ŞAİR YAZAR BABACANOĞLU´NUN ZİYAPAŞA MÜCADELESİ
KÜLTÜR SANAT 25.05.2016 10:56:24 1694 1

ŞAİR YAZAR BABACANOĞLU´NUN ZİYAPAŞA MÜCADELESİ

Ulucami yanında Ziyapaşa Parkı içinde mezarı bulunan Osmanlı döneminde Adana Valisi olarak görev yapan Ziyapaşa´yı bir dönem tek başına anan Şair Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu, bu sene başta Adana Valisi Mustafa Büyük olmak üzere İl protokolünün katıld

       Vali Mustafa Büyük Ziyapaşa´yı anma günüde yaptığı konuşmada, ?Onun, Valilik yaptığı Adana´da vali olmaktan onur duyuyorum? dedi.

  Şair Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu, 1878 yılında Adana´ya sürgün olarak atanan Vali Ziyapaşa´nın her yıl anılması için tek başına verdiği mücadeleyi kazandı. Babacanoğlu´nun yıllardır inatla sürdürdüğü anma mücadelesi sonunda Adana Valisi ve il protokolünün anma programına katılmasını gerçekleştirdi.

  Ulucami yanında Ziyapaşa Parkı içinde mezarı bulunan Osmanlı döneminde Adana Valisi olarak görev yapan Ziyapaşa´yı bir dönem tek başına anan Şair Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu, bu sene başta Adana Valisi Mustafa Büyük olmak üzere İl protokolünün katıldığı bir törenle anılmasını sağladı.

  /resimler/2016-5/25/1108521714782.jpgBabacanoğlu,  Ziyapaşa hakkında şunları söyledi:

  ?Ziya Paşa 1878 yılında Adana´ya sürgün vali olarak gelmiştir. Gelir gelmez düşünce suçlularını hapisten çıkarmış. Yetenekli gençleri İstanbul´da okutmuştur. Bunlardan biri de Şair Ziya´dır. İstanbul´dan tiyatro kumpanyası getirtmiş, tiyatro binası yaptırmış, memurlarının tiyatro izlemesini sağlamış. Böylece batı tarzı tiyatro Adana´ya girmiş. Bugün Adana´da tiyatro, diğer sanat dallarından daha ileride bulunmaktadır. Bu konuda Ziya Paşa´nın büyük emekleri geçmiştir. Seyhan Irmağı üstüne devasa çarklar kurdurmuş, Adana topraklarını sulatmıştır. Aracıları kaldırmış, halkla doğrudan görüşmüş, halkın işlerini kolaylaştırmıştır.

Haksızlıklara karşı durmuş, yergiler yazmıştır.?

  Babacanoğlu Ziyapaşa´yı anma mücadelesini ise şöyle özetledi:

  ?1992´de Aykırısanat dergisini çıkarmaya başlamıştık. Adana´nın kültür sanat değerlerini araştırıp, bulup dergimizde yayınlıyorduk. Bu önemli değerlerden biri de Şair Yazar Diplomat Devlet Adamı, Adana Valisi Ziya Paşa´ydı. Onun adına Aykırısanat özel sayısı yaptık. Her yıl ölüm yıldönümünde anıyorduk. Diliyordum ki, Adana Valiliği bu işe katılsın. Bunun için şair vali yardımcılarından Dağıstan Kılıçaslan´na, Nevzat Ergün Beye söyledim. Olumlu karşıladılar, tayinleri çıkıncaya dek birlikte andık. Sonra anmayı biz sürdürdük. Hatta kimi yıllar Ziya Paşa adına paneller düzenledik.

  2008 başında dergi kapanınca anma işini tek başıma da olsa ben sürdürdüm.

  Bu yıl da anma hazırlığına başlamıştım. Gözde Ramazanoğlu´na, Gazeteci Sedat Memili´ye ve daha başka arkadaşlara söyledim. Söyledim. Tamam dediler, geliriz dediler. Sedat Bey Valiliğe ben söylerim dedi. 17 Mayıs 2016, saat 10.30´da Ziya Paşa büstü, mezarı başında olacağımızı belirledik.

/resimler/2016-5/25/1109440153355.jpg Tam saatinde geldiğimde birçok kişi oradaydı. Sayın Adana Valisi Mustafa Büyük, Vali yardımcıları, Seyhan Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, eski Seyhan Belediye Başkanı Yalçın Akyol, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Gözde Ramazanoğlu, Adana Medya gazetesi sahibi Sedat Memili, İl Müftüsü Arif Gökçer, Portakal Çiçeği dergisi yayıncısı Aytekin Gezici ve arkadaşları, İlkhaber gazetesinden ben Şair Yazar M. Demirel Babacanoğlu, Lokman Hekim Anadolu Lisesi öğretmenleri, öğrencileri ve ilgili konuklar katıldılar.

Etkinliğinin sunuculuğunu Gözde Ramazanoğlu yaptılar. Saygı duruşu duruldu, İstiklal marşı söylendi. Edebiyat öğretmeni Barış Bektaş Ziya Paşa´nın yaşamöyküsünü anlattı. Ben, ?Esme Saba Nigarım Uykuda´ şiirini okudum. Öğrenciler ikiliklerden sundular.

  Adana Valisi Mustafa Büyük, Ziya Paşa´yı tüm yönleriyle özetledi. ?Onun, Valilik yaptığı Adana´da vali olmaktan onur duyuyorum? dedi.

  İl Müftülüğünce Kur´an´ın okunup, dua edildiğini ifade eden Babacaıoğlu, bundan sonra Valiliğin bu anmayı sürdürme dileğinde bulundu.

  Bu yıl Zipaşa Parkı´nda düzenlemelerin yapıldığını hatırlatan Babacanoğlu, yapılması gereken birkaç düzenleme daha olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu:

  ?Ziya Paşa´nın büstü kaidesi alnında yazılı olan ölüm tarihi 1825 yanlış. Doğrusu 1829. Düzeltilsin. Ziya Paşa´nın mezarı başında dikili silindirik taşta eski yazıyla yazılı olan metin Türkçe harflerle yazılıp mezarın uygun yerine asılmalı. Ziya Paşa Tiyatrosu, Müzesi kurulmalı. Atatürk Parkı´ndaki heykeli, Ziya Paşa Bulvarı´nın uygun bir kavşağına yerleştirilmeli.  Ziya Paşa Parkı adı verilen alan Ramazanoğlu Mezarlığı´dır. Burası Ramazanoğlu Parkı olmalı. Ziya Paşa için Adana´nın uygun bir yerinde ayrıca bir Park, bir meydan oluşturulmalı. Ziya Paşa için açılacak tiyatro, müze de burada yer almalı. Bu işlemler kesinlikle uzmanlarına yaptırılmalı."/resimler/2016-5/25/1111059061171.jpg


Haber Kaynak : ÖZEL HABER
Hüsamettin Sivlim
25.05.2016 12:40:26
Geçmişimize saygı Adana´lı nın Şerefidir-Namusudur.Yeterki bilsin.Bildirdiğiniz için Teşekkürler Sn.Babacanoğlu

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli