Karatepe UNESCO yolunda
KÜLTÜR SANAT 19.03.2019 10:36:23 1088 0

Karatepe UNESCO yolunda

Kısa adı KAVAK olan Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı, Karatepe´nin UNESCO Dünya Mirası Listesi´ne alınması için başlatılan çalışma kapsamında ?Karatepe-Aslantaş´ın Tarihçesi ve Unesco Dünya Kültür Miras Listesine Adaylık Süreci ? adlı konferans düzenledi.

Konferansın ev sahipliğini yapan KAVAK Başkanı Emine Varmış, Karatepe-Aslantaş´ın UNESCO´nun Dünya Kültür Miras Listesi adaylık başvurusunun KAVAK tarafından 02.01.2019 tarihinde Kadirli Kaymakamlığı´na, ardından değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına iletildiğini de ifade ederek, değerlendirilme aşamasında olan başvurunun 15.04.2019´da UNESCO´nun geçicici aday listesine alınmasını beklediklerini söyledi. 
Konferansa, Mimar Erol Doğan ve Mimar-Şehir Plancısı F.Yasemin Kara Acar konuşmacı olarak katıldı. Mimar Erol Doğan, ilk olarak 1946 yılında açığa çıkartılıp 1947 yılında kazılara başlanılan Karatepe-Aslantaş Örenyeri´nin öneminin 1939 yılında Kadirli´de ilkokul öğretmenliği yapan Ekrem Kuşçu tarafından belirlendiğini anımsattı. 
Kazı ve restorasyon çalışmaları süreci ile ilgili bilgiler veren Doğan, Prof. Dr. Halet Çambel´in çok büyük özverilerle Karatepe-Aslantaş´ı günümüze taşıdığını söyledi. Halet Çambel´in, kalıntıların kendi doğal çevresi içinde onarılarak yerinde korunmasını benimseyip uygulanmasını sağladığını anlatan Doğan, ?´Çambel´in, Karatepe´de planlamaya bütüncül yaklaşımı, gerçekten çağının çok ötesinde çığır açıcı bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır´´ dedi. 
Mimar- Şehir Plancısı F. Yasemin Kara Acar da UNESCO´nun tanımı, amacı, işleyiş şekli konularında bilgiler verdi. Karatepe-Aslantaş´ın, bulunduğu bölgenin 1958 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edildiğini belirten Acar, yapılan kazı çalışmalarıyla özgünlüğü ve bütünlüğünün korunarak bozulmadan günümüze ulaştırılmış olması, kültürel peyzaj değeri taşıyan özel bir tasarım olarak inşa edilen koruma çatıları, döneminin mimari, toplumsal ve siyasal yapısını özgün şekilde ortaya koyması gibi özellikleri ile UNESCO Dünya Mirası olması için istenen kriterleri sağladığının uzmanlarca da kabul gördüğünü belirtti. Acar, ?Karatepe-Aslantaş´ı arkeoloji dünyasında özgün kılan en önemli özelliği Fenikece ve Hitit-Luvi Hiyeroglif (Anadolu Hiyeroglifi) dilinde çift dilli yazıtlar olmasıdır. Bugüne kadar bilinen en uzun çift dilli metin sayesinde Anadolu´nun yerel dili olan Luvice çözülerek Hitit İmparatorluğunun da eski çağ tarihi bağlamında araştırılmasına önemli katkı sunulmuştur´´ diye konuştu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli