İTU desteği için son gün 30 Mart
TARIM 27.03.2018 12:35:43 435 0

İTU desteği için son gün 30 Mart

üreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, 17 Eylül 2017 tarihinde başlayan "İyi Tarım Uygulamaları (İTU)" desteği başvurularının, 30 Mart 2018 Cuma günü mesai saati sonunda tamamlanacağını duyurdu.

Üreticilerin başvurularını bağlı bulundukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine yapmaları gerektiğini hatırlatan Doğan, aksi takdirde çiftçilerin destekten faydalanmalarının mümkün olamayacağını söyledi.

Türkiye´nin yaş meyve ve sebze ihtiyacının önemli bir kısmının Çukurova´dan karşılandığını ifade eden Doğan, Adana´daki çiftçilerin tamamının iyi tarım uygulamaları kapsamına alınması için çalıştıklarını kaydetti.

İyi tarım yapan üreticilere bankalardan yüzde 4 faizle kredi kullanma imkanı sunulduğunu dile getiren Doğan, "İyi tarım uygulamaları ile çiftçiye dekar başına meyve ve sebzede bireysel sertifikasyona 50 lira, grup sertifikasyonuna 40 lira, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde 100 lira, grup sertifikasyonuna 80 lira, örtü altı üretimde 150 lira destek sağlanıyor. Çiftçilerimizin bu fırsattan yararlanmasını istiyoruz. Son günlerde yaşanabilecek yoğunlukları göz önüne alarak başvurularını biran evvel yapmaları kendilerinin yararlarına olacaktır." dedi.

Ürünün ekilmesinden sofraya gelene kadar tüm üretim ve pazarlama aşamalarını kapsayan İTU´nun güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu uygulama ile üreticinin kazancı ve rekabet gücü arttığı gibi tüketicilerin de sağlığının korunduğunu dile getirdi.

Uygulama ile çiftçinin ürettiği mahsulün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından "İyi Tarım Ürünü Sertifikası" ile belgelendirildiğini açıklayan Doğan, üreticilerin üretim kararını vermeden önce "Toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bulaşık olması ve bitişik alanlara etkisi" dikkate alarak risk değerlendirilmesi yapması gerektiğini ifade etti.

İyi tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli işlemleri yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurulması gerektiğini anımsatan Doğan, şunları söyledi:

"Üretim sırasında yapılan bütün işlemler kayıt altına alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulmalıdır. Bu kayıtlar; ürün çeşidi, bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, teknik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir."

İTU ile üretilen ürünlerin tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalar olduğunu vurgulayan Doğan, "İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğine (İTUD) göre 2017´de üretim yapmış, hasadını gerçekleştirmiş ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenmiş İTU Sertifikasına sahip olanlara ve Örtü Altı Kayıt Sistemi´nde (ÖKS) kayıtlı olanlara desteğe tabi alan hesaplanarak ödenecek. Unutmamalıdır ki ; İTU sertifikası ürünün markası olacaktır." diye konuştu.

 YZO Başkanı Doğan, çiftçilerin 30 Mart mesai bitimine kadar, söz konusu destek için "İyi tarım sertifikası, sertifikasyon kuruluşunun verdiği teknik ek, ek 6, Tarım Müdürlüğü´nde doldurulan başvuru dilekçesi, destekleme talep formu" ile başvurularını geciktirmeden gerçekleştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli