KILIÇDAROĞLU: ?OHAL BUGÜN KALDIRILSA 3 AY İÇİNDE FAİZ, 1 YIL İÇİNDE ENFLASYON YARIYA İNER?
SİYASET 20.11.2017 15:02:48 307 0

KILIÇDAROĞLU: ?OHAL BUGÜN KALDIRILSA 3 AY İÇİNDE FAİZ, 1 YIL İÇİNDE ENFLASYON YARIYA İNER?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomideki yapısal sorunların kangrenleşmeye başladığını söyledi. Uygulanan OHAL´in yerli ve yabancı yatırımcıları ürküttüğünü belirti

TÜİK´in yeni milli gelir hesaplama yöntemi konusunda ikna edici bir performans sergilemediğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, CHP´nin Merkez Türkiye Projesi ile gelişmişlik farklarının azaltılmasını sağlayacaklarını, petrokimya dahil büyük ölçekli yatırımlarla tulumbaya ilk suyu kamu eliyle koyacaklarını söyledi. Dünya gazetesinden Ferit B. Parlak´ın sorularını yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: OHAL´in yatırımcıları ürküttüğünü vurgulayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "OHAL bugün kaldırılsa 3 ay içinde faiz, 1 yıl içinde enflasyon yarıya iner" dedi.

´EKONOMİNİN ŞOKLARA DAYANMA GÜCÜ ZAYIFLIYOR´

Sonuç olarak ekonominin şoklara dayanma gücü iyice zayıflıyor. Bugün ekonominin tek derdi bu yapısal sorunlar değil. İktidarın yarattığı siyasi yapıda ekonominin yapısal sorunlarını daha da derinleştiren bir engel haline geldi. Keyfi tek adam yönetimi, yargı bağımsızlığının ayaklar altına alınması, hak, hukuk, adalet alanındaki kötüye gidiş, basın özgürlüğünün ortadan kaldırılması, üniversiteler üzerindeki baskılar, OHAL´in amacının dışına taşarak gereksiz şekilde uzayıp durması, dış politikada sağı-solu belli olmayan tehlikeli politikalar, yerli ve yabancı yatırımcıları ürkütüyor. Türkiye´de otoriterleşme eğiliminin hızla artmaya başladığı süreçle birlikte özel sektör yatırımlarının yerinde saymaya ve gerilemeye başlaması bir tesadüf değil. Yabancıların gayrimenkul alımı dışında doğrudan yatırımlarının böyle düşmesinin de asıl sebebi, hukukun, adaletin, basın özgürlüğünün olmadığı bir yerde kendilerini güvende hissetmiyor olmalarıdır.

´EN KISA ZAMANDA SEÇİM YAPILMALI´

Biz en kısa zamanda seçim yapılmasını istiyoruz. Bugün Türkiye´de 28 milyondan fazla vatandaşımız seçmediği belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Bir taraftan seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanırken diğer yandan bazı belediye başkanları tehditle görevden uzaklaştırılıyor. Milletvekilleri hapiste akademisyenler sürgün. Türkiye bu tabloyu taşıyamaz. Taşıyamadığı, ekonomik göstergelere de yansıyor. Bu ağır tablo karşısında tek çaremiz adil rekabet şartlarında yapılacak demokratik seçimdir. Bu tabloyu gördüğüm için aylar öncesinden parti yöneticilerine ve örgütlerimize seçime hazırlık talimatı verdim. Bütün hazırlıkları yakından takip ediyorum. Bütün ana sektörlere ilişkin çalışma yapıyoruz.

İlk adım olarak hemen şimdi OHAL kaldırılmalı. OHAL bugün kaldırılsa 3 ay içinde faizler, bir yıl içinde de enflasyon yarıya iner. Bizim ekonomi birimimizin yaptığı hesaplamalara göre OHAL´in yarattığı korku ve dehşet ortamı kalktığında geçmiş trendler analiz edilerek bir yıl içinde enflasyonun kayda değer bir şekilde azaltılabileceği, dar tanımlı işsizliğin tek haneli rakamlara ineceği hesaplandı. Ayrıca dış politikanın ekonomik maliyetleri üzerine de çalışıyoruz. Kısa vadede değiştirebileceğimiz bütün değişkenlerin maliyet ve getirilerini hesaplayarak bir yol haritası hazırlıyoruz. Aslında bunları 4 temel ilke şeklinde özetleyebiliriz. Bunların başında demokrasi geliyor. İkincisi ekonominin tutarlı ve sağlıklı programla yeniden yapılandırılması, üçüncüsü hukukun üstünlüğü. Bakın yargı bağımsızlığının olmadığı bir ülkede can ve mal güvenliğinden söz edilemez. Bir kararnameyle hükümet kızıp mal varlığınıza el koyabiliyorsa ve siz hiçbir hak arama merci yeri bulamıyorsanız yatırım yapamazsınız, yabancı da gelmez. Son olarak da tüketen Türkiye yerine üreten Türkiye´nin önünün açılmasıdır.

Rusya komşumuz, ABD müttefikimiz. Ama biz bağımsız bir ülkeyiz ve komşularımızla yüzlerce yıla dayanan ilişkilerimiz var. Bizim dış politikamızın iki ana ekseni var. Birinci ekseni ´Yurtta Sulh Cihanda Sulh´ ikinci ekseni ´Tam Bağımsız Türkiye´. Bu eksende savaşın maliyetini veya tam tersinden barışın getirisini hesaplıyoruz. Bu hesaplamada "stratejik derinlikle" başlayan kavgacı dış politikanın maliyetini barış döneminde gerçekleşen eğilimle karşılaştırarak hesaplıyoruz. Sadece yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimizdeki düşüşe bakıldığında kavgacı dış politikanın maliyeti daha iyi anlaşılır. 2012´de 30 milyar dolar olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri 2016 yılında 4 milyar dolara düştü. Bu kayıpları bütün ihracatımızda gelir kaybımız veya ithalatımızda gider artışımız olarak düşünün. Bu bizim mevcut koşullar altında kaybımızı gösteriyor. Bu kayıp sadece trend olarak bile hesaplansa on milyarlarca dolara ulaşılıyor.

Bugün dünyanın petrol ve doğalgaz kaynaklarının dörtte üçüne sahip olan komşularımızla kuracağımız iyi ilişkiler bizlere büyük zenginlik kazandırabilir. Son bir yılda 34 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleşti. Bu faturayı beşte bir oranında düşürebilsek yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf etmiş olacağız. Biz göreceli üstünlüğe sahip olduğumuz tarım, turizm, inşaat gibi sektörlerimizle komşularımızda sahip oldukları enerji kaynaklarıyla büyük sinerji yaratabiliriz. Bizde un var, komşularımızda yağ var. Beraber helva yapmak için tek ihtiyacımız şeker. Şeker de barışçı dış politikamızdır. Barış ile sağlayacağımız ucuz enerji kaynaklarıyla sanayicilerimizin küresel rekabet gücünü artıracağız.

Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu ile ilgili kapsamlı bir proje üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Merkez Türkiye projemiz kapsamında bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacağız. İnşallah Güneydoğumuzu başta petro-kimya ürünleri olmak üzere ülkemizin temel üretim girdilerini üreten dev tesislerle buluşturacağız. Bu tesisler için kamu-özel işbirliği önceliğimiz olacak. Eğer özel sektör isteksiz davranırsa tulumbaya ilk suyu kamu eliyle koyacağız."

´EKONOMİDE BU KADAR SORUN VARKEN İŞ DÜNYASI SESİNİ ÇIKARMIYOR´

"Ekonomide bu kadar sorun, bu kadar belirsizlik ve yanlış yönetim varken iş dünyasının örgütlerinin sesinin çıkmıyor olması önemli bir eksiklik. İş insanları mevcut keyfi yönetim ve siyasal baskılar karşısında çekingen duruyorlar. Bunu anlayabiliyoruz. Ama ekonomi bu kadar kritik, bu kadar bıçak sırtında giderken sorunların faturasını ve önümüze çıkardığı riskleri en yakından gören ve yaşayanların, düşüncelerini, eleştirilerini, çözüm önerilerini açıkça ve yüksek sesle dile getirmeleri bugün her zamankinden daha önemli, daha değerli. Bu aynı zamanda bir görev, bir sorumluluk. İş dünyasına çağrım, gördüğünüz yanlışları anlatın, eleştirilerinizi paylaşın, çözüm önerilerinizi ortaya koyun."(HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli