PENCE VE POMPEO TÜRKİYE
DÜNYA 16.10.2019 07:41:00 478 0

PENCE VE POMPEO TÜRKİYE'YE GELİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye’ye geleceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, başkanlığını Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yürüttüğü aralarında ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da yer aldığı bir heyetin Türkiye'ye geleceğini belirtti. ABD Kuvvetlerinin tamamını Suriye'den çekmek istediğini dile getiren Trump, ABD kuvvetlerinin polislik yaptığını söyleyerek, “Onlar polis değil çok farklı bir kuvvet” dedi.

Türkiye ve diğerlerine karşı daha sert bir tutum içerisinde olacaklarını dile getiren Trump, “Barışı ve güvenliği korumak zorundalar” dedi. Heyetin bölgede ateşkes talebinde bulunacağını söyleyen Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını bir kez daha dile getirdi.

ZİYARETİN  AYRINTILARI

VOA Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Türkiye ziyaretinin ayrıntıları netleşti.

Pence Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in  Türkiye'ye yapacakların ziyareti ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre Mike Pence Ankara'ya ABD'nin Suriye'de ateşkesin sağlanması konusundaki taahhüdünü ve Trump'ın çözüm bulunana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusundaki kararlılığını iletecek.

Açıklanan resmi programa göre Mike Pence Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek. Bu ziyaret Mike Pence'in Türkiye'ye Başkan Yardımcısı olarak yapacağı ilk ziyaret olacak.

Pence'in ziyaretinin ayrıntılarının netleşmesi öncesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Öncelikli hedefimiz Suriye’de ateşkesin sağlanması için diplomasi yürütmek. Türklerle samimi ve açık şekilde konuşmak” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili gazetecilerin Suriye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı. ABD askerlerinin tamamının Fırat’ın batısındaki Menbiç’ten çekildiğini doğrulayan yetkili Suriye’nin kuzeydoğusunda hava sahasının hala ABD’nin kontrolunda olduğunu belirtti.

“Ateşkes Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinde önemli unsur”

ABD Başkanı Donald Trump dün hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem YPG komutanı Mazlum Kobani ile bir telefon görüşmesi yapmış, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Türkiye’ye yönelik yaptırımları açıklayan Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in düzenlediği basın toplantısı sırasında Türkiye’ye gidecek heyete başkanlık edeceğini söylemişti.

Mike Pence Başkan Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkiye'nin Kobani'ye operasyon yapmayacağı konusunda güvence verdiğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilisi, Türkiye’nin operasyonunun daha önce nispeten istikrarlı bir çizgide ilerleyen Suriye’nin kuzeyinde karmaşaya yol açtığını söyledi. “İlişkiyi normale çevirme ihtimallerini değerlendirirken, Türkiye üzerindeki baskıyı arttırmayı planlıyoruz. Normale dönüşün önemli bir unsuru da ateşkes olacak” ifadelerini kullanan Dışişleri yetkilisi ateşkesten kastının da sahadaki güçlerin manevra yapmaması olarak tanımladı; “Hem Türk askerleri hem de SDG için de bunu söyleyebiliriz” dedi.

ABD'li yetkili Suriyeli Kürtlere ihanet edildiği yönündeki eleştiriler konusunda da "Türkiye'yi caydırma misyonumuzda başarısız olduk. Ocak ayından itibaren güvenli bölge mekanizması üzerinde çok çalıştık. Ama Kürtlere hiçbir zaman Türkiye'ye karşı onları askeri güç kullanarak savunacağımızı söylemedik." yanıtını verdi.

“Çözüm bulunamaması halinde yaptırımları arttırmayı planlıyoruz”

ABD’li yetkili, Suriye’de krize bir çözüm bulunamaması halinde ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları ve diğer tedbirleri yoğunlaştırmayı planladığını söyledi. Yetkili şimdiye kadar Suriye’de IŞİD mahkumlarının tutulduğu cezaevlerinden büyük ve başarılı bir kaçış eylemine tanık olmadıklarını da belirtti.

Pompeo Irak Cumhurbaşkanı ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Irak’ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Berham Salih’le telefonda görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Suriye operasyonuna ilişkin gelişmeleri ele alan Pompeo ve Salih operasyonun derhal durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Irak medyası, Salih ve Pompeo'nun telefon görüşmesinde, Suriye’de bulunan yaklaşık 13 bin Iraklı IŞİD mensubunun ülkelerine dönüşü konusunun ele alındığını öne sürmüştü.

İHA/HABER MERKEZİ


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli