“Kredi kartı kullanımı arttıkça borçlu sayısı da artıyor”
EKONOMİ 27.11.2019 12:15:00 698 0

“Kredi kartı kullanımı arttıkça borçlu sayısı da artıyor”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken:" Artık reşit olmayan gençlerin bile elinde kredi kartı olduğunu, ilk 9 ayda kredi kartı borcunu ödememiş 673 bin kişinin bulunduğunu belirterek, piyasada 68,5 milyon kredi kartı mevcut" dedi.

Kredi kartı kullanımının arttığına ve reşit olmayan çocuklar ile gençlerin bile elinde kredi kartı olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Önceden gençler ve çocuklar çıraklık yaparak para kazanmayı, kumbara ile para biriktirmeyi öğrenirdi. Şimdi ise kumbara alışkanlığı yerini kredi kartlarına bıraktı. Artık reşit olmayan çocukların ve gençlerin bile elinde kredi kartları var. Kredi kartı sayısı 9 yılda yüzde 41 arttı. Kredi kartlarına yüklenmek, hatta artık 18 yaşından küçük çocukların eline bile kredi kartı vermek önce aile bütçemizi daha sonra ekonomimizi sarsar” dedi.
Kumbara kültürü bilmeyip aksine ellerinde kredi kartları olan çocukların olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Eskiden çocuklar çıraklık yapar, emek harcayarak para kazanma davranışını kazanır, toplumla kaynaşır, kumbaralar ile para biriktirmeyi ve harcamayı öğrenirdi. Şimdi ise kumbara şöyle bir kenarda dursun, artık reşit olmayan çocukların ve gençlerin bile elinde kredi kartları var. Kumbara yok oldu, tasarruf bitti. Tamamen harcama alışkanlığı ile yetişen bir nesil geliyor. Öyle ki 2010 yılında 46 milyon olan kredi kartı sayısı bu sene ilk 9 ay sonunda 68,5 milyona çıktı. İnternetten alışverişlerin yaygınlaşmasının bunda tabii etkisi büyük ama kart kullanımı arttıkça borçlu sayısının arttığı rakamlar ortada. Kredi kartlarını olabildiğince az kullanmak ve çocuklarımıza da özendirmemek gerekiyor” dedi.


Kredi kartının da, kredi kartı borçlularının da arttığını belirten Palandöken, “Her geçen gün kredi kartı kullanımı ve borçlu sayısı artıyor. Öyle ki bu yılın ilk 9 ayında kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 54 bin 619 kişi artarak 673 bin 189’a çıktı. Bireysel kredi kartı borcu devam eden ise 2,5 milyon kişi var. Piyasadaki nakit sıkışıklığı ile kredi kartlarına yüklenme arasında bir kısır döngü yaşanıyor. Kredi kartı kullanımı arttıkça nakit sıkışıklığı yaşanıyor, nakit sıkışıklığı yaşanan piyasada kartlara yükleniliyor. Maalesef bunun kimseye faydası olmadığı gibi önce ailemizi, sonra da ekonomimizi olumsuz etkileyecek bir durum” diye konuştu.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli