KÜRESEL EĞİTİM KRİZİNE KARŞI YENİ BİR FON OLUŞTURULDU
EĞİTİM 23.05.2016 16:59:56 324 0

KÜRESEL EĞİTİM KRİZİNE KARŞI YENİ BİR FON OLUŞTURULDU

EĞİTİM BEKLEYEMEZGirişimi adıyla oluşturulan fon ile olağanüstü durum ve uzamış kriz koşullarında 13,6 milyon çocuk ve gence önümüzdeki beş yıl içinde kaliteli eğitim sağlanmasını amaçlanıyor.

 

 

 Küresel ve ulusal kuruluşların yeni bir fon oluşturma çalışmalarına başladıkları bildirildi.  Amaç, olağanüstü durumlardan ve uzun süredir devam eden krizlerden etkilenen çocuk ve gençlerin eğitimine yönelik desteğin daha iyi koordine edilmesi ve bu alandaki yatırımların artırılması.
 
Bugün dünyada okul çağında olan her dört çocuktan biri (hemen hemen yarım milyar çocuk) krizlerden etkilenen ülkelerde yaşıyor. Bu çocukların ve gençlerin yaklaşık 75 milyonu ise ya hiç okula gitmiyor, giderse de iyi eğitim alamıyor ya da okulu tamamen bırakma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
 
İstanbul´da gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi´nde duyurulan Eğitim Bekleyemez ? olağanüstü durumlarda eğitim için fon girişimi, silahlı çatışma, doğal afet ve salgın hastalık gibi kriz durumlarında yaşayan 13,6 milyon çocuk ve gence ulaşmayı amaçlıyor. Bu kesimlere önümüzdeki beş yıl içinde kaliteli eğitim sağlanması, devamında da, 2030 yılına kadar da acil eğitim ihtiyacı ihtiyacı içinde olan 75 milyon çocuk ve gence ulaşılması hedefleniyor.
 
Bugüne dek fona katkıda bulunanlar arasında Dubai Cares, Avrupa Birliği, Hollanda, Norveç, Birleşik Krallık (BK) Uluslararası Kalkınma Bakanlığı ve ABD Hükümeti yer alıyor.
 
Dünyanın çeşitli yerlerinde eğitim sistemleri şiddetli silahlı çatışmaların, doğal afetlerin ve acil durumların getirdiği yıkım ve zorlanmalara maruz kalıyor; çocuklar, yetişkinlik dönemine geldiklerinde güvenli, güçlü topluluklar ve ekonomiler oluşturmak için ihtiyaç duyacakları becerileri edinemiyor.
 
Ortalama olarak bakıldığında insani yardımlardan eğitime giden pay yüzde 2´nin altında.  Dahası, uzun süren krizlerle baş edebilecek eğitim sistemlerinin, kısa dönemli ve gelip gelmeyeceği belli olmayan yardımlardan oluşan bir zeminde sürdürülme olasılığı oldukça düşük. Beş yıllık bir dönem için 3,85 milyar dolar kaynak sağlama hedefi olan Eğitim Bekleyemezgirişimi öngörülebilir bir kaynak akışıyla kriz dönemlerindeki insani müdahalelerle daha sonraki uzun dönemli kalkınma arasındaki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.

İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARIN YETKİLİLERİ NELER DEDİLER? 


ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Yöneticisi Gayle Smith: "Mülteci olmaya zorlanan çocukların eğitimden mahrum kalmamalarının sağlanması ivedi bir gerekliliktir. ?Eğitim Bekleyemez?, eğitim sağlamak için ihtiyaç duyduğumuz araçları geliştirerek geleceğe uzanma potansiyeline sahiptir ve yeni fon kaynaklarının harekete geçirilmesini vaat etmektedir.?
 
BK Uluslararası Kalkınma Sekreteri Justine Greening: ?Bugün, çatışma ya da kriz ortamlarındaki 37 milyon çocuk okula gidememektedir. Bir kuşak genç eğitim fırsatlarını  kaçırmakta, geleceği ellerinden alınmaktadır ve bunun da barışçıl ve istikrarlı bir gelecek için zemin oluşturamayacağı açıktır. Ne bu çocukların eğitimi ne de desteğimiz bekleyemez. BK, bu küresel soruna yanıt vermeye yönelik çabalara öncülük etmekte, Suriyeli mülteci çocukların eğitimi için UNICEF ve ortaklarıyla ?Kayıp Kuşak Olmasın? girişiminin gelişmesine yardımcı olmaktadır; ancak, Suriyeli çocuklar, tüm dünyada olumsuzluklardan etkilenen milyonca çocuğun sadece bir bölümüdür. BK bu nedenle Eğitim Bekleyemez girişimini 30 milyon sterlinlik bir taahhütle desteklemektedir. BK uluslararası topluluğun her çocuğa daha parlak bir gelecek için gerekli olan eğitimi sağlamaya yönelik çabaları daha da artırdığını görme arzusundadır.?
 
Birleşmiş Milletler Küresel Eğitim Özel Elçisi Gordon Brown: ?Salt durumdan etkilenen çocuk sayısına bakıldığında bile hemen harekete geçme gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu genç insanlar eğitim imkanını kaçırmakta ve bu durum dünyayı kuşaklar boyu etkileyecek ?çok kapsamlı bir küresel krize? dönüşmektedir.?
 
Eğitim için Küresel Ortaklık (GPE) Başkanı Julia Gillard: ?Yeni fon, insani yardımlarla uzun dönemde kalkınma arasındaki önemli bağlantının kurulmasına yardımcı olacak, çocukların eğitiminin göz ardı edilmemesini sağlayacaktır. GPE ?Eğitim Bekleyemez? girişimini güçlü biçimde desteklemekte ve çocukların çatışma, olağanüstü durum ve uzun süren kriz dönemlerinde de okula gidebilmelerini sağlama adına bu girişimi başarıya ulaştırmada kararlıdır.? 
 
Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Lilianne Ploumen: ?Bugün insani açıdan olağanüstü durumlar ve krizler nedeniyle 75 milyon çocuk eğitim hakkından yararlanamıyor. Bu çocuklara bir gelecek verebilmek için eğitim yaşamsal önemdedir. ?Eğitim Bekleyemez´ fonu, tam zamanında oluşturulmuştur.?

Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende: ?Bu, doğru zamanda, doğru girişimdir. Çatışma bölgelerinde ve krizlerde çocuklara ve gençlere kaliteli eğitim sağlama yönündeki çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Eğitimsiz milyonlarca çocuğun damgasını vuracağı bir geleceği göze alamayız.?

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake: ?Çocukların, olağanüstü durumlarda da eğitime ihtiyacı yoktur: çocukların özellikle olağanüstü durumlarda eğitime ihtiyacı vardır. Eğitim olmadan kendi geleceklerini inşa edecekleri bilgi ve becerileri nasıl edinecekler? Gün gelip toplumları için daha barışçı, istikrarlı bir gelecek yaratma çabalarına nasıl el verecekler? İnsani açıdan olağanüstü durumlara sıkışıp kalan ve bugün okula gitmeyen tüm çocukların hemen hemen yarısını oluşturan bir kesime odaklanmazsak eğitim alanında küresel kalkınmahedeflerine ulaşmayı nasıl umabiliriz?
 
Eğitim için Küresel Ortaklık Nedir?

Eğitim için Küresel Ortaklık; en yoksul, en güç durumda olanlara, savunmasız ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşayanlara öncelik tanıyarak her çocuğun kaliteli temel eğitim alması için 60´tan fazla gelişmekte olan ülkeyle birlikte çalışmaktadır.

Küresel Ortaklık eğitim için kaynakları harekete geçirmekte ve kanıtlara dayalı planlama ve politikalar temelinde etkili eğitim sistemleri kurmaları için gelişmekte olan ülkelere destek vermektedir.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli