GÜNDEM 12.07.2018 10:05:09 382 0

"Sanat ve sanatçı özgür bırakılmalı"

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 69 yıl sonrasında devlet tiyatrolarının, opera ve balesinin özerkliğinin ortadan kaldırıldığını, yok edilmeye çalışıldığı bir dönemin yaşandığını söyledi.

"SANAT VE SANATÇI ÖZGÜR BIRAKILMALI"

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük açıklamasında, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ne uyum adı altında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Devlet Tiyatrolar Kanununun ilgili maddeleri yürürlükten kaldırılmak suretiyle, Bakanlar Kurulunca belirlenen ödenek, Tiyatronun iç yönetim ve işleri tek adamın belirlemesine tabi kılınmıştır.

5441 sayılı Devlet Tiyatrolar Kuruluşu Hakkında Kanun´un adı "Devlet Tiyatroları Personeli Hakkında Kanun" şeklinde değiştirilmiştir.

Kanunun Devlet Tiyatrolarının ve Devlet Opera ve Balesinin kuruluşuna, oluşumu, işleyişi, gelirlerinin, bütçesinin belirlenmesine ilişkin maddeleri yürürlükten kaldırılarak kurumların özerkliği ve fiili olarak varlığı ortadan kaldırılmıştır.

Değişiklikler çerçevesinde artık Devlet Tiyatrolarının da Devlet Opera ve Balesinin de genel müdürü ve bağlı il müdürlükleri devre dışı kalmış bulunmaktadır.

DT ve DOB´da görevli sanatçılar, kurumun özerkliğini sağlayan ilgili yasa hükümlerinin kaldırılmasıyla her iki genel müdürlük de lağvedilince belirsiz bir duruma sürüklenmiş bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

"SANATA MÜDAHALE OLMAMALI"

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün de dediği gibi "uygarlık doruğunun merdiveni ne para, ne saray, ne köprü, ne de tüneldir. Uygarlık doruğunun merdiveni, sadece sanattır."  sözünü hatırlatan Av. Küçük, kurulduklarından bu yana tiyatroların özgürlüklerini, hürriyetlerini muhafaza ettirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

 "Zaman zaman devlete, belediyeye bağlıdırlar. Ama işlerine asla sanatçıdan başkaları karışmamalıdır. Tiyatronun Aristofenos zamanından beri topluma önderlik eden , devleti , hükümeti eleştiren, devleti denetleyen her koşulda yol gösteren, gerçeği, güzeli tanıtan bir yönü vardır. Bu yönleri, ne tiyatronun ne aydınlık sahnesi, ne de bu sahneyi kapatmak isteyenler amaçlarına ulaşamayacaklardır. Cumhuriyet devrimi ve bu cumhuriyet devriminin kökleri çok kuvvetlidir çok derinlerdedir.

Türkiye´nin en etkin barolarından biri olan; evrensel insan hak ve özgürlüklerini, hukukun üstünlüğünü, demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletini yılmadan savunan Adana Barosu, hep sanatın ve sanatçının yanında yer almıştır. Bundan sonra da yer almaya devam edecektir.Hep birlikte sanatın içine tükürenlere ve sanatı ´ucube ´ olarak nitelendirenlerin inadına, ısrarla yaşasın sanat, yaşasın tiyatro diyorum."

 

Av. Veli Küçük, Soma Katliamı davasında verilen karara ve cezalara tepki gösterdi.

 

Av. Küçük, yaptığı  açıklamada; katliamdan beridir 4 yıldır süren bu davanın önemine dikkat çekti.

 

Verilen cezaların az olduğunu ifade eden Av. Küçük, "Asıl patron Alp Gürkan ceza bile almadı, beraat etti. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl ceza aldı. İnfaz yasası gereği yaklaşık 6 yıl cezaevinde kalacak. Yani ölen her madenci için 6 gün hapis yatacak. Peki; hiç bir güvenlik önlemi olmadan o madenin çalışmasına göz yuman yetkililerin hiç mi suçu yok? Ne yazık ki o yetkililerin bırakın ceza almasını, davada ismi bile geçmedi" dedi.

 

"YARGININ YÜZ KARASI BİR KARAR"

 

Sanıklara bilinçli taksirden 15 yıl ile 22,5 yıl arasında değişen cezalar verildiğini belirten Av. Küçük, " Bu bir ceza değil yeni iş cinayetlerine davetiye çıkaran adeta ödül! Halbuki olası kastla öldürme suçundan, ölen her bir madenci icin en az 20 yıl olmak üzere 6.000 yıl ceza verilmeliydi. Madencinin yüzündeki kömür karası ama bu karar da yargının yüz karasıdır."

 

ADALET BU KARARIN NERESİNDE?

 

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Soma´da adalet ne yazık ki yerini bulmadı. Acılar katmerlendi.

 

Adana Barosu olarak adalet arayışımız devam edecek, ailelerle birlikte istinaf ve temyiz aşamalarında birlikte olmaya, yargısal süreci takip etmeye devam edeceğiz."(CO)

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli