Palandöken: “Su tasarrufunun önemi her geçen gün artıyor”
YAŞAM 27.10.2019 12:09:00 603 0

Palandöken: “Su tasarrufunun önemi her geçen gün artıyor”

TESK Genel Başkanı Palandöken, “Su fakiri bir ülke haline gelmemiz an meselesi” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Dört tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz tatlı su bakımından maalesef yeterli değil. Son zamanlarda yaşanan iklim değişikliği ve bunun oluşturduğu etkiler, ileri yıllarda su kaynaklarımızı etkileyebilir. Yağışlar azalıp kuraklık artınca su kaynaklarımız önemli ölçüde azalabilir. Bu yüzden su tasarrufu için acilen harekete geçmeliyiz” dedi.
Türkiye’deki suyun yüzde 73’ünün tarımda kullanıldığını ve iklim değişikliği ile beraber ileride tarımsal sulama ihtiyacının artabileceğini aktaran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynakları dahilinde toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su alanı var. Ülkemizdeki suyun yüzde 73’ü tarımda, yüzde 16’sı konutlarda, yüzde 11’i ise sanayide kullanılıyor. Yaşanan iklim değişikliği ile beraber ileriki yıllarda tarımsal su ihtiyacının yüzde 30 artması bekleniyor. Yani ileriki yıllarda suyun verimli kullanılması bugünden çok daha önemli olacak. Bunun için iyi bir su yönetimine ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Kişi başı su tüketiminde Avrupa’yı ikiye katladık”
Kişi başı su tüketiminde Türkiye’nin Avrupa’yı ikiye katladığını anlatan Palandöken, “Ülkemizin aldığı yağış miktarı dünya ortalamasının oldukça altında. Avrupa’daki ve dünyadaki diğer ülkelere göre kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından su sıkıntısı çeken ülkeler arasındayız. Ancak buna rağmen kişi başı günlük su tüketiminde dünya ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Dünyada kişi başı günlük 80 litre su tüketilirken Türkiye’de bunun iki katından bile fazla 190 litre su tüketiliyor. Eğer böyle giderse çok yakın bir gelecekte ülkemiz su fakiri bir ülke haline gelebilir. Hem ülkemizin geleceği hem de çocuklarımızın geleceği için su tüketimi alışkanlıklarımızı bir an önce değiştirmeliyiz” dedi.

“Küçük çaplı tasarruflar ileride hayat kurtaracak”
Su tasarrufu konusunda toplumsal duyarlılık geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Diş fırçalamadan tutun da bulaşık yıkamaya kadar hayatımızın her alanında su israfını önlemek için harekete geçilmeli. Su kaynaklarımız tükendiğinde zengin fakir demeden herkes bundan etkilenecek. Suyun adeta milli servetimiz olduğu ve israf edilmemesi gerektiğini unutmamalıyız. Küçük çaplı tasarruflar bile ileride su kaynaklarımız için hayati önem taşıyor. Çocuklarımızı bir damla suyun kıymetini bilerek yetiştirmeliyiz. Okullarda su tasarrufu konusunda eğitimler ve konferanslar vererek su duyarlılığı oluşturup geleceğe yatırım yapmalıyız” ifadelerini kullandı. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli