MÜEZZİNOĞLU: ?TÜRKİYE  ANTİBİYOTİĞE DİRENCİN EN YÜKSEK OLDUĞU BİR ÜLKE?
SAĞLIK 19.11.2015 15:37:05 304 0

MÜEZZİNOĞLU: ?TÜRKİYE ANTİBİYOTİĞE DİRENCİN EN YÜKSEK OLDUĞU BİR ÜLKE?

Dünya Sağlık Örgütü´nün 18 Kasım´ı akılcı antibiyotik kullanımıyla ilgili hafta olarak ilan etmesi ile Türkiye´de de bu kapsamda ?Akılcı İlaç Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu? İstanbul´da yoğun katılımlı olarak gerçekleştirildi

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, "Türkiye antibiyotiğe direncin en yüksek olduğu bir ülke, kimse ben de dahil kendimizi bu sorundan ayrı tutamayız. Burada ciddi bir sorun var ve buna biz duyarlılık göstermek zorundayız. Dünya Sağlık Örgütü, 18 Kasım´ı bu anlamda akılcı antibiyotik kullanımıyla ilgili hafta olarak ilan etmiştir. Bunu hafta olarak değil, yıl olarak hep gündemimizde, mesleğin mensupları olarak da meslek hayatımızın tamamında merkeze almamız lazım. Bu yalnız antibiyotikle de sınırlı değil. Antibiyotik bugün için önceliğimiz ve topluma ciddi bedeller ödetiyor. Bu ekonomik bedel değil. Ekonomik bedelin her halükarda telafisi bulunur ama sağlıkla ilgili ödettiği bedellerin telafisi çok zor, hatta bazen imkânsızdır. Bu nedenle biz duyarlılığımızı merkeze alarak, toplumda farkındalık oluşturabiliriz" dedi. 

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü´nün değişik parametrelerle antibiyotik kullanımıyla ilgili 42 ülke arasında yaptığı değerlendirmede Türkiye´nin gelişigüzel antibiyotik kullanımında birinci sırada olduğunu belirterek, "Sağlıkta yakaladığımız başarılar tabii ki önemli ama buradaki eksiğimizi de çok net ve acımasız şekilde görmeliyiz" dedi.

Müezzinoğlu, Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu´nda yaptığı konuşmada, çok önemli bir konu başlığını konuştuklarını söyledi.

Ayrıca Müezzzinoğlu, "Bugün burada bir ayıbımızı, eksiğimizi, kusurumuzu konuşuyoruz. Gerçekten burada ülkenin en iyi eğitimi görmüş, tıp eğitimi alanında da dünya ile yarışacak bir mesleğin mensupları olarak, ülkemizdeki akılcı ilaç kullanımı veya akılcı antibiyotik başlığında olduğumuz noktayı tartışıyor olmak, bir taraftan mutluluk vesilesi konuyu gündeme almamız ama bulunduğumuz noktaya baktığımızda da ciddi bir eksiğimiz, kusurumuz, kelime belki medyaya da yansıyacak ama ciddi bir ayıbımız. Dünya Sağlık Örgütü´nün değişik parametrelerle antibiyotik kullanımıyla ilgili 42 ülke arasında yaptığı değerlendirmede Türkiye, gelişigüzel antibiyotik kullanımında birinci sırada çıktıysa, sağlıkta yakaladığımız başarılar tabii ki önemli ama buradaki eksiğimizi de çok net ve acımasız şekilde görmeliyiz."

Müezzinoğlu, "Arabanın camını açıp eczacıya ´Şu antibiyotiği verir misin?´ onun da arabadan inmeden antibiyotiği alıp direksiyon başında bize verdiği bir sistem, oturulup konuşulması, acı acı tartışılması gereken bir konu var" dedi.

ÜNÜVAR: ?SAĞLIK OKUR YAZARLIĞINA ÖNEM VERMELİYİZ?

Adana Milletvekili Prof.Dr. Necdet Ünüvar, açılış konuşmasına sözlerine Akılcı İlaç Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumuna bu kadar yoğun katılım ve ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.

Ünüvar, sözlerine ?Çok güzel bir sözümüz var İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yaşatmak için büyük yatırımlar yapıyoruz, tek bir amacımız var insanı yaşatmak. İnsan yaşatmak için olmazsa olmaz kullandığımız en büyük enstrümanlardan birisi de ilaçtır. İlacın doğru kullanılması ise çok önemlidir? dedi.

Ünüvar ?talebeliğimizden bugüne ilacı doğru dozda, doğru endikasyonda, doğru süre kullanımını hep bize hocalarımız öğretti.  Bizler de hoca olduk biz de talebelerimize aynı konuları öğretiyoruz.

Vatandaşın doğru ilacı kullandığı, doğru ilacı alsa bile doğru sürede, doğru dozu aldığından ne yazık ki emin değiliz

Bilim dünyası özellikle son yirmi otuz yıl içerisinde karşımıza akılcı ilaç kullanımı kavramını getirdi.

Sağlık Bakanlığımızın son yıllarda akılcı ilaç kullanımı konusunda çok ciddi çalışmaları var, bu konuda ulusal eylem planımız mevcut, pek çok stratejik adımlar atıyor, bu konuda etkinlikler düzenliyoruz? dedi.

Ünüvar sözlerine ?İngiltere´de, Amerika´da ve Almanya´da  bu konu Başkan ve Başbakan boyutunda  sahiplenme söz konusu? şeklinde konunun önemine vurgu yaptı.

Ünüvar son olarak şunları kaydetti:

?Toplumsal bilinçlendirme çok önemli olduğunu düşünüyorum.

İlkokuldan itibaren belki de ilkokuldan önce,  sağlık okur yazarlığını bu konudaki çalışmalarımızda ön planda tutulmalıyız,  biliyoruz ki erişkin eğitimi hem zor hem maliyetli, hem de edinilmiş yanlışları ileri yaşlarda düzelmek çok mümkün değil, sağlık okur yazarlığı kavramı ile ilköğrenimden itibaren doğru ilacı doğru şekilde kullanmayı mutlaka kişilere öğretmeliyiz. İşin eğitim ayağını da mutlaka olayın içine almalıyız? dedi.

DR. PAVEL URSA: ?TÜRKİYE ANTİMİKRABİYAL DİRENCİN YÜKSEK OLDUĞU BİR ÜLKE?

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursa´nın açılış konuşmasına ilaçlara dirençlilik hakkında dünyadaki çarpıcı teknik bilgileri vererek ve Türkiye´nin tablodaki durumunu katılımcılara anlatması ile başladı. Ursa ?Türkiye,  Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımızda antimikrobiyal  direncin yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldığını görebiliriz. Bu konuda Türkiye´de koordineli yoğun bir çalışma yürütülmesi ise Dünya Sağlık Örgütü açısından oldukça sevindirici ve önemsenmekte? dedi.

Ursa sözlerine son verirken özellikle antimikrobiyal direnç hiçbir ülke ve bölge ile sınırlı olmadığını görüyoruz ve Tükiye´nin bu alanda başarıları, diğer ülkelerde emsal gösterilecek bir başarı olacağını ifade ederek ?Eminin ki dünyanın Türkiye´den öğreneceği çok fazla şey var, bu toplantılar bu açıdan çok önemli? olduğunu ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu,  Adana Milletvekili ? Sağlık Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Necdet Ünüvar, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursa, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyyüp Gümüş, Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal , Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Erol ve bir çok akademisyen ile birlikte Sağlık Bakanlığı Bürokratları katıldı.

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false