Menevşe:
EKONOMİ 24.10.2017 12:37:36 493 0

Menevşe:"Rekabette avantaj AR-GE ve inovasyonla yakalanabilir"

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, firmaların büyümesi ve gelişmesine dönük olarak KOSGEB ve TÜBİTAK´ın AR-GE, inovasyon ve tasarıma dönük çok sayıda destek programının yanında, Ekonomi Bakanlığı´nın da sektörel kümelenme faal

Adana Ticaret Odası tarafından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve KOSGEB işbirliğiyle; hazır giyim ve deri ürünleri sektörlerine yönelik olarak, "AR-GE, Tasarım Destekleri ve Proje Teklifi Verme Semineri" düzenlendi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, yaşadığımız bilgi çağında AR-GE ve inovasyonun rekabette büyük üstünlük sağladığını vurguladı. Menevşe, "Ülke olarak sanayi ve üretimde bir üst lige çıkma mücadelesi içerisindeyiz. Bu mücadelede şüphesiz en önemli avantajı AR-GE ve inovasyonla sağlayabileceğiz. Gerek üretim hacmimizin ve kalitemizin yükseltilmesinde gerekse yaratılan katma değerinin yükseltilmesinde ARGE ve inovasyon anahtar rol oynamaktadır" dedi.

Türkiye´nin sırasıyla istihdam sorununu çözmek, ithalata bağımlılığı düşürmek ve emek-yoğun üretimden bilgi-yoğun üretim ve teknolojiye geçişi sağlanmak şeklinde üç büyük hedefi bulunduğunu kaydeden Menevşe, bunları başarmak için de öncelikle AR-GE, inovasyon ve tasarımda başarı sağlanması gerektiğini söyledi.

Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adana tekstil sektörü bakımından çok güçlü bir kent. Türkiye´de tekstilin anavatanı demek yanlış olmaz. Çukurova´da pamuğun yoğun olarak üretilmesi, Adana´da tekstili ve tekstile bağlı birçok sektörü hızla büyütmüş ve geliştirmiştir. Adana, bugün de Türkiye´de tekstil konusunda lider kentlerdendir. Ülkemiz için de tekstil 60 milyar dolar ciro, 27 milyar dolar ihracat ve 1 milyon istihdam ile çok önemli sektörlerden biridir. Hükümetimiz bilgi, teknoloji ve ihracat odaklı bir büyüme için bugün çok çeşitli teşvik ve destekler sağlamaktadır. Yatırım teşvikleri kapsamında firmalar gümrük vergisi muafiyeti,  KDV istisnası, vergi indirimi,  sigorta primi işveren desteği,  yatırım yeri tahsisi, faiz desteği,  gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, KDV iadesi alabilmektedir. Dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat vergisi muafiyetleri ile ara mal temin edilebilmektedir. İhracatın finansmanı için Eximbank kredileri ve tutarları oldukça yükseltilmiştir. KOSGEB ve TÜBİTAK´ın AR-GE inovasyon ve tasarıma dönük çok sayıda destek programının yanında Ekonomi Bakanlığımız da sektörel kümelenme faaliyetlerine önemli teşvik ve destekler sunmaktadır. Oda olarak biz de Adana ekonomisinin işletmelerin yani sizlerin büyümesi ile gelişeceğine inandığımızdan dolayı Türkiye´de örnek bir programla, üyelerimize yurtdışı fuarları ziyaret ve stand açma teşviği sunuyoruz."

Seminerin açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Reel Sektör AR-GE Uygulama Daire Başkanlığı´ndan Perviz Özdündar da, Yüksek Planlama Kurulu´nun 18 Haziran 2015 tarih ve 2015/25 numaralı kararıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´nın koordinatörlüğünde ilgili kamu kurum/kuruluşları ve özel sektörün katkıları ile hazırlanan ´Türkiye Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı´nın 25 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlandığını söyledi. Bu kapsamda, ´Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi gereği sektörde faaliyet gösteren firmalara mevcut Ar-Ge, Tasarım destekleri ve proje verme konusunda seminerler verilmesi görevinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin (TOBB) sorumluluğunda olduğunu ve seminerin bu çerçevede gerçekleştirildiğini bildirdi.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz ve konuyla ilgili firma yetkililerinin katıldığı seminerde daha sonra, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcısı Muhammed Fatih Taşkın, KOSGEB Adana Müdür Vekili Aysun Dördü ile Çukurova Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Uzmanı Murat Kaplan sunumlarını gerçekleştirdiler ve katılımcıların konuyla ilgili sorularını yanıtladılar.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli