?Özelleştirmeler tarıma da büyük darbe vuruyor?
EKONOMİ 28.04.2016 15:27:50 906 0

?Özelleştirmeler tarıma da büyük darbe vuruyor?

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Sulama Birlikleri Başkanları ile kapalı sistem sulamanın önemini ve Akyatan Lagünlerinin pis sulardan arınabilmesinin yollarını konuştu

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye´de ve özellikle Adana´daki yanlış özelleştirmeler nedeniyle kamunun büyük zarara uğratıldığını, işsizliğin tavan yaptığını belirtti. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla görüşmelerini aralıksız sürdüren İnşaat Mühendisi Tümer, bu kapsamda Adana´da çiftçiler için büyük önem taşıyan Sulama Birlikleri Başkanları ile bir araya geldi.
Tümer, Yenigök Sulama Birliği Başkanı Osman Gökçe, Kadıköy Sulama Birliği Başkanı Faruk Umar, Gökova Sulama Birliği Başkanı Hüseyin Tekdemir, Gazi Sulama Birliği Başkanı Avni Özşahin ve Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Oğuz Beyarslan´la sulama birliklerinin sorunlarını ve projelerini konuştu.
LAGÜNLER TEHLİKEDE
Sulama yatırımlarının artmasını dileyen birlik başkanları, çiftçinin can damarı olan Adana´daki Seyhan, Çatalan, Ceyhan ve Aslantaş barajlarının işletimlerinin özel şirketlere devredilme girişimlerinin büyük sorun doğuracağını dile getirdi. Seyhan nehir yatağının ıslah edilmesi gerektiğini belirten birlik başkanları, Akyatan Lagünleri´nin pis sulardan temizlenmesinin önemini anlattı. Lagünlerin  nesli tükenmekte olan flamingoların yaşam alanı olduğunu, caretta ceratta kaplumbağalarının yanı sıra her sezon 700 tona yakın balık ürettiğini ancak şimdilerde lagünlere dökülen pis sular nedeniyle kuşların, kaplumbağaların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, balık miktarının da 60 tona kadar düştüğünü vurguladı.
BİRLİKLER, KAPALI SULAMA SİSTEMİ İSTİYOR
Birlik Başkanları adına konuşan Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Oğuz Beyarslan, 1958´lerden kalma sulama kanallarının artık rantabl çalışmadığını dile getirerek, bir an önce kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi. Birlikler olarak kapalı sistem sulama drenajları için proje geliştirdiklerini, yetkililerden birliklerin geri ödemesi şartıyla bu sisteme geçilmesi için destek beklediklerine işaret eden Beyarslan, ?Mevcut sulama kanalları eski yılların ürün desenine göre inşa edilmiş. Öte yandan her yıl bin kamyondan fazla çöp çıkarıyoruz. Barajlarda özel şirketlerin çeşitli çalışmaları, çöpler, buharlaşma gibi nedenlerle su kaynakları çiftçinin kök bölgesine gelinceye kadar yüzde 25´ler seviyesine iniyor. Çiftçi sulamada büyük sorun yaşıyor. Su artık yetmiyor. Barajlarımız özelleştirmelerin dışında tutulmalı. Yetersiz sulama nedeniyle ürün desenimiz gelişmediği gibi istihdama da yeterli katkıyı yapamıyoruz. Tarımın geleceği için  sularımızı korumak zorundayız? dedi.
?ÖZELLEŞTİRMELER, TARIMA DA SEKTE VURUYOR?
Birlik Başkanlarının haklı taleplerini ilgili platformlarda dile getireceğini kaydeden CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise ?Türkiye, toprak ağalarından çok çekti. Şimdi de su ağaları türemeye başladı. Kapalı sistem modern tarıma geçişte çok önemli. Çiftçimiz bu sayede daha fazla suya kavuşur ve dünyadaki gelişmeleri de yakından takip eder? dedi.
Türkiye´de çeşitli özelleştirmelerin kamuyu büyük zarara uğrattığı gibi istihdama da darbe vurduğunu belirten Tümer, ?Tüm dünyada buya erişimin zorlaştığı günümüzde çiftçi için büyük önem taşıyan barajlarımızdaki özelleştirmeler, hidroelektrik santralleri ve çeşitli kuşatmalar tarıma büyük sekte vuruyor. Yasalar, yönetmelikler sivil toplum örgütlerine danışılarak hayata geçirilmelidir. Su, dünyanın en önemli sorunu haline gelmişken suyumuzun ve tarım sektörümüzün geleceğini teminat altına almak durumundayız. Çiftçinin hali ortadayken, yeni çözümler beklenirken tam tersi yeni sorunlarla karşı karşıya kalmasını kabul etmemiz beklenemez? diye konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli