza Sarraf´ın tanık olarak yer aldığı davanın sekizinci duruşması da sona erdi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Sarraf tanıklığının son gününde hem savunma hem de savcılıktan gelen çok sayıda soruyu yanıtladı; önemli açıklamalarda ve iddialarda bulundu.

?Ailem için endişeliyim?

Rıza Sarraf, duruşmanın öğleden sonraki son bölümünde, kaldığı hapishanede bir kişinin kendisine saldırıp öldürmeye çalıştığını iddia etti. Sarraf, ?İşbirliği yaptığım için bana saldırdı ve beni öldürmek için talimat aldı" dedi.

Sarraf, güvenliğinden endişe edip etmediği yönündeki bir soruyu da, ?Türkiye´deki ailem için endişeliyim? yanıtını verdi.

?Türkiye Cumhuriyeti malvarlığıma el koydu?

Savcı, Sarraf´a servetine, yat ve paralarına erişimi olup olmadığını sordu. Sarraf, ?Türkiye Cumhuriyeti hepsine el koydu. Benimle alakalı olduğu iddia edilen ancak aralarında hiç tanımadığım kişilerinde bulunduğu 18 kişinin malvarlığına el konuldu? dedi.

Sarraf, Türkiye´de hakkında casusluk soruşturması açıldığını da belirtti ve malvarlıklarına el konulan bu kişilerin kendisiyle bağlantılı olarak casuslukla suçlandığını; ancak onları tanımadığını vurguladı.

?Mesajlarda bahsi geçen damat, Berat Albayrak?

Savcı, Sarraf ile avukatı arasında 2014 yılında geçen bazı yazışmalarla ilgili çeşitli sorular da yöneltti. Sarraf mesajların konusunun Halkbank´la ticarete yeniden başlamak olduğunu söyledi. Savcının, ?Orada damat ile başlayan bir mesaj var. Bu damat kimdir?? sorusunu ise ?Berat Albayrak. Türkiye Enerji Bakanı. O dönem Enerji Bakanı değildi? şeklinde yanıtladı.

Savcı, Sarraf´a, ?Mesajlarda ?BB? ile görüşmeden bahsedilen bir yer var. Bu mesajdan ne anlıyorsunuz?? sorusunu yöneltti. Sarraf bu soruyu da, ?Başbakan ile görüşeceğini söylüyor ve genel müdürü de çağırıp (dönemin Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu) ?Başlayın´ diyecekler? diye yanıtladı. Sarraf, Hakim Berman´ın ?BB kim?? sorusuna da ?Başbakan efendim? yanıtını verdi.

"Tanık koruma programına başvurmadım"

Savcı, Sarraf´a aralarında yapılan işbirliği anlaşmasıyla ilgili bazı sorular da yöneltti. Sarraf, savcılıkla yapılan bu anlaşma kapsamında tanık koruma programından yararlanabileceğini, ancak henüz bu programa başvurmadığını ifade etti.

Savcının, tanıklık karşısında cezaevinden çıkabileceği yönünde bir vaat verilip verilmedi sorusunu da Sarraf, ?Hayır? diye yanıtladı.

Rıza Sarraf, işbirliği anlaşmasını kabul etmek için neden beklediğini ise, ?Birincisi ABD ile Türkiye arasında politik yollardan çözüm bekledim. İkincisi işbirliğinin risklerini göz önünde bulundurdum, düşünmem gerekti? sözleriyle anlattı.

"Zafer Çağlayan´a piyano ve kol saatini rüşvet olarak verdim"

Savcı Sarraf´a 2013 yılında hapisten nasıl kurtulduğunu yeniden sordu. Sarraf, savcılığın, ?Türk yetkililere rüşvet verdiniz mi?? sorusunu ?Evet? diye yanıtladı. Savcı, Sarraf´a eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan´a verdiği kol saati ve piyanonun rüşvet olarak mı verildiğini sordu. Sarraf, bu soruları da, ?Evet? şeklinde yanıtladı.

Halkbank Sarraf´ı ABD´li yetkililere şikayet etmiş

Bugün yapılan duruşma savunma ile savcılığın delillerin sunumu ve tanıklarla ilgili çeşitli itirazlarıyla başladı. Hakim Richard Berman usül konusunda savunma ve savcılığın görüşlerini dinledi. Bu tartışmalar sırasında Atilla´nın avukatı Victor J. Rocco, çok önemli bir iddia ortaya attı. Rocco, 2014 yılının Ekim ayında Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Atilla´nın ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle Halkbank adına yaptıkları görüşmede Sarraf´ın yaptırım listesine konulmasını önerdiklerini iddia etti.

Eski CIA Direktör Yardımcısı ifade verdi

Jüri üyelerine ABD´nin yaptırım sistemini anlatmak üzere davet edilen eski CIA Direktör Yardımcısı David Cohen, Yabancı Varlıklar Denetleme Ofisi (OFAC) konusunda bilgi verdi. Cohen, OFAC´ın nasıl çalıştığını ve kurumun uyguladığı düzenlemelerin yapısını anlattı. Cohen, Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde Halkbank´la ilgili bilgi edindiğini ifade etti. İstanbul´da Halkbank yetkilileriyle bir araya geldiğini belirten Cohen´in tanıklığına Cuma günkü duruşmada devam edilecek.

Sarraf´ın, tanık olarak savunma ve savcılık tarafından yapılan sorgulaması yedi oturumda tamamlandı. Rıza Sarraf, bundan sonraki süreçte, savunma ve savcılık anlaşırsa yeniden tanık olarak dinlenecek.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli