Kalp ameliyatlarında yeni yöntem
SAĞLIK 25.05.2018 11:12:50 445 0

Kalp ameliyatlarında yeni yöntem

Gelişen teknoloji sayesinde hastanın daha az yara izi, daha az ağrı ve erken dönemde normal hayata dönmesini sağlayan videotorakoskopi ( bir video kamera ile göğüs içinin görüntülenmesi) cerrahi yöntemi kalp ameliyatlarında da uygulanıyor.

Kamu-Özel İş birliği modelini uluslararası standartlara uygun bir şekilde Türkiye sağlık sektörüne taşıyan bir yönetim anlayışı ile işletilen ve hastalardan hiçbir fark ücreti almadan hizmet verilen Adana Şehir Hastanesi, kalp hastalarının da korkulu rüyalarına son verdi.

 ÖZEL BİR EKİP OLUŞTURULDU

Adana Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Özsöyler, kapalı kalp ameliyatları olarak bilinen Minimal İnvaziv Cerrahisi için özel bir ekip oluşturduklarını, deneyim, bilgi, beceri, çalışma azmi ve donanım gerektiren bu yöntemi  gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hastayı tedavi ederken öncellikli hedeflerinin o kişiyi sağlığına kavuşturmak olduğunu hatırlan Özsöyler, "Hayat konforu, estetik; bunlar sekunder (ikincil) olarak düşündüğümüz şeyler. Biz hastaya faydalı olacağını düşündüğümüzde minimal invaziv yöntemleri kullanarak operasyonu gerçekleştiriyoruz. Kliniğimizde ayda ortalama 80 açık kalp ameliyatı yapılıyor. Bu ameliyatların hepsi minimal invaziv değil. Haftada birkaç uygun vakaya kapalı ameliyat yapıyoruz. Damar ve varis ameliyatları ise bu sayılara dahil değildir." dedi.

NEDEN KAPALI AMELİYAT?

Prof. Dr. Özsöyler, bu yöntemle ilgili bilgi verirken, türü ne olursa olsun her cerrahi girişimin bir travma olduğunu, bu travmanın şiddetinin yapılacak ameliyata ve kullanılacak tekniğe göre değiştiğini belirterek, "Ameliyat için açılan yaranın genişliği arttıkça, hastanın hastanede yatış ve iyileşme süreci uzar. Oysa açık cerrahiye ait bu dezavantajlar, "minival invaziv cerrahi" olarak adlandırılan ve açılan küçük deliklerden gerçekleştirilen yeni bir cerrahi teknik ile büyük ölçüde azaldı." diye konuştu.

YÖNTEMİN AVANTAJLARI

Prof. Dr. İbrahim Özsöyler, kalp ameliyatlarında son yıllarda sık uygulanan yöntemle, iki göğsün arasında bulunan ve halk arasında iman tahtası (sternum) diye bilinen kısımda küçük kesiler açıldığını söyleyerek, "Geleneksel bypass ameliyatlarında hastanın hem ameliyat esnasında kalbi durdurularak kalp-akciğer makinasına bağlanması, hem de göğüs kafesi kemiklerinin kesilerek işlemin yapılmasından dolayı yaşanan dezavantajlar minimal invaziv yöntemi ile minimuma indiriliyor." şeklinde konuştu.

 İNCE ALETLER VE KÜÇÜK KAMERALAR KULLANILIYOR

Minimal invaziv cerrahi tekniğiyle iki göğüs arası ya daha küçük kesilerek ya da o kemik hiç kesilmeden, kaburgaların arasında oluşturulan delikten girilerek video kameralar yardımıyla bu ameliyatların yapıldığını anlatan Prof. Dr. İbrahim Özsöyler, şöyle devam etti:

 "Bu yöntemle kalpteki delikleri tamir edebiliyoruz. Vücuda kan pompalayan kalbin sol karıncığında bulunan mitral kalp kapağını ve kalpten çıkan ana atardamar (aort) kapakçıklarını değiştirebiliyoruz. Cerrah ve yardımcı ekip için oldukça zor olan bu ameliyat yöntemi hastaya büyük estetik ve konfor kazandırıyor. Böylece hasta, daha az ağrı ve hızlı bir iyileşme süreci ile günlük hayata daha erken dönüyor. Ayrıca ameliyat sonrası enfeksiyon riski de daha az oluyor. Bu metotla ayrıca hasta uzun süreli antibiyotik kullanmak zorunda da kalmıyor."

HASTAYA, HASTANEYE, HEKİME VE DEVLETE KATKI SAĞLIYOR

Kapalı cerrahide kanamanın, açık ameliyatlara göre daha az olmasının hastada kan kullanımına bağlı oluşabilecek ek riskleri de azalttığını ifade eden Prof. Dr. Özsöyler, "Minimal invaziv cerrahinin uzman hekimler tarafından yapıldığında, güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmıştır. Günümüzde kalp kapak hastalıkları, koroner arter hastalıkları, kalp ritim bozukluğu gibi birçok hastalık bu şekilde tedavi edilebilmektedir. Kalbe ulaşmak için ince aletler ve küçük kameraların kullanıldığı bu yöntem ile özellikle yüksek riskli hastalara, açık cerrahinin en iyi yaklaşım olmayabileceği durumlarda ciddi fayda sağlıyor. Bu yöntem sadece hastaya değil hastaneye ve devlet ekonomisine büyük katkı sunuyor" şeklinde konuştu.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false